fredag 21 maj 2010

Aktier reas


Som jag skrivit tidigare har jag inte mycket till övers för orsakerna till den oro på marknanderna som nu råder. Alla medier försöker som alltid söka rationella skäl till marknadens irrationella beteende, men misslyckas totalt. Ja, det finns olika orosmoln, vissa verkliga (stora underskott i PIIGS och GB) och andra helt idiotiska (är räddningspaketet verkligen tillräckligt eller behövs en fantasiljon ytterligare). Men framförallt handlar det om att det är allmänt osäkert på marknaden och då börjar de riktigt stora pengarna, för vilka även små nedgångar pga höga hävstångar kan leda till enorma förluster, att röra på sig. Oro föder alltså oro och oron är nästan alltid till största delen obefogad.

När det är positiv stämning på marknaden leder vilka små, obetydliga positiva nyheter som helst till ytterligare uppgångar, medan när det är som just nu så leder små händelser till nedgångar. Bland dessa små händelser räknas utan tvekan den amerikanska senatens godkännande av nya regleringar för finansindustrin som syftar till att stabilisera (!) marknaderna och ta bort galna excesser som riskerar att leda till nya finansiella katastrofer. Detta är alltså goda nyheter för alla utom dem som i jakt på enorma bonusar tar vilka risker som helst. Det är lite som om ett besked om att de gratis luncherna på Goldman Sachs skulle dras in skulle leda till ett börsfall.

För oss som har levt igenom tidigare, mycket större börsfall är detta ingenting annat än ett gyllene tillfälle att köpa billiga aktier. Detta gäller förstås inte minst det stora raset för två år sedan. Hur kan någon som har sett hur snabbt marknaden hämtar sig från så enorma nedgångar i ekonomin sälja idag istället för att köpa?

Som Dagens Nyheter så riktigt påpekade i morgonens ekonomi-bilaga står de svenska storföretagen tack vare sina bantningar och konjunkturens uppgång inför rejäla vinstlyft de närmaste åren. Dessa kommer oavsett vilka stödpaket man får ge Grekland o.s.v. och de är absolut inte inräknade till fullo i dagens aktiekurser.

Det är bara att passa på, inte minst Swedbank och H&M är nu rejält nedtryckta av en oro vars orsaker inte kan ha någon betydande påverkan på deras framtida intjäning. I morgon kan det vara för sent.

6 kommentarer:

 1. Japp, det är med skräckblandad förtjusning man läser på andra bloggar om folk som nu säljer allt och planerar att köpa tillbaka när börsen börjar gå upp igen.. Snacka om att de flesta tänker omvänt och har stark tro på sin egen förmåga att analysera kortsiktig masspsykologi.. Själv är jag glad att det är löning nästa vecka. Känns extra motiverande att köpa nu när allt blivit lite billigare! Vågar man hoppas på ytterligare några procents nedgång tills dess??

  SvaraRadera
 2. Vi kan säkert få några procent ytterligare tror jag. Det är förstås omöjligt att veta, men massans psykologi är ju tillräckligt galen för att framkalla ytterligare nedgångar i detta läge när det ju inte direkt finns några förtroendeskapande åtgärder för någon att ta till- det finns ju inget klart definierat problem nånstans.

  Dessvärre kommer nedgången inte at bli ens i närheten av förra raset förstås. Det raset hade ju rationella orsaker även om det blev en ohygglig överreaktion som vi tjänade en massa pengar på.

  SvaraRadera
 3. "konjunkturens uppgång" tar tyvärr snabbt slut om PIIGs, GB, andra länder och kanske USA får problem med stora budgetunderskott, då blir det ingen uppgång och då försvinner eventuella vinstlyft snabbt. Prognostiserade vinstlyft bygger på att efterfrågan kvarstår eller ökar.

  SvaraRadera
 4. Men K... det spelar absolut ingen roll om man har en långsiktig horisont. Börsen går ner nu, och jag köper. Skulle börsen gå ner mer, köper jag mer. =) I båda fallen är jag långsiktigt en vinnare även om det för stunden guppar lite upp och ner.

  Gör istället dig själv en tjänst och fokusera på processen, och lita på att din process "tar hand" om att investera i rätt företag. Strunta sen i dagskursen, utan låt din process och cost-averaging ta hand om svängningar.

  Du kommer att sova bättre, och inte lockas att ta dumma beslut p.g.a. att du följer aktieskärmen. Och om 20-30 år kan du glädjas åt att du köpte billigt idag. =)

  MVH
  Temp

  SvaraRadera
 5. Ahh..precis emkommen från ytterliggare ett jobbpass 10.00 - 02.30 , köpte på mig Sampo idag. Håller med er & buffrar på när marknaden mår dåligt. Samtidigt så plingar det i bakhuvudet " att vara likvid i sommar". IGoBothWays

  SvaraRadera
 6. Börsen kommer alltid att gå upp och ned vecka för vecka, men trenden är uppåt på sikt. Om man tittar bakåt så ser man att det varit köpläge om man har minst 3-5 års horisont nästan jämt med undantag för det tillfällen då den varit väldigt högt värderad, vilket man väl får saga att den var t.ex. 2007 efter flera års stadig uppgång.

  Centralt just nu är om Kina m.fl. kan agera draglok och det är nog om dessa länder (BRIC) får problem som återhämtningen kan fördröjas mer betydande.

  Även med mycket måttliga vinstförväntningar de närmaste åren så måste man tycka att börsen just nu är lågt värderad generellt.

  SvaraRadera