tisdag 12 september 2017

Apple och FING


I kväll kl. 19 svensk tid* är det dags för Apples stora årliga event där man kommer att lansera framförallt årets nya iPhones. Ur ett svenskt perspektiv är det lätt att dra sig till minnes eventet i september 2013 när Apple lanserade iphone 5S- den första "stora" smartphonen med fingeravtryckssensor.

Eftersom Apple är det trendsättande företaget på alla de marknader de verkar så följdes Apples lansering under åren som följde av att alla leverantörer med självaktning inkluderade sensorer i sina dyrare modeller. Detta, tro ingenting annat, var den direkta anledningen till Fingerprint Cards enorma vinstutveckling åren som följde. Eftersom FING var nästan ensamma på världsmarknaden för denna typ av sensorer utanför Apples uppköpta Authentech kunde man tälja guld under den period som alla skulle köpa sensorer till sina modeller.FING:s lycka var alltså gjord när Apple valde teknik som de (nästan) hade i produktion. Det känns ganska sannolikt att Fingerprints ledning sedan dess har hoppats att upprepa denna succé och troligen fick vi se just det försöket när man den 1 februari i år meddelade att man köpt det amerikanska bolaget Delta ID som är nischade mot iris-autentisering. Man betalade väldigt mycket för bolaget som ännu har minimal försäljning. I vintras var nämligen teknikmedia och marknaden helt övertygade om att Apple skulle överge fingeravtryck för iris i sin nästa stora uppdatering som man redan då visste skulle komma för iPhones tioårsjubileum.

Med all sannolikhet kommer det inte att bli så. Alla rapporter tyder sedan månader tillbaka på att Apple kommer att för sin nya premiummodell att ta bort fingeravtryckssensorn för att istället introducera en enormt avancerad ansiktsigenkänningsteknik. Det känns sannolikt att andra företag kommer att satsa på denna teknik för sina premiummodeller, om än kanske inte med samma självklarhet som man gjorde när man inte hade någon sensor alls på sina modeller 2014.

Jag tror med andra ord att Fingerprint har gjort bort sig rejält- man har betalat 940 miljoner kronor (plus ev. tilläggsköpeskilling) i princip hela sin kassa(!) för ett bolag vars teknik säkert kan användas till annat men absolut inte kommer att lägga grunden till nästa stora trend med Apples hjälp. I ett längre perspektiv, och troligen långt mer avgörande för Fingerprint, är det väldigt sannolikt att Apple inom ett par år helt överger fingeravtrycken för samtliga modeller. Om så sker kommer denna teknik genast att ses som gammal på marknaden och det Apple då använder som det som är framtiden.

Ikväll vet vi mer om vad världens mest framgångsrika företag har bestämt ska bli nästa "big thing" på marknaden.

*Man kan se eventet via Apples hemsida alternativt i Apple TV med Apples eventapp.

5 kommentarer:

 1. "för att istället introducera en enormt avancerad ansiktsigenkänningsteknik"
  Jag gissar på att det kommer att vara väldigt likt Windows Hello

  SvaraRadera
 2. Icke då. Vi snackar 3D på Apple.

  SvaraRadera
 3. ansiktsigenkänning, check!

  SvaraRadera
 4. Aktuekursutvecklingen under Apple Keynote:
  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2017/09/10/20170912_aapl16_0.jpg

  :)

  Face ID-demonstrationen kanske inte var den bästa... men ser inte att alla andra telefontillverkare gå i konkurs över att apple introducerat denna funktion. De andra kommer komma med lösningar, så i vanlig ordning är det business as usual i tech-branschen.

  Är själv nöjd med mina apple-produkter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och så Huaweis svar:
   https://twitter.com/HuaweiMobile/status/907245962795548672

   Bra humor! :)

   Radera