onsdag 26 maj 2010

Warrantköp


För att testa mina teorier från i tisdags gjorde jag igår två mindre warrant-köp på min vanliga depå (alltså utanför fundamentaportföljen som jag nu redovisar på kvartalsbasis) eftersom man inte får köpa derivat på en kapitalförsäkring.

Mitt grundläggande antagande är att både Swedbank och H&M är "artificiellt" nedtryckta av den nuvarande oron och troligen kommer att studsa upp igen när denna stillas. Båda de warrants jag köpte har förstås långa löptider, bra precis tolv månader från idag, vilket förstås minskar risken och båda är "in the money" idag.

Jag har en del erfarenhet av warrants från förut, då alltid från PA Resources. När "Pare" hade gått ned till 11 kr i december 2008 sålde jag mitt dåvarande innehav och köpte enormt nedtryckta turbowarrants för halva summan. Dessa warrants fembubblades under de elva månader de hade kvar av sin löptid. (Dessvärre fick jag inte del av hela ökningen eftersom jag sålde av dem efter en snabb uppgång och köpte tillbaka dem dyrare, men det var småpengar så det spelade ingen nämnvärd roll.)

8000 st. SWE1B 66CAR @ 1,27 kr
14 000 st. HM 1E 360SWE @ 0,69 kr

Om ett år vet jag resultatet på detta lilla vad.

12 kommentarer:

 1. later intressant, hur funkar swedbank warranterna du kopt? Lennart

  SvaraRadera
 2. Börspost: 1
  Typ: Köpwarrant
  Slutdag: 110219
  Lösenpris: 66,2kr
  Paritet: 8,2749
  Underliggande: SWED A
  Marknad: NGM

  Jag tjänar alltså pengar om kursen går över 76,70 kr.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Tack för en bra blogg!

  Jag undrar hur du får uträkningen till 76,70kr?

  Hur blir hävstången om det går upp till exempel 90kr?

  Mvh,
  Hank

  SvaraRadera
 4. Okej, så om vi tar Swedbank-warranterna som exempel, så betalar du ~10.000kr idag, vilket ger dig rätten att köpa 966 Swedbank-aktier om ett år för 66,20kr styck?

  Har jag förstått det rätt då?

  Hur funkar det rent praktiskt isf, är det bara att ha 64000kr på Avanza-kontot den dagen så går köpet automatiskt igenom eller måste man vara inne den specifika dagen och acceptera köpet?

  Känns som ett kul sätt att krydda portföljen på i galna tider precis som du säger. Får ta mig en funderare och hoppas på svar. :)

  SvaraRadera
 5. Rent praktiskt ramlar vinsten automatiskt in på kontot (om det är vinst) någon vecka efter 20110219
  (1.27*8,2749)+66.20 = break even 76.70

  26/5 kl 16.58
  Obs den kostar 1.54 just nu BE just nu = 78.95

  http://www.derivatinfo.com BRA sida att kolla warranter på

  SvaraRadera
 6. Själv har jag minilong inköpta för 1.68 och just nu
  1.57 = -421
  Minilong håller hur länge som helst, väntar på uppgång Q2-4

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym 1.

  Jag utgår från vad jag betalade för warranten multiplicerat med pariteten och adderar det på lösenpriset. Om aktien står högre än så på lösendagen så får jag mer för mina warrants än jag betalade och tvärtom. Står aktien under 66,20 förlorar jag allt (uppsidan är förstås teoretiskt obegränsad).

  Dock förändras förstås priset under resans gång så t.ex. just nu ligger jag typ 20 % upp på båda warranterna, mitt exempel är om jag skulle låta dem förfalla, vilket inte känns så troligt för om priset stiger väldigt mycket under löptiden så kan det ju bli min bedömning att jag ska sälja dem s.a.s. i förtid.

  Det är mycket enkelt att göra ett excelblad för att se utfallet för en warrant så jag rekommenderar att du gör det. På det sätter kan du ju också enkelt jämföra olika warrnats för en eller flera aktier och göra en bedömning av risken och potentialen. Jag rekommenderar förstås bara warrantköp när oddsen för vadet uppenbart är bättre än risk/potential borde ge. Warrantpris är ju till stor del matematiskt uträknade, men vid vissa kursnivåer är sannolkheten för uppgång förstås mycket större än vid vissa andra nivåer och det är där du kan hitta en egde.

  SvaraRadera
 8. Hej Linus.

  "Anonym 2" har rätt. Du går alltså inte via några aktier utan du får värdet på optionen/warranten denna dag. Om Swedbank A idag kostar 70 kr så är en rätt att köpa den för 65 kr om den förföll idag (och ingen annan dag) värd 5 kr och du skulle få denna summa. Under löptiden varierar värdet beroende på flera faktorer, vilket gör att det kan vara lönsamt att sälja den i förtid. Väldigt få warrants går dessutom till avslut eftersom ägaren vill ha sina pengar utan att vänta och säljer t.ex. sista dagen, men det kan också vara dåligt beroende på spreaden mellan köp och säljkurser (dvs där utställaren har sin marginal).

  SvaraRadera
 9. Hej Lou,

  Jag har mailat dig tidigare, svara gärna på det.

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 10. Men hur vet du vilken Warrant du skulle vilja lägga pengarna på då? För det finns ju ett helt hav utav warranter att välja bland. Jag sitter just nu och kikar på Köpwarranter till Nokia Oyj.

  Och hur ska jag kunna avgöra vilken som är värd att lägga pengarna på?

  NOK0G 120SHB
  NOK0H 90NDS
  NOK0I 70CBK
  NOK0H 65SHB
  NOK1A 85NDS
  NOK2F 150SWE

  Vad innebär alla dessa namn?
  Och varför står t.ex. NOK2F 150SWE på plus idag och t.ex NOK0H 65SHB negativt?

  Innebär "150SWE" att lösenpriset är 150 SEK på warrantens förfallodatum?

  SvaraRadera
 11. Hej.

  Du måste läsa på mycket mer innan du ens tänker på att köpa warrants/optioner. De är mycket farliga om man inte vet precis vad man håller på med. Mitt råd är att du går webkurser eller köper en bok i ämnet, det går inte att bara tyda lite koder och sedan handla på rekommendation eller liknande när det gäller intrument som snabbt kan bli värdelösa om du har otur.

  SvaraRadera