måndag 30 augusti 2010

HQ-aktien ren spekulation


Egentligen borde man inte bli förvånad att Finansinspektionen tog till storsläggan mot HQ med tanke på hur resolut man agerade mot Carnegie ganska nyligen och i övrigt inte precis har gjort sig kända som dem man bör bråka med.

Idag har aktien sjunkit över 80 % och visst, eftersom banken inte är konkursmässig utan ska likvideras så borde det kunna bli en slant över till ägarna, men det är långt ifrån säkert.

De som köper den för 10 kr idag köper bara en lottsedel, precis som med Carnegie kan den stiga i värde under en period, men återigen precis som med Carnegie, kan den sjunka ned till noll eller nästan noll mycket snabbt.

Att köpa sådana aktier är inte att investera, det är ren spekulation. Å andra sidan var det vansinne att äga HQ redan innan FI:s dom. Ingen kunde veta hur det skulle gå men att trada utan kontroll på ett sätt som under en lång tid äventyrade bankens överlevnad skulle naturligtvis straffa sig vid FI:s granskning. Frågan var ju egentligen bara om man skulle få en varning och mycket höga böter eller om tillståndet skulle dras in.

Att då köpa aktien bara för att den sjunkit i pris mycket kraftigt är inte värdeinvestering, det är att chansa och hoppas på det bästa.

3 kommentarer:

 1. Klockren analys av situationen! Man kan se idag hur traders/spekulanter som inte har någon koll på bolaget köpt aktier i hopp om att tjäna något på en likvidation eller uppköp.

  SvaraRadera
 2. Detta som drabbat HQ är ytterligare en gren av derivatbubblan. Jag tycker att vi borde gå ut på gator och torg och kräva att derivathandeln stängs ner omedelbart!
  Derivatbubblan är en hyperinflationistisk bomb! Den kommer krossa det internationella finanssystemet! Derivathandeln är inget annat än spelskulder i finanssytemets böcker på biljarder dollar. Denna bubbla varken kan eller ska räddas. Det vi står inför är en konkursreorganisering där vi tvingas skriva av dessa skulder. Om vi fortsätter att försöka rädda denna bubbla med allt större stimulanspaket så hotar det existensmedlen för den största delen av världsbefolkningen!

  SvaraRadera
 3. Håller absolut med! Intressant är dock att se på Öresund vars kurs sjunkit snabbt. Den borde bli köpvärd snart. Någon som har en åsikt kring detta?

  SvaraRadera