torsdag 7 april 2011

Apple dominerar totalt


Den som vill förstå Apple av idag och i morgon ska koncetrera sig främst på iPhone och iPad. Det är här tillväxten för hårdvaruförsäljningen finns och den enorma potential som ligger i egentilverkad och distribuerad mjukvara. Samtidigt är det här också här de flesta missförstånden görs av dem som försöker förstå Apple tycker jag.

Myt 1: Andriod är på väg att gå om iOS både på system och i appförsäljning. Vad gäller telefoner är det utan tvekan sant att det finns massor av androidtelefoner ute idag. Dock är det Apple som tjänar pengar på mobiltelefoner. Jämförelsen med Nokia är slående- Nokia säljer 850 % mer än Apple men tjänar bara ung. 35 % mer på detta. När man ser till app-försäljning blir det riktigt dumt. Visst, Android Market och andra alternativ växte mer än App Store under 2010, dock från mycket små nivåer, men idag är App Store ung. 18 gånger (!) större än Android Market.

Myt 2: iPad kommer snart att vara förbisprunget av Android-modellerna. Detta är kvalificerat trams- det finns idag ingen modell på marknaden som ens kan nämnas som en konkurrent- Samsungs 7 tumsförsök försök är nedlagt efter mikroskopisk försäljning och istället ska man nu satsa på en 10 tumsmodell som de nu själva säger var otillräcklig och ska göras om innan den kan lanseras. Xoom har nästintill ingen försäljning- 100 000 enheter worldwide på två månader medan Apple sålde tre gånger så mycket av iPad 2 på en dag (!!!). Dessutom sägs Apple nu ha lagt beslag på en mycket stor del av världsproduktionen av pekskärmar, vilket ytterligare försvårar för konkurrenter att ens få ut ett alternativ. Som jag har sagt tidigare, iPad-slaget har Apple redan vunnit.

Myt 3: iPad och iPhones slutna system är tvärtemot vad kunderna önskarr. Detta är en vanlig (van)föreställning. Den vederläggs enkelt genom att studera försäljningsframgångarna och genom att prova produkterna ser man hur otroligt enkelt det är att använda någonting som är designat som ett sammanhållet system. Detta system är inte slutet- vem som helst kan tillverka appar till det, men kunden kan vara säker på både att programmet fungerar till ens apparat och att de knappar som finns fungerar på samma sätt oavsett vad man gör med den. Inte färre än 87 % av utvecklarna av Android-appar säger att framgentationen, dvs att de olika androidplattorna ser väldigt olika ut (snarare kommer att se ut) är ett problem.

Myt 4: Med ett öppnare system kommer de duktiga programmerarna och de stora företagen att framförallt tillverka androidappar. Med redan idag över 70 000 appar byggda för iPad och närmare 400 000 totalt för iOS är detta ett konstigt påstående. Trots att Apple tar 30 % av kakan formligen exploderar iOS-appmarknaden samtidigt som det enligt uppgift idag finns 17 (!) appar som är anpassade efter Honeycomb, dvs för androidplattor.

Myt 5: Android-plattorna kommer att ha bättre prestanda och därför slå hårt mot iPad-försäljningen. Den första delen av detta är knappast sann efter iPad 2:s entré och den andra delen är typisk för dem som inte förstår Apples "appeal". (Länk här till tidigare inlägg.)





10 kommentarer:

  1. Hej Lou

    Jag är också Applefrälst och gillar det du skriver men ibland undrar man ju om man är rätt ute när marknaden verkligen inte värderar upp företaget.

    Händer det någonsin att du tvivlar på dig själv?

    /Jobs

    SvaraRadera
  2. Androidtelefoner vs Iphone tål att diskuteras. Paddor är inget att diskutera, där har Apple övertaget.

    Vad som intresserar mig är nästa steg i utvecklingen, nämligen direkt integrering i bilar, där faktiskt Saab ligger långt framme. Frågan är om Saab överlever så långt att vi får se produkterna på marknaden. För en biltillverkare är med stor sannolikhet Androids öppna källkod betydligt mer tilltalande, liksom linux ofta är mer tilltalande för militära applikationer jämfört med t ex Windows.

    SvaraRadera
  3. Jobs: Jo, naturligtvis tvivlar jag, men då är det för att det kommer dåliga nyheter om ett visst företag, inte för nåt så ovidkommande som att aktiekursen har gått ned. Dessutom har ju Apples kurs stigit brant i flera år så sakta men säkert värderar marknaden upp företaget. På kort sikt kan vad som helst hända men en aktie, men på lång sikt kommer den att värderas hyfsat korrekt.

    SvaraRadera
  4. Tjena Lou, intressant inlägg.

    Du skriver många saker som är sanna i dag, men som så många har påpekat innan mig, inom teknikbranschen är förändringen hisnande snabb. Det som är sant i dag är inte alltid sant i morgon. Vem hade trott att Nokia skulle bli en lågprisaktör med obefintlig lönsamhet, när de stod på toppen av sin karriär år 2007? Vem hade kring millenieskiftet trott att Apple skulle bli det innovativa företaget med stort I?

    Apple har vunnit slaget, men inte kriget. Det är häri risken ligger, att överskatta Apples förmåga att fortsätta vara lika innovativa som i dag. När den enda konkurrensfördelen är att man springer snabbare än sina konkurrenter i dag, då kommer den dagen bolaget slutar springa lika fort att bli mycket smärtsam för bolaget. Det är den dagen jag fruktar. Den värderingen du kallar låg, kan det vara så att den reflektera dessa risker?

    SvaraRadera
  5. Att vi som köpt apple-aktier kommer tjäna pengar är det ingen tvekan om. Jag personligen är däremot inte applefrälst och väljer system med linux alla gånger före ios.

    SvaraRadera
  6. Nulägesanalysen är nog korrekt, men framtiden ser inte alls så ljus ut. I teknikbranschen hinner konkurrenterna ikapp och i bästa fall har man då en stark position och kan bli en kassako. Apple lever dock på att sälja konsumentprylar och har inte samma övertag på konkurrenterna som microsoft har via windows. Konsumentprodukter byts snabbt ut, medan tex mjukvara hos företag inte alls kan bytas ut på enkelt sätt.

    Apple har de senaste åren varit som microsoft, ericsson och nokia på 90-talet, sedan kommer nedgången i aktiekursen och sedan i bästa fall stabilisering som kassako. Men det tror jag inte kommer hända med apple, de kommer få det tufft denärmsta 10 åren

    SvaraRadera
  7. Tack för tänkvärda inlägg. Jag ska kanske poängtera att jag också anser IT/teknik och liknande branscher mycket ombytliga, men de har.också sina klara vinnare. Man hade inte behövt vara inne från starten i tex. Nokia eller Microsoft för att tjäna en förmögenhet, det hade räckt med att komma in när de redan etablerat sig som en stor spelare som verkade ha framtiden för sig.

    SvaraRadera
  8. Apple gör om samma misstag som de gjorde för 25 år sedan. De går som tåget nu men precis som sist vill de ha total kontroll på både innehåll och hårdvara. Det håller ett tag. Sist fick de på nöten av Microsoft den här gången blir det Google. Det slutar med att de säljer snygga men dubbelt så dyra produkter till en trogen men liten kundgrupp. En sådär två år till kan nog Apple-aktien vara en bra investering men sen går det utför.

    SvaraRadera
  9. De har inte dubbelt så dyra produkter nu, de har lärt av sitt misstag och prissätter mycket aggressivt.

    SvaraRadera
  10. Anonym 20:55

    Som det påpekas överallt där Apples framgång diskuteras: Även om man accepterar scenariot med att Apple som en framtida nischspelare (just nu pekar absolut ingenting på det, det är för tidigt att dra den slutsatsen) så är 20% av en marknad på 1 Miljard telefoner 2015 ca 4 ggr mer volym än nu, per år. Behåller man i närheten av de marginaler man har nu så kommer Apple att leva fruktansvärt gott på det eftersom man tar större delen av vinsterna på mobilmarknaden redan som det är. Men det finns inget som ännu indikerar att inte Apple kommer att släppa telefoner i billigare segment framöver precis som man gjorde med iPod. Jämför man med Androidtillverkarna så är det förmodligen bara ett långt race till botten av prisstegen. Speciellt om Google vill ha mer kontroll över Android. Då kommer tillverkarna inte att kunna differentiera sig på så mycket annat än pris vilket kommer att göra att marginalerna blir lövtunna. Dvs man säljer telefoner men tjänar inget. Den enda aktören som tjänar pengar är Google som använder din terminal som annonsplattform och datainsamlare...

    Och då pratar vi ju endast om telefonerna. Apple har ju ca 8-10 andra inkomstströmmar där alla utom en (iPod, som ju redan har 80% av musikspelarmarknaden i USA) har fantastiskt fina tillväxtsiffror.

    Så nej. På kort till meddellång sikt (2-3 år) är Apple-aktien inte direkt nåt gigantiskt risktagande...

    Dessutom har dollarn rasat ganska ordentligt senaste året så det är annu mer fördelaktigt att passa på att gå in nu när aktien är nerpressad av diverse rykten. Rapport den 20:e. Skall bli mycket spännande!

    SvaraRadera