torsdag 7 september 2017

Kommentar till Hernö Gins halvårsrapport


Lilla men ack så goda Hernö Gins halvårsrapport släpptes igår och det var underbar läsning för oss aktieägare (aktien är onoterad och kan bara handlas genom privat uppgörelse mellan ägare). Omsättningen ökade med 89 % medan rörelseresultatet steg med otroliga 464 %. Detta tack vare en rörelsemarginal som ökade från 9,5 till 28 %.Tricket är att man nått en gräns där ytterligare produktion och försäljning blir långt billigare mot när man hade lägre omsättning. Jag pratade med VD Jon Hillgren idag som bekräftade detta och var märkbart positiv till både försäljningsökningen och framtiden. Första kvartalet är säsongsmässigt mycket svagt men därefter under våren har man ändå lyckats öka exporten med 85 % mycket tack vare en stark inmarsch i Australien, man har lyckats komma in i Systembolagets 63 "premiumbutiker" och försäljningen via Systemet har ökat med 96 %.Hernö Gin är förstås ännu ett mycket litet bolag men det är också en stor del av charmen. Man kommer att kunna växa i väldigt många år framöver om man fortsätter att etablera sig och vinna medaljer på de stora mässorna och tävlingarna. Om PE räknas från kursen vid nyemissionen så var det runt 120 räknat på förra årets vinst. Räknar man med fortsatt lika fin tillväxt under den säsongsmässigt starkare hösten ramlar PE plötsligt ned mot dryga 30.

Det känns med andra ord som om vi som äger aktien idag har gjort en mycket bra affär.

1 kommentar:

 1. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera