torsdag 4 februari 2010

MSAB: heaven and hell!

(UPPDATERAD)

Att vara trogen Micro Systemation år efter år påminner på många sätt om att vara trogen supporter till ett fotbollslag- det är 90 % återkommande bedrövelser och frustrationer och till sist en och annan framgång.

Som jag har skrivit tidigare är mitt intresse i detta lilla företag grundat på att man har en världsledande produkt (bevissäkring ur mobiltelefoner) som enligt all logik måste bli alltmer efterfrågad världen över i takt med mobilanvändandets expolostionsartade ökning samt det faktum att man i de dyra årliga licenserna har återkommande försäljning till nästan 100 % av alla sålda enheter.

Om inte detta är ett vinnande koncept så vet jag inte vad som är det. Men det finns en hel del smolk i den här glädjebägaren, faktiskt betydligt mer än jag trodde när jag köpte in mig år 2006.

Två saker är avgörande för små, smala teknikbolag som MSAB: tekniken och kommersialiseringen av tekniken. Det förstnämnda fungerar uppenbarligen utmärkt; man har en mycket bra produkt som man ständigt förbättrar och förnyar, 10 av 10 m.a.o.

Kommersialiseringen av tekniken, dvs ledningens ansvar, fungerar dessvärre sämre. Trots den väldigt snabba utbredningen av mobiltelefonanvändandet världen över, trots att brottslingar i väldigt stor omfattning använder sina mobiltelefoner utan att förstå faran och trots det enorma fokus på säkerhet och terrorism som varit de senaste åren så har försäljningen ändå inte vuxit alls så mycket som den rimligen borde har gjort.

Dessutom lyckades man under tredje kvartalet inte få ut de order man fått in p.g.a. att man trots att problemen varit kända sedan åtminstone våren 2007 ännu inte hade lyckats utlokalisera produktionen av kablar m.m. Man har ännu en mycket blygsam närvaro i USA och i BRIC-länderna, dvs där de stora kunderna finns.

Varför fortsätter jag då att "heja på" MSAB? Jo, för att trots ledningen tillkortakommanden är teknikens styrka och trenden mot allt mer mobiltelefoni tillsammans med den fina licensmodellen ändå det som gör att jag tror på MSAB på sikt. Alltså även om jag tycker att ledningen borde agera mer proaktivt, strategiskt och snabbare.

Ledningen har dessutom gjort helt rätt under 2009 när man har "reat" ut bundle-packen av XRY/XACT systemen till existerande kunder av XRY för att på detta sätt öka framtida licensintäkter. Detta kostade i tillverkning under 2009 men är precis det fokus man bör ha- ut med maximalt antal enheter och lita till att tekniken är så bra och kunderna så förändringsobenägna att man kommer att betala för licenser och utbildning i framtien.

Ibland undrar jag om inte det bästa för MSAB vore att skänka bort hårdvaran eller bara ta en liten summa som bara täcker en del av (eller hela) materialkostnaden och på detta sätt slå undan benen på konkurrenterna, få ut en enorm mängd system på marknaden och sedan tjäna pengar på licenserna. Det är sånt som har gjort Gilette och en massa IT-företag rika.

Vilken myndighet med begränsad budget skulle inte kunna nappa på erbjudandet: Ni får den gratis, behöver bara betala frakten och kan använda den fritt i ett halvår, sedan kostar licensen X dollar per år. Är ni inte nöjda efter det första halvåret behöver ni inte betala någonting.

Ja, ja i morgon är det rapport och lite av sista chansen för MSAB att övertyga marknaden. Man har en mycket stor backlogg av ordrar som man bör ha levererat i Q4 utöver kvartalets försäljning och förhoppningsvis kommer man också att berätta att man har löst sina produktionsproblem. Vi får se.
------------------------------
UPPDATERING

Rapporten har kommit och innehöll övervägande goda nyheter. Man berättar att man har löst leveransproblemen, rörelseresultatet förbättrades rejält och man tog på många sätt igen vad man hade förlorat tidigare under året. Resultatet (14,6 milj.) är nu nästan i linje med 2008 års (17 milj) trots att personalkostnaderna stigit med 10 miljoner. Mycket bra och lovande inför framtiden.

Lagret är dubbelt så stort, vilket dock säkert är en bra grej med tanke på de tidigare leveransproblemen, och man flaggar för en extra utdelning om 35 öre ovanpå de vanliga 65 örena. Ledningen är uppenbarligen mycket säker på att man inte behöver mer likviditet i företaget för att klara expansionen, men med en soliditet på runt 70 % har man ju möjlighet att låna pengar utan större risk om så skulle behövas.

Vad jag helst hade velat se vore en storsatsning på BRIC, dvs att man s.a.s. följer mobiltelefonerna. Där finns ju den stora tillväxten och också rimligen behovet av MSAB:s tjänster. Men att man satsar så gott man kan i USA idag är förstås mycket bra och minst lika viktigt. Ett litet företag kan förstås inte expandera åt alla håll samtidigt dessvärre.

Det känns hursomhelst som om företaget nu har rustats för framtiden och vi kommer med all säkerhet att få stigande marginaler i takt med att omsättningen ökar mer än kostnaderna. På sikt kommer aktiekursen att reflektera detta. Köp och behåll!

(Aktiekurs idag: 14 kr)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar