torsdag 20 maj 2010

Sista valsen för PA Resources?


Ett nytt effektivt sätt att förlora pengar presenterades igår när PA Resources nyemissionsvillkor blev offentliggjorda. För fem aktier idag får man köpa inte färre än 14 nya för 3,75 kr- att jämföra med den matematiska kursen vid dessa villkor på ung. 6,50 idag. NE-kursen är alltså 42 % lägre, vilket säger väldigt mycket om "Pare".

Uppenbarligen har man blivit tvungen att bjuda på denna saftiga rabatt för att få emissionen garanterad. Hade den inte varit garanterad hade den ju kunnat spåra ur om aktiekursen hade fallit fritt innan NE med följd att pengarna inte kom in.

Dock är det som vanligt ofrånkomligt att man sänder en mycket tydlig signal till marknaden om den nya aktiens värde, vilket brukar vara förödande för aktiekursen om företaget inte tydligt kan visa att man är på väg att vända tillbaka till vinst. Ett mycket bra exempel på detta är Ericssons NE på 3,80 kr som drev ned aktien till som lägst (intraday) 3 kr och Swedbanks första NE på 48 kr som passerades på väg nedåt innan nyteckningen var avslutad.

Pare tillförs 1,7 miljarder kr i nyemissionen och undgår i och med detta säkert en omedelbar likviditetskris, men företaget är tungt skuldsatt och även om man kan lösa en del lån i och med detta så kan inte handlingsutrymmet vara särskilt stort i och med att man kommer att ha fortsatta likviditetsproblem om man fortsätter att blöda ung. 100 miljoner per kvartal.

Men Azurite då, säger säkert de pare-troende. Visst kan det påverka likviditeten positivt om man äntligen börjar få upp produktionen där, men detta riskerar att ätas upp med råge om Didon-fältet fortsätter att sjuka ned i dyn, vilket allt tyder på.

Jag kan inte bedöma om Pare kommer att gå i konkurs de närmaste åren eftersom det beror i första hand på om man lyckas med sin finansiering, vilket är svårt att bedöma eftersom riskkapital kan lockas dit om t.ex. oljepriset stiger rejält, men en sak känns väldigt säker. Om man inte inom nåt år lyckas vända trenden och gå mot inte bara nollresultat, utan kraftiga vinstökningar så kommer många aktieägare att ledsna på allt snack från ledningen och hoppa av.

En långsam dödskamp där man hela tiden försöker undvika likviditetsbrist under de närmaste åren är då det troliga scenariet. Med detta följer naturligtvis aktiekurser långt under nyemissionskursen.

2 kommentarer:

  1. Fundamentalanalys? Nejdu, det skulle jag inte vilja kalla detta. Kanske har du bränt dig rejält i PAR och ligger nu utanför och hoppas på fortsatt kräftgång så att du inte ska känna dig dålig?

    Det finns ingen som helst anledning att inte tro att PAR kommer gå med vinst framöver.

    SvaraRadera
  2. Varför inte det, den handlar ju om företagets fundamentala styrkor och svagheter?

    Nej, jag har inte bränt mig i Pare, jag har en lång historia i företaget och har framförallt tjänat rejält på några warrantsköp. Dock äger jag sedan ett bra tag inga aktier längre i Pare eftersom jag inte tror på dem längre. Det räcker inte med att kunna gå med vinst, man måste tjäna tillräckligt och öka vinsten för att nuvarande kurs ska vara motiverad och liksom SAS lyckas de förmodligen inte med det.

    SvaraRadera