torsdag 13 januari 2011

Facebook-aktien: IT-bubblan redux!


Facebook går idag att köpa aktier i om man är rik och väldigt godtrogen på en gång, vilket knappast är en ovanlig kombination. Få investeringspbjekt känns så instinktivt felaktiga som att köpa Facebook idag. ("Rik"=över en miljon dollar och därmed ansedd av amerikanska myndigheter som en sofistikerad investerare som inte behöver det skydd som finansiella rapporter ger.)

På samma sätt som marknaden tror att företag som går dåligt kommer att fortsätta gå dåligt tror den lika naivt att företag som går bra kommer att, just det, fortsätta att gå bra i all framtid. Den som tror att det räcker med att ett företag är framgångsrikt för att det ska vara en bra investering att köpa aktier i det får därmed många goda möjligheter att förlora sina pengar. Det är inte fel att då och då komma ihåg den gamla historien om kungen som ville hitta en evig sanning.

Jag vet inte var priset per aktie är (eller dagens vinst heller förstås eftersom den hemlighålls i ett privat företag), men sannolikheten att några av de som idag (och inte 2005...) deltar i deras "nyemission" på en halv miljard dollar eller köper aktier som handlas av mäklarhus som sålts av tidigare anställda, ska tjäna några större pengar är som jag ser det mycket låg. Detta förstås eftersom värderingen redan utgår från en fortsatt enorm expansion och intäktsökning och priset är med all sannolikhet skyhögt i förhållande till dagens vinst.

Facebook slår, vilket kanske rentav är bekant för några av läsarna, rekord i antal användare, nu senast passerades tydligen 550 miljoner och tillväxten är fortsatt hög. När Time häromveckan utnämnde Mark Zuckerberg till 2010 års Person of the Year presenterade man förstås ett diagram av hur många användare Facebook skulle komma att ha 2011, 2012, 2013 o.s.v. Jag mindes plötsligt hur vi på 80-talet fick aids-information i skolan som visade att om så många år har Sverige en halv miljon smittade, året därpå har vi en miljon o.s.v. Det blev ju inte riktigt så. Faceboks beräknade värde har på tre år ökat från 7,5 till 50 miljarder dollar och till 2015 beräknas det vara värt 50 miljarder... Vad beräknas det vara värt år 2020? En fantasiljon?

Om man idag närmar sig halva befolkningen i Västvärlden så är det nog ganska uppenbart att tillväxtmöjligheterna nu i alla fall begränsas i dessa länder. Även om man lyckas även i övriga världen finns det gränser för framgångar, inte minst eftersom framgångar alltid lockar fram konkurrenter- konkurrenter som erbjuder ännu bättre tjänster och till skillnad från Facebook kanske inte alls har en tveksam inställning till människors privatliv.

Man behöver sällan vara med från första dagen (i detta fall år 2004) för att kunna tjäna pengar på ett snabbväxande företag, men att hoppa in när framgången sedan flera år är ett faktum i tron att vissa träd växer till himlen är ett lika säkert sätt att förlora sina pengar som att sälja aktier när i grunden bra företag med problem har tappat omotiverat mycket av sitt värde.

Trots att i princip ingen verkar tro det så kommer även Facebook en dag att bli ett företag i mängden. Något som är värt att minnas denna vecka när Myspace säger upp halva sin personalstyrka och bjuds ut till försäljning av Newscorp. Det faktum att Facebooks ledning nu har börjat sälja aktier talar i alla fall inte emot detta. Det kommer säkert inte att ske i år eller nästa, men det kommer. Inget träd växer till himlen.

It is said an Eastern monarch once charged his wise men to invent him a sentence, to be ever in view, and which should be true and appropriate in all times and situations. They presented him the words: "And this, too, shall pass away."


8 kommentarer:

 1. Jag skulle då inte satsa en krona. Om nu internet inte är en fluga så är definitivt Facebook det. Det kommer något nytt snart sm drar till sig användarnas intresse..

  SvaraRadera
 2. Själv har tankarna nu efter ett par år istället gått mot att avregistrera sitt konto på facebook så visst ska man nog tänka sig för lite

  SvaraRadera
 3. Hej Lou,

  Kommer du vara med i Obducats nyemission?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 4. Haller med till 100% men tankte precis likadant aven nar Google introducerades pa $40 och snabbt rusade upp till $100. Idioter som koper pa de har nivaerna. Idag star den i $600 nagonting... Jag ar odmjuk nar det galler teknik-aktier, kan bli hur stort som helst, men formodligen blir det som du tror, att facebook vore ett daligt kop idag.

  SvaraRadera
 5. maste tillagga att jag tycker det ar harlig ironi att du ar Obducat-agare och sa skeptisk till facebook forresten.
  Dessutom ar val "det som gar bra kommer fortsatta att ga bra" ditt starkaste argument for dina H&M haussningar.

  SvaraRadera
 6. Alex: Troligen, får se, men insatsen är så låg att det förmoglien vore dumt att bli utspädd.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Det blir förstås så att vissa håller sig kvar länge på toppen, men Google kommer nog liksom Microsoft idag att förvandlas med tiden till ett företag som verkligen hade allt en gång, men till sist inte kunde hänge med riktigt.

  Det övriga du skriver håller jag inte alls med om: Obducat är verkligen inte högt värderade idag, det är en mikroskopisk del av min portfölj och en ren chanspost i ett bolag som om det lyckas kan bli väldigt stort på en framtidsmarknad. Ingenting jag skulle investera i (i ordets rätta bermärkelse).

  Mitt argument för H&M är absolut inte att det alltid kommer att gå bra som det alltid har gjort, utan att H&M har utmärkta möjligheter att fortsätta att växa, förmodligen ännu mer lönsamt, på alla marknader, men framförallt i Kina och övriga snabbväxande länder där man har bara en liten eller ingen närvaro idag. Dessutom är risken att H&M går i konkurs inom överskådlig tid i princip 0 %.

  SvaraRadera