måndag 22 februari 2010

"Konsensusestimat"


I den larvigt svengelska finansvärlden talar man bl.a. om konsensusestimaten över företags kommande vinster etc. På svenska: "genomsnittet av analytikernas prognoser" för det är genomsnitt det är frågan om, det finns ingen konsensus analytiker emellan!

Att analytikernas genomsnittliga uppskattningar ofta misstolkas i pressen och av allmänheten som vad "marknaden" förväntar sig har jag skrivit om förut. Dessvärre börjar även analytikerna uppenbarligen tro att det är de som är marknaden. Eller vad sägs om följande motivering till dagens sänkning av H&M till "sälj" av Exane BNP Paribas.

Exane BNP Paribas anser att konsensusestimaten för vinsttillväxten 2009-2011 är för optimistiska.


Med andra ord: det faktum att andra analytiker är alltför positiva till aktien gör den till en dålig investering.

För sådana slutsatser får man riktigt bra betalt...

2 kommentarer:

  1. Om snittet av estimaten på H&M är för höga så kommer aktien gå ner oavsett om man tycker att den är dyr eller inte. Går den ner är den en dålig investering, eller?

    SvaraRadera
  2. Nej, på kort sikt kommer aktien att sjunka om marknaden (!) hade förväntat sig bättre siffor än vad som presenterats. Marknaden är alltså inte samma sak som analytikernas genomsnittliga prognoser, se bara på hur många aktier som faller som en sten (alt. stiger till himlen) trots att rapporten överträffat analytikernas prognoser (alt. inte nått upp till dem).

    På längre sikt kommer priset på aktien att motsvara företagets korrekta värdering, men rekommendationerna brukar ju vara på endast t.ex. sex månaders sikt.

    SvaraRadera