onsdag 2 juni 2010

Köp BP!


Av allt att döma håller BP, föga förvånande, att bli en av de mest köpvärda aktierna på någon börs. Efter gårdagens fall har den precis det en värdeinvesterare vill ha: stabil intjäningsförmåga och ett löjligt lågt pris som uppkommit efter problem som av allt att döma inte kommer att kosta särskilt mycket att lösa för dem. "Mycket" är förstås relativt och det enda man ska jämföra med är deras intjäningsförmåga.

JP Morgan m.fl. har beskrivit det mycket ingående och det är bara att hålla med: köp och vänta inte på att hålet tätas, för då kommer aktien att stiga omedelbart.


Vid 37 dollar efter gårdagens fall på 14 % har aktien sjunkit med ung. 37 miljarder dollar ned till 75 miljarder, om man som JP Morgan tar hänsyn till att den europeiska oljebranschen har sjunkit tillfälligt (?) med 20 %. 37 miljarder betyder 37 gånger BP:s egna beräkningar på runt en miljard för sin kostnad för olyckan inlusive skadestånd, redan påbörjad rensning o.s.v.

Det utmanar säkert mångas känsla för rättvisa, men jättelika oljebolag har sådana enorma resurser och tjänar så otroligt mycket att även olyckor som denna är högst hanterbara händelser. Dessutom har man delat ansvar för olyckan tillsammans med två underleverantörer som förstås får stå för en del av kostnaden (uppskattat till 35 %) och försäkringsskydd.

 
Riktigt intressant blir det om man jämför med Exxons debacle med utsläppet i Alaska efter Exxon Valdez grundstötning. Efter 20 års (!!!) processande och överklaganden ända upp i Högsta Domstolen fick man betala runt en miljard dollar. Ajdå, det måste ha svidit...! BP tjänar mer än 20 miljader dollar per år...

 
BP:s p/e på förra årets resultat är nu 5,75 och på årets uppskattade resultat inte mer än 4,80... Om man som JPM antar att utdelningen inte påverkas av olyckan så ligger man nu på en direktavkastning uppåt 10 %...


Som man konstaterar på den utmärkta sidan Istock Analyst handlas BP nu under slaktvärdet, vilket förstås är bisarrt med tanke på intjäningsförmågan:

Valuation metrics scream fundamental value – JPM measures a 2010E PE multiple of 6.0x, a dividend yield of 8.8% and an EV/DACF multiple of 4.8x (assuming $2.5bn cash out in 2010 and the same again in 2011 arising from this event). BP's share price has almost reached parity with its net book value per share and it is trading at a 55% discount to our sum-of-the-parts value.

Glöm heller inte att oljan står rätt lågt just nu och samma gäller börsen allmänt.
Även om man flerdubblar både upprensningskostnaden och skadeståndet så är det småsummor och skadeståndet ska inte betalas än på länge. Ändå faller aktien som om detta hade varit PA Resources eller nåt annat pyttebolag som råkat ut för detta och nu dessutom blivit draget inför domstol av USA:s regering. Det är samma felslut av marknaden som jag skrev lite om i förrgår- man drar slutsatser som förvisso stämmer för vissa företag, men inte för jätteföretag.

18 kommentarer:

  1. Kanske räknar marknaden med att BP den här gången kommer att belastas med SAMTLIGA kostnader för oljeutsläppet, vilket inte var fallet med Exxon. USA:s regering har alla möjligheter att statuera exempel om de känner för det och resultatet för BP:s del kan bli kostnader på flera hundra miljarder kronor om så sker.

    SvaraRadera
  2. Hej Gustav.

    Glöm inte att USA är en rättsstat och BP ett rättssubjekt i den staten. Av den anledningen får den amerikanska staten vackert vända sig till domstol för att få igenom skadeståndskrav, och straffansvar. Regeringen/statliga myndigheter kan inte bara besluta att BP ska betala det ena eller andra, även om de förstås intar den ståndpunkten, både i domstolen och media.

    BP kan överklaga hela vägen om de så vill och så här omfattande processer tar mycket lång tid att få klara, särskilt när den ena parten vill fördröja domslutet. Även om amerikanska staten vill statuera exempel så är det inte deras beslut om så verkligen kommer att ske.

    BP har dessutom delat ansvar med två andra företag och naturligtvis försäkringar som täcker i alla fall en del av kostnaderna.

    SvaraRadera
  3. Var går detta fynd att köpa? (vilken börs/lista)

    SvaraRadera
  4. Har också köpt på mig mer BP, tror att bp klarar detta. Kolla bara alla technical briefings o infon på BPs hemsida så inser man att det är fråga om när inte om. Förstår inte hur folk resonerar när de tror att BP riskerar konkurs snart. De har mkt utrymme att låna för om d behövs, starka kassaflöden, rörelseresultat på +30 miljarder dollar per år. Hela läckan o skadestånd kommer inte kosta så mycket och även om det gör det hotar det inte BPs existens. Nä, köp BP billigt! Trots vad alla populister i media säger så har BP skött hanteringen av allt förhållandevis bra.

    SvaraRadera
  5. "7 miljarder betyder 37 gånger BP:s egna beräkningar på runt en miljard för sin kostnad för olyckan inlusive skadestånd, redan påbörjad rensning o.s.v."

    Stämmer ju inte, vart har du läst detta? Deras direkta kostnader HITTILS har passerat en miljard $, då är inte ens slutnotan inräknat, och inte ens skadestad påtänkt.

    SvaraRadera
  6. BP handlas på NYSE, det går att köpa där via Avanza om man godkänner villkoren (Avanza har en elektrnisk funktion för detta)

    SvaraRadera
  7. Hej Alex.

    Jag har sett att DI påstår att 990 MUSD är kostnaden hittills, men enligt Istock Analyst, som jag litar betydligt mer på är BP:s senaste siffroa baserad på följande, alltså även "settlements":

    "$990m, source BP 1 June - this includes the cost of spill response, containment, relief well drilling, commitments to the Gulf Coast States, settlements and federal costs"

    SvaraRadera
  8. Hej Lou

    har du köpt? Undrar om du kommer att följa BP och i fortsättningen dela med dig här på bloggen? I sådana fall kanske även jag vågar gå in Har aldrig haft annat än svenska aktier och de inte mer än ett halvår!

    Hls
    Herta

    SvaraRadera
  9. The latest estimate of gross liability for the Gull oil spill is up to $37 billion ($15 billion to $23 billion for cleanup and $14 billion in claims) from Credit Suisse. Those numbers do not include possible punitive damages awards or fines, which one report on Bloomberg today said could be as much as $9 billion. In combination, those numbers amount to $46 billion.

    Given that the numbers increase with each failed oil flow stoppage attempt, it may be reasonable to imagine that if the final solution rests solely with relief wells, the total liabilities could be a multiple of $46 billion. It might be useful to think through how BP and other involved companies could handle rough amounts such as $50 billion to $100 billion in total liability.

    Read more: http://community.nasdaq.com/news/2010-06/gulf-of-mexico-oil-spill-liability-payment-capacity-view.aspx?storyid=23423#ixzz0pp7Rgalw



    BP plc Credit Ratings Cut As Oil-Spill Costs Mount-Reuters
    10:21am EDT

    Reuters reported that Fitch Ratings downgraded BP plc, reversing its view that the Gulf of Mexico oil spill would have a limited financial impact on the Company, and was joined by Moody's as fears grow over clean-up and legal costs. The agency downgraded its rating on BP debt to AA from AA+ and attached a negative outlook, citing substantial additional risks including clean-up and legal costs. Moody's also cut the Group's ratings by one notch to Aa2 from Aa1, also citing the clean-up and legal costs, and placed the group on review for further possible downgrades. Standard & Poor's, which on May 7 revised its outlook for BP to negative from stable, has said it is reviewing ratings on around 35 companies as a result of a temporary ban on deepwater drilling in the Gulf of Mexico.

    SvaraRadera
  10. Hej igen Alex.

    Det är ingenting ovanligt att analytiker har olika uppfattning, i detta fall väldigt olika. Jag tycker dock att Credit Suisses beräkningar liknar de additioner som vissa analytiker gjorde vad gäller de svenska bankernas, ffa Swedbanks, förluster i Baltikum.

    Även om det kostar många miljarder att reda ut problemen är det inte ens ett års resultat och företag ska värderas efter samtliga framtida kassaflöden, dvs vinster.

    SvaraRadera
  11. De hade en fin uppgång igår, kul att man hann köpa innan dess :) Tack för tipset.

    SvaraRadera
  12. Jag funderar på om inte Halliburton kan vara ett annat bra alternativ?

    De delar ut 0,09$ fyra gånger per år vilket ger en direktavkastning på ca 1,6% per år vilket inte är någons större hit men det skulle vara intressant om du jämförde dom med BP.

    Deras investerar hemsida http://ir.halliburton.com/phoenix.zhtml?c=67605&p=irol-irhome

    SvaraRadera
  13. Glöm inte att dollarn står i 8 kr nu. Tycker ni det är en rimlig värdering av dollarn? Det tycker inte jag. När dollarn justeras mot kronan (troligen neråt) så har ni en valutaförlust på det.

    SvaraRadera
  14. Någon som vet hur mycket BP delar ut och när dom gör det?

    SvaraRadera
  15. Med nuvarande kurs ligger utdelningen på ung. 9 % (3,36 uppdelat på en fjärdedel per kvartal). Omöjligt att säga om detta kommer att ändras, men i så fall är det av politiska skäl och inte eknomiska som jag ser det.

    Ja, dollarn är ett problem men med de rabatter vi talar om så blir ändå uppsidan rejäl som jag ser det och dollarn kommer nog att åka upp och ned i framtiden också så man får räkna på kronpriset innan man beslutar sig för både köp och sälj.

    Ja, upp men sen ned, fast så är det ju med aktier. Så snart positiva nyheter kommer (eller tvärtom förstås) så kommer en så volatil aktie som denna har blivit sedan katastrofen att gå upp (ned).

    SvaraRadera
  16. Hej

    Funderar på att ta in BP men är ny inom handel med utländska aktier. Vad rekommenderas - kapitalförsäkring eller standard depå? Har sett frågan uppe många gånger tidigare men med utländska aktier är det ju lite annorlunda.

    Tack på förhand och tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  17. Anonym

    KF alla dar i veckan, vad är annorlunda med utländska aktier? Inget vad jag vet, kanske lite extra valutapåslag eftersom man ej köra eget valutakonto i KF.

    Lämnade idag in 60 avräkningsnotor till RSV som är frågvisa, att deklarera är inte kul...

    SvaraRadera