fredag 12 november 2010

Skuldkriserna ger köplägen


Marknaderna skakas gång på gång p.g.a. oro för att Irland och andra "PIIGS-länder" inte ska kunna betala sina skulder. Förmodligen är det inte många som tror att de skulle ställa in betalningen, men om risken, hur liten den än är, anses öka så blir det oroligt på marknaden och aktierna sjunker.

Någon gång i början av nästa år kommer USA att ha en statsskuld som nått upp till 14,3 biljoner (tolv nollor...) dollar, vilket är den gräns som Kongressen satt. För att få låna mer måste Kongressen förstås säga ja till det. Samtidigt har valresultatet bäddat för kaos och hot från nya ledamöter om att rösta ned alla förslag som ökar underskotten o.s.v.

Det är svårt att ens föreställa sig vilken oro det skulle bli på marknaden om det verkade finnas en verklig risk att Kongressen skulle rösta nej och "Treasury" inte skulle få låna mer pengar. Minsta verkliga a risk för amerikansk inställelse av räntebetalningarna, ens tillfälligt, skulle förstås få hela världen i gungning och få dagens oro för Irland att verka som en fruktstund på dagis.

I så fall får vi många köplägen mycket snabbt.

4 kommentarer:

  1. Hoppas inte det sker just nu, jag är inställd på en krypande konjunkturuppgång först och har därför ont om kontanter att handla för.

    Om du skulle hamna i denna situationen att du ligger tjock i aktier vid ett plötsligt ras, skulle du då lämna din långsiktiga strategi och sälja för att ta chansen att köpa tillbaka billigare?
    Eller skulle du hålla fast vid ditt innehav och se det falla till -50%, kanske tom -70% och vara nöjd med att handla mer för de kontanter (lönen, andra besparingar) som du kommer över?

    SvaraRadera
  2. FED lånar inte pengar. Det är the Treasury som lånar pengar. Jmf Riksbanken och Riksgälden. Dessa har helt vattentäta skott mellan sig. FED är oberoende precis som Riksbanken är oberoende.

    Kongressen och usa:s politiker kan gnälla allt de vill över FED. De har inget lagligt inflytande över riksbankspolitiken. FED precis som Riksbanken är tjänstemän som tillsätts på perioder om ett par år och har ett eget regelverk som styr vad de får och ska göra. Man ansvarar för att vara "lender of last resort", styra penningpolitik och ett par områden till. Gällande penningpolitik har man i usa ett dubbelt mål med dels inflation om ca 2%/år och dels högt resursutnyttjande (dvs inflationsmålet kan tillåtas överstigas om det gynnar resursutnyttjandet). I Sverige har Riksbanken ett enda mål nämligen att hålla inflationen kring 2 procent per år.

    Så usa:s riksgäld måste få tillstånd för att få emittera nya obligationer. Antingen godkänner kongressen detta eller så får man i princip lägga ner all offentlig verksamhet i usa. Bara räntekostnaderna och central administration tar nästan hela skatteintäkten. Så det är inte så svårt att lista ut vad som händer. "Gnäll gnäll och ok".

    Men genom att inte agera för att minska sina utgifter förlänger usa sin kris. Mycket sannolikt kommer man få ytterligare ett förlorat decenium och först om 7-8 år kommer det visa sig om det blev en svensk 90-talskris eller en japansk istid. Å andra sidan är det bara försvaret och pensionärerna som usa verkligen kan spara på.. och inget av deras block kommer våga ens försöka med endera. Men men..

    SvaraRadera
  3. Anonym 1: Det är oftast lönlöst att försöka sälja när ras kommer, de som sitter och bevakar detta hinner alltid före och ingen kan veta om det kommer att falla mer, det är bara i efterhand som det känns självklart att man borde ha sålt vid ett visst tillfälle innan ett större ras kom. Man bör se prisfall på bra företags aktier som tillfällen att utnyttja, det gör jag. Visst kan det vara deprimerande att se hur uppgångar bryts till fall, men på sikt kommer priset att reflektera verkligheten och det är på sikt som gäller, inte nästa månad.

    Visst, har man "för mycket" av någon aktie kan man ju alltid minska om bättre tillfällen uppkommer, men då har man ju gjort fel från början. När det är riktigt billigt köper man och tvärtom, inte för att försöka trada, det är ingen vinnande strategi långsiktigt.

    SvaraRadera
  4. Anonym 2: Ja, du har rätt, det var Treasury jag menade, jag skrev fel och har nu rättat det.

    SvaraRadera