onsdag 17 februari 2010

PA Resources på väg mot nya nederlag


Med viss risk för att bli tjatig vill jag ännu en gång ta upp blankningskandidaten PA Resources (se tidigare inlägg) som lämnade sin bokslutskommuniké idag. Jag trodde verkligen på detta företag en gång i tiden, men inte alls idag.

Ett företags VD och styrelse för ett aktiebolag är skyldig vid straffansvar att kommunicera all relevant information till marknaden på ett korrekt och sanningsenligt sätt. Man får alltså inte fördröja offentliggörandet av viktig information, försöka dölja sanningar eller uppenbart skönmåla verkligheten.

"Pares" ledning har haft en lång historia av att vara överdrivet positiv, ofta säkert inom gråzonen för vad som är tillåtet- man har ju rätt att vara obotlig optimist, men alltså inte att ljuga. Sedan något år har detta gått alldeles för långt när man försöker dölja utvecklingen på Didon-fältet som de senaste åren har varit företagets viktigaste tillgång.

Som jag har skrivit tidigare är det uppenbart att produktionen faller och det går inte längre att göra någonting åt detta. Istället för att kommunicera detta och meddela marknaden vilken produktion man tror att detta fält kommer att hålla detta och kommande år har man med ett osannolikt fikonspråk skrivit om detta till oigenkännerlighet. (Observera att man aldrig drog sig för att kommunicera hur stor, ökad produktion Didon skulle ha till för något år sedan.)

Idag kom som sagt bokslutskommunikén och uppenbarligen har det nu blivit omöjligt att inte bli i alla fall lite tydligare och för första gången medge att produktionen faller med orden "en fortsatt naturlig nedgång på Didonfältet i Tunisien".

Inget företag som har en ledning som är inte är öppen och sanningsenlig om företagets problem är en god investering! I senste produktionsrapporten använde man detta fikonspråk: Produktionen på Didonfältet har minskat något jämfört med tredje kvartalet på grund av en ändrad produktionsprofil med lägre produktionsnivå.

Vadå "ändrad produktionsprofil"?

Ännu värre var det för något år sedan när man för första gången förklarade den minskade produktionen med att man valt att producera på en lägre nivå. Jo, det verkar ju sannolikt när man ända till i våras ständigt investerade i nya borrningar på fältet för att öka produktionen.

Hursomhelst, idag är första gången som man medger detta i något som i alla fall liknar vanlig svenska, även om "naturlig nedgång" är en uppenbar skönmålning. Produktionen faller och man kan inte göra någonting åt det! Skriv det då!!! Berätta också vilken produktion ni förutser för detta och nästkommande år!

För övrigt är det bara att konstatera att dagens nedgång är väl motiverad. Trots en ganska god produktion lyckas man inte tjäna mer än 8 öre per aktie. Produktionen och därmed vinsten kanske verkligen kommer att höjas nästa år som man påstår, vem vet, men om så är fallet är redan en stor vinstökning inräknad i dagens kurs. Om produktionen inte höjs rejält så kommer aktien att störtdyka.

Aktiekurs idag: 24,50 kr.

6 kommentarer:

 1. Nu är Diamyd nere under 100-lappen. Kommer du vänta ytterligare, eller är det dags?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 2. ABS har slukat över 1.7 miljoner aktier i PA Resources idag och aktien har vänt upp. Kanske tyckte dom raset sedan i somras gått för långt. Nu är Azurites topproduktion bara är några månader borta efter vissa tekniska problem
  Alla vet att Didon är i decline som alla andra oljefält.
  Bolaget borde informera tydligare förstås, men det kommer fina ännu lågvärderade vinster framöver oavsett det.

  SvaraRadera
 3. Hej Alex.

  Bara en god nyhet tror jag kan hejda fallet idag. Det verkar som om detta kommer att dröja ett tag, med säker kan man som alltid inte vara, det är bara min bedömning att det troligen är värt att vänta.

  Här är lite mer om mina tankar kring prisets enorma betydelse: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/07/prisets-betydelse.html

  SvaraRadera
 4. Hej "Anonym".

  Det är ALLTID "snart" för Pare! Problemet är att de sällan levererar. Allaljefälts produktion faller inte! Det är i slutet av deras livslängd den faller och man kan inte göra nåt åt det då.

  SvaraRadera
 5. Först och främst:

  Du förtjänar en stor eloge för den här suveräna bloggen! Ett extra plus för att du vågar vara kritisk, samtidigt som kritiken är saklig och välbalanserad.

  Vad beträffar "Pares" smått Bagdad Bob-aktiga stil håller jag med dig till fullo. Jag tog upp det i min blogg redan för några år sedan och det var en av anledningarna till att jag valde att sälja aktierna.

  Därmed inte sagt att "Pare" är ett hopplöst bolag, de har trots allt ganska intressanta tillgångar och hyfsade framtidsmöjligheter.

  SvaraRadera
 6. Hej John.

  Tack för det!

  Pare är som du säger inte alls hopplöst, men till det pris som råder idag är det säljvärt. Om de sjönk till 10 kr allt annat oförändrat skulle jag köpa idag för mer än så är den värd.

  Jag ägde en hel del Pare från januari 2006 och tre år framåt, sedan bara warrants som jag köpte när de stod runt 10 kr, men de löpte ut i november och var hursomhelst bara en liten post.

  Det är synd att det har blivit som det har blivit med Pare, de verkade vara på helt rätt spår länge, men det är dyrt och riskfyllt att prospektera olja så småbolag i den branschen är nästan definitionsmässigt chansningar antar jag.

  SvaraRadera