tisdag 16 februari 2010

Allting förändras...


Knappast någonting är mer bedragande och därmed farligt för ens kapital än att man tror att någonting som har hänt kommer att hålla i sig. Ännu farligare är det för dem som tittar på en graf och tror att den trend de ser kommer att hålla i sig.

Hur tror du t.ex. att denna tvåårsgraf av Electrolux B-aktie (den blå kurvan) kommer att fortsätta?
Så här blev det i vilket fall de nästföljande tolv månaderna:
Hela vägen upp sålde folk sina aktier...

För många räcker det med en kvartalsrapport med bra eller dåliga nyheter för att tro att detta kommer att hålla i sig och agera beslutsamt på denna ofta helt felaktiga övertygelse. Sanningen är helt enkelt den att dels händer det oväntade saker som gör att intäkterna ökar/minskar eller dito kostnaderna, dels reflekterar inte vinsten alls alltid den fundamentala intjänandeförmågan. Det är enbart fundamenta som spelar någon som helst roll i det långa loppet!

Det är enormt stor skillnad på vinstminskningar (-ökningar) som beror på förmodat långsiktiga problem/framgångar och att man t.ex. måste ta vissa stora men tillfälliga kostnader för att kunna öka vinsten på sikt (liksom tillfälliga intäktsökningar som inte förmodas kunna upprätthållas).

Det är som natt och dag, ändå betraktar marknaden dem ofta som samma sak och ett par dåliga kvartalsrapporter blir "bevis" för att företaget har problem. Ett utmärkt exempel är vad som hände med Micro Systemation. De hade länge haft explosiva vinstökningar tack vare ökad försäljning, men också upphjälpta av att man sluppit betala skatt tack vare gamla förlustavdrag och att man under en alltför lång tid hållit nere de fasta kostnaderna (läs: personal) på en icke-hållbar nivå. Naturligtvis belönas sån kortsiktighet rikligt av marknaden:


Helt plötsligt var man tvungen att anställa mer folk för att klara expansionen, satsa mer pengar på att utveckla produkterna och dessutom tog förlustavdragen slut och man fick betala skatt som alla andra. Under de 18 följande månaderna sjönk aktien ned till som lägst under 8 kr (där köpte jag åt min klient, vars portfölj kallad Sverigeportföljen redovisas i marginalen)... Observera alltså att inga fundamentala problem hade drabbat företaget- försäljningen ökade stadigt och det faktum att man rekryterade för att kunna växa snabbare är ju en i grunden utmärkt åtgärd från ledningen. Sedan dess har man nästan slutat nyanställa och kostnadsökningen har dämpats och aktien handlas nu runt 16 kr.

Det finns en urgammal saga som på engelska går så här:

A Prince once summoned the mosts intelligent men on Earth to him and gave them a task. "Come back to me in one year and present to me a single sentence that will always hold true." A year later the men came back and the Prince challenged them. "Well, have you found out a sentence that will always be true in all circumstances?"

"Yes, Your Highness, we have. The sentence is 'This too will pass'."2 kommentarer:

  1. Actually,they said "This too, will pass"
    Antagligen ska man inte förvänta sig något alls kortsiktigt, så slipper man besvikelser.

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Du har helt rätt i båda fallen, det var en dålig version som jag klippte in.

    SvaraRadera