fredag 7 januari 2011

Après moi le déluge!


Fler och fler börjar nu vakna upp och inse att den kommande striden i Kongressen i USA om att höja taket taket för hus stora skulder landet får ha (som jag skrev om tidigare) när man kommer upp i denna nivå kan leda till en hel del elände. Nu senast var det en medarbetare till Obama som helt sonika konstaterade att om man skulle lyckas skuta upp beslutet kommer det att få väldigt allvarliga effekter, först naturligtvis en stängning av all icke-nödvändig offentlig verksamhet och om man sedan inte höjer taket, i alla fall teoretiskt, en statsbankrutt.

Med tanke på hur många stollar som Tea party-rörelsen lyckades få in i båda kamrarna i november somm nu vill göra sig ett namn och därutöver hur otroligt korrupt hela organisationen ständigt är med alla särintressen som ska få gobitar för att republikanska (och omvänt med en rep. president) ledamöter ska rösta med presidenten är det låga odds på att man kommer att försöka dra ut på beslutet så länge som möjligt. Ansvarstagande brukar som bekant inte vara särintressens mest framträdande egenskap.

Marknaderna kommer inte att uppskatta det, men kanske vi.

6 kommentarer:

 1. Ska man kanske sälja av en mindre del av ens nuvarande innehav, för att redan ligga likvid till marknaden har nått botten?

  SvaraRadera
 2. Hej Lou,

  Dina inlägg brukar alltid ha en lugnande effekt på mig, efter att ha läst dem kan jag gå o lägga mig nöjd över att ligga lång i marknaden. Men när du lyfter upp detta får man allt en lätt oroande känsla. Tror du verkligen att alla "hot" från nya ledamöter om att rösta ned alla förslag som ökar underskotten kan bli verklighet?

  När kan detta ske tror du? Och på ett mer egoistisk plan, hur bör man agera rent portföljmässigt? Tänker lite som ovanstående kommentator, bör man kanske minska innehavet och ligga lite mer likvid och invänta eventuella kommande köptilffällen efter allt kaos? Eller kör du Buffet, ignorerar makro och sitter kvar i båten och köper lugnt på om det blir tillfälle?

  SvaraRadera
 3. Jag är också intresserad av hur du fördelar ditt kapital. För närvarande har jag själv ca 25% likvida medel medan 75% är i aktier, hur ser din fördelning ut?

  SvaraRadera
 4. Anonym: börserna kommer säkerligen att stiga på sikt, men att öka om börsen faller överdrivet pga oro är mycket lönsamt.

  SvaraRadera
 5. Linus: eftersom börsen med stor sannolikhet är på väg uppåt så har jag allt investerat och har också lånat drygt 10 % av kapitalet för att kunna passa på när tillfälle bjuds.

  SvaraRadera