onsdag 27 januari 2016

Apples rapportApples rapport var en påminnelse av den gamla sanningen att ingen stark rapport är så stark som den verkar och ingen svag rapport är så svag som den verkar när man först läser den. Sanningen är någonstans mittemellan och på den som följer Apple ställs stora krav på att hålla koll på detaljerna. Detaljerna framkommer väldigt sällan när man läser medierapporterna som hänger upp sig på totalt ointressant information som hur aktien handlades på efterbörsen eller enkla jämförelser av +/- ett visst procenttal utan att man tar hänsyn till anledningen till förändringen.

Om man ska sammanfatta så sålde Apple färre iPhones än jag hade trott vilket uppvägs till en liten del av att man fortsatte ökad intäkten per enhet från 687 till 691 dollar. Detta är sensationellt bra med tanke på att man har haft en hemsk motvind med valutorna. Enligt uppgift hade man ökat intäkten med runt 50 dollar vid konstant valuta, vilket visar hur stark denna produkt är på världsmarknaden.

Helt uppenbart är att den extraförsäljning s.a.s. som Apple hade tack vare att man för första gången sålde ”stora” mobiler för ett år sedan var större än jag hade trott varför man inte fick mer än en marginell ökning i år. Samtidigt är det uppenbart hur Apple får lida av att man vissa kvartal slår alla rekord och andra säljer mindre. Sådan är deras verksamhet och det kommer inte att ändras och Apple har heller inte försökt att dölja detta vilket många andra hade gjort.

Hade Apple ökat sin försäljning till 70 miljoner för ett år sedan (istället för att sälja 74,5 miljoner iphones) och detta år ökat till 75 hade alla skrikit av lycka, nu försöker alla istället hitta bevis för ”peak iPhone”. Samma sak hade förstås skett om man hade ökat vinsten per aktie med 25 % i fjol istället för 45 % och ökat med resterande (ung.) 25 % i år. För Apple hade detta förstås varit sämre men för aktien mycket bättre.

Om ryktena stämmer att man i vår kommer att komma med en rejält upphottad fyratumsmodell (”iPhone 5se” enligt uppgift) så kommer man att få ny fart i försäljningen utan tvekan.

Vinsten per aktie på 3,28 slog visserligen analytikernas farhågor (3,23 dollar) men var lägre än vad jag trodde (3,50). Den stora orsaken till att den inte blev större är återigen dollarns branta stigning. Apple har tidigare varnat för att deras gamla hedgar löper ut och detta kommer att påverka intäkterna men att det skulle bli sådana oerhörda effekter så man tappade fem miljarder dollar mot förra året kunde jag inte föreställa mig, men det kunde inte analytikerna heller och denna fråga har helt tappats bort i alla prognoser jag har läst. Intäkterna ökade med 2 % men hade ökat med 8 % om man hade haft en konstant valuta.

iPad fortsatte sjunka mer än vad jag trodde samtigit som den helt dominerar sitt segment, men vi vet alltså inte ännu var dess försäljning kommer att landa uthålligt. Naturligtvis påverkas den av att de vanliga modellerna inte har uppdaterats på mer än ett år.

Bland de riktigt goda nyheterna är att Apple TV och Apple Watch att döma av ”bokföringen” säljer riktigt bra. Här redovisar inte Apple antalen men det är lätt att se att man sålt minst fem miljoner klockor osv av de totala intäkterna. Mycket lovande för framtiden.

Andra riktiga godbitar var hur ofta man nämnde Indien under analytikerkonferensen. Här säljer Apple fortfarande lite, men man växer med ung. 50 % och kommer att fortsätta satsa rejält på denna världen tredje största smartphonemarknad. Detta kan bli det nya Kina för Apple på några års sikt. Man antyder också att man i vanlig ordning kommer att göra stora ökningar av sitt återköps-/utdelningsprogram nästa kvartalsrapport och att man kommer att fortsätta sälja stora obligationslån för att finansiera detta. Med all sannolikhet kommer man att utnyttja dagens låga kurs till enorma återköp nu när rapporten är släppt och man återigen kan börja handla.

Sammantaget är rapporten en påminnelse om att Apple är en långsiktig placering då företaget absolut inte styr sin verksamhet efter kvartal eller år. Om fem år kommer Apple att vara ett betydligt större företag tror jag, men vägen dit är mycket ryckig.

23 kommentarer:

 1. Tack för intressant läsning och bra analys av rapporten!

  SvaraRadera
 2. Svårt att ta dina tolkningar av Apple seriöst när du drar med absoluta termer såsom, "ny fart i försäljningen utan tvekan". På samma satt som du innan rapporten skrev "Att Apple skulle underskrida dessa siffror är förstås helt omöjligt." angående deras guidning på omsättningen (76.5 miljarder). Eller hur Apple kommer krossa alla kinesiska konkurrenter: "Dessa företag kommer att gå under på samma sätt som Apple redan har massakrerat otaliga företag som på sin tid var betydligt starkare än dagens Huawei & c:o" Huawei är för stunden världens snabbast växande smartphone OEM.
  Du känns helt enkelt alldeles för partisk när det kommer till Apple.
  Annars tycker jag det är intressant att få en annan bild av Apple än den som oftast ges i media.
  Väl mött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja för två år sedan trodde väldigt många att Samsung skulle slå Apple. Jag var övertygad om motsatsen och skrev det. Samsung idag är ingen vacker syn. Apple har sakta men säkert slagit ut konkurrenterna en efter en och tar idag över 90 % av vinsterna.

   Radera
 3. Ytterligare en EPS gissning som inte nar fram. Ar det dags att bli mer konservativ i estimaten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ett år sedan var jag optimistisk men ändå under resultatet, i våras mer rätt än analytikerna och i somras något för högt på EPS. Ingenting jag kan göra åt utlöpta hedgar och fem mdr i kursförlust. Man lyckas inte över tiden med Apple-analyser genom att bara vara försiktig hela tiden. Bara en nybörjare kan tro det med tanke på hur mkt resultatet fluktuerar över tiden.

   Radera
 4. Allt måste ställas i proportion mot värderingen. Värdering på P/E 10 motsvarar 1% tillväxt för att vara normalt värderad. Tror man Apple kan långsiktigt växa snabbare än detta och bibehålla intjäning är Apple undervärderad.
  Jag ser Apple som ett företag som bör handlas till P/E 15. Givetvis risker med iPhone och samtidigt flera områden med hög tillväxt inom.

  Apple handlas inte till P/E 80 likt Facebook och behöver inte öka omsättningen med 40%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte valutamotvinden varit så hemsk hade EPS och omsättning sett helt annorlunda ut. Apple står väldigt starkt rustat. Situationen liknar den efter julkvartalsrapporten för två år sedan. Det har gått rätt bra sedan dess.

   Radera
 5. Som vanligt uppskattar jag verkligen dina åsikter om Apple! Tack för att du lägger ner tid och delger oss andra dina åsikter och tankar...

  SvaraRadera
 6. Jag förstâr inte fullt ut varför valutan är ett stort problem. Jag menar dom har väl sâ gott som ingen produktion i USA sâ deras produktionskostnader borde ju minska nästan i samma takt som dollarn stärks. Eller?

  Förresten bär du fortfarande din iWatch varje dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer av deras fina marginaler- en iPhone kostar typ 200 dollar att tillverka, större delen av delarna i utlandet men inte chips och glas t.ex., men drar (snarare drog) in typ 800 dollar när de säljs i utlandet. Rabatt på inköp dom inte är i dillar men större "rabatt" på intäkter som uppenbarligen till stor del är i lokal valuta.

   Radera
  2. Ja, jag har den dagtid varje dag men brukar ibland byta till mekanisk på kvällen och helger för känslan. När jag nån gång har mekanisk klocka på dagen saknar jag alltid kollen på hur mkt jag rör mig och alla notifikationer. AW är här för att stanna och växa är min övertygelse.

   Radera
 7. Jag ser inget i din analys om deras guidning. Det är första gången de guidar för minskning av antalet telefoner jämfört med föregående år.

  Sedan vet jag inte om det spelar någon roll hur det går för andra mobiltelefontillverkare. Appple konkurrent är inte andra tillverkare utan Google.

  Googles system med ett antal olika tillverkare gör ju att priserna för telefoner pressas enormt.

  Jag tror att Apple långsiktigt är väldigt stor risk. Det är om vi pratar om en tidshorizon på 10 år.

  Hitills inom datorer så har det varit att den som har störst marknadsandel har tagit allt.

  Så personligen tycker jag att Apple är rimligt värderad idag. Tror att de kommer ha ca 20% av marknaden och smartphone marknaden växer inte så snabbt längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är andra gången någonsin som Apple öht guidar iPhone-försäljningen. En del av nedgången beror på att då många inte kunde få leverans till jul 2014 pga lägre produktionskapacitet. Ett kvartals nedgång säger föga då Apple gör större uppdateringar vartannat år och vi kan räkna med sådan cyklikalitet i fortsättningen. Sen får vi se men att lägga enormt fokus på ett kvartal ärbara trams.
   Det har inte alls varit så inom datorsegmentet att en tar allt. Mac har typ 20 % men tar det allra mesta av vinsten i segmentet och dessutom växer de sedan många år till skillnad från winpc som faller ihop. iPad tar alla vinster i sitt segment trots att deras andel av sålda enheter sedan länge är långt under hälften.
   Ditt väldiga fokus på iPhone för värderingen förutsätter att Apple som sedan starten hittat ständigt nya produkter skulle sluta med det. Det ser jag som helt omöjligt.

   Radera
 8. Det kanske är andra gången det guidat. Men första gången som försäljningen av iPhones kommer minska jämfört med året innan.

  Vad jag vet har Mac typ 5% på desktop.
  Det är möjligt att de ökar men det är väldigt långsammt.

  Att Apple står för mesta av vinsten är inte samma sak som att de tar marknadsandelar. Ta Samsungs till exempel de har förlorat marknadsandelar, men det är inte till Apple utan billigare konkurrenter.

  Tvivlar starkt på att de hittar en produkt som kommer i närheten av iPhone. De kommer säkert och komma med nya produkter men mobiltelefoner kommer enligt mig för överskådlig framtid vara den särklass största marknaden.

  Ännu en gång har de sagt att de inte kommer släppa en billig telefon. I mitt tycke ett stort misstag. Man kan definitivt göra bra telefoner som kostar 2-3000k. Tror att Apple tänker för kortsiktigt och gör samma misstag som på 80-talet. Marknadsandelar är viktigt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. kan Apple tjäna lika mycket pengar på en så pass mycket billigare telefon? Jag har själv eget företag och köper Apple till tjänstemännen men det går inte att motivera det höga priset till kollektivarna. Hade det funnits en telefon i 2000kr intervaller hade alla på firman haft Apple.
   Men konkurrensen mot kinesiska tillverkare mm gör antagligen att det inte skulle vara speciellt lönsamt. Kanske att dom skulle få tillbaka det på AppStore mm?

   Radera
  2. Glomde:
   Du behöver gå djupare i din analys av Apple. Jag skrev fel ovan menade 10 % av PC. Apples affärsidé är INTE att sälja till den stora marknaden. Det är som Mercedes och BMW-lågpris är ett "race to the bottom" med ständigt sjunkande marginaler och eroderar varumärkets glans. Se bara hur dåligt det gick med iPhone 5c- den stora majoriteten köpte 5S istället trots att den var dyrare.
   Samsung har iom iPhone 6 förlorat massor av kunder som valt Samsung tidigare pga att Apple bara sålde små mobiler. De är klämda mellan Apple och lågpris nu med små chanser att tjäna pengar på sikt.
   Problemet är att du tänker som marknaden- Apple behöver inte en lika stor succé som iPhone som fortfarande säljer oerhört bra och kommer med all sannolikhet att fortsätta så med nya modeller och växande försäljning i Kina och Indien. Det de behöver är att fortsätta ta fram nya produkter och tjänster och utveckla och sprida dem man har. Det vet vi att de kommer att göra och med all sannolikhet kommer många av dem att bli succéer.

   Radera
 9. wow... Den som tror att Apple tänker kortsiktigt vet allt för lite om Apple. Hellre ha 20% av marknaden och 90% av vinsterna, än 80% av marknaden och få dela på 10% med övriga billiga tillverkare. har man 99% kundnöjdhet som på 6s, en fantastisk produkt, så kommer folk att betala för den. Med Apples "prenumerations program" så kommer man dessutom kunna få ny Iphone varje år för ca 300 kr/ månad.
  Läs lite mer om Apple och hur Apple fungerar så tror jag att du kommer bli både överraskad och imponerad.

  Vad gäller att köpa Iphone så köpte vårt installationsföretag iphone 4s till alla. Man måste inte köpa den senaste. Det viktiga är att det funkar och att montörerna gillar telefonen så de kan tänka sig att ha den alltid (så man kan nå dem efter arbetstid).

  // John

  SvaraRadera
 10. Tycker att de agerar kortsiktigt. De prioroterar vinsten nu istället på lång sikt. Hade de kommit it med en billigare telefon för länge sedan så hade de minskat vinsten men haft en mycket högre marknadsandel. I mitt tycke mycket bättre på lång sikt.

  Jag anser att det finns en nätverkseffekt inom telefoner. Så går inte på samma sätt att jämföra med BMW etc.

  Håller med att till dagens värdering behövs ingen ny iPhone. Jag antog att du tycker att Apple är starkt undervärderat med marknaden.

  Inte tittat i detalj men känns som Apple är värderat till att iPhone växer med marknaden och att de i framtiden kommer ja lägre marginaler. För mig känns det rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple kostar idag typ 370 mdr dollar när man drar av nettokasssan. Det innebär att man givet ett fritt kassaflöde på uppåt 70 mdr per år värderar Apple på att deras vinst kommer att sjunka under ett antal år och därefter kommer inga fler vinster och alla resurser är uttömda. Så kan kvartals marknaden känna när man guidar för ett kvartal med fallande vinst (men tydligt antyder att sedan blir det bättre) men det är inte så det kommer att bli.

   Radera
 11. EV ligger på ca 560
  EV/EBIT ca 7.5
  EV/EBITDA ca 6.5

  Låter billigt men inte extremt undervärderat.

  SvaraRadera