tisdag 19 september 2017
Lögn, förbannad lögn och Fingerprint
Bara den som sedan 2016 har bott i en grotta ute i Söderhavet utan minsta kontakt med omvärlden har rätt att vara förvånad över FINGerprints pressmeddelande igår. Denna årets tredje vinstvarning är visserligen rekord för Large Cap men de som har hängt med i nyhetsflödet och framförallt inte låter sig dras med i ledningens bisarra hypade av bolagets chanser kan inte vara överraskade av denna senaste kalldusch som hittills har sänkt aktien med 30 %.
Som jag skrivit om flera gånger tidigare bedrar ledningen marknaden sedan minst ett år. Man hypar skamlöst alla möjligheter (smartcards är på gång, lagret snart normalt igen, fortsatt marknadsledande, kunderna börjar...) samt förtiger eller tonar ned t.o.m. de mest uppenbara hoten (fallande priser, fallande marginaler, ökad konkurrens, Apples påverkan på marknaden osv).
Analytikerna går på dessa valser och sätter riktkurser och prognoser därefter varpå det till sist blir för stor skillnad mellan dikt och verklighet varpå ännu en vinstvarning blir oundviklig. Hade inte börsen krävt av bolag att man vinstvarnar när detta sker hade man garanterat inte gjort det utan precis som i somras levererat ännu en rutten kvartalsrapport som lindras av ännu fler överdrifter av FING:s möjligheter och tystnad kring problemen.
Jag lyssnade på gårdagens analytikerkonferens och skrattade högt för mig själv flera gånger. Man gjorde sitt bästa för att förringa Apples presentation av ansiktsigenkänning genom att likt företagets högljudda apostlar på Twitter påstå att det rör sig om "en av tre modeller" (denna dyra teknik kommer förstås först till premiummodellen iPhone X och Apple meddelade att detta är framtiden), sedan påstår man helt grundlöst att Apple visat att man tror på dubbel verifiering i och med detta. Därpå följde larv om att i andra delar av världen visar folk inte sina ansikten. Man tror knappt att det är sant att detta kommer från ett Large Cap-bolag.
Till sist kom rena lögner om att man "vet" att man kommer att fortsätta vara marknadsledande, att det faktum att kunderna har väntat på Apples presentation inte alls tyder på att de kan komma att omfamna ansiktsigenkänning eller att den tekniken har minsta möjlighet att slå igenom utanför Apple samt att marginalförsämringen inte kommer att fortsätta.
Man kan inte lita på detta företag och det kan mycket väl komma att bli den största katastrofen för svenska småsparare på tio år om trenden fortsätter med att stora investerare drar sig ur medan Avanza- och Nordnet-användarna köper allt de kommer över. Aktien har nu (23 kr) tappat 83 % av ATH-kursen.
Etiketter:
Apple,
Fingerprint
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag kan inte annat än att hålla med. Det finns få exempel på börsföretag som letts lika tvivelaktigt som FPC. Och du har ändå utelämnat razzian mot huvudkontoret och åtalen för insiderbrott.
SvaraRaderaJag är inte lika övertygad som du att ansiktsidentifiering är framtiden. Själv tycker jag det känns lite creepy. Det ökar underrättelseorganens möjlighet att kartlägga varje människas liv in i minsta detalj. Idag är det NSA, i morgon kanske det är kriminella hackers som utpressar vanligt folk. Apple verkar förbluffande ointresserade av de etiska problem som deras produkter är med och skapar. Det här kan explodera i ansiktet på dem en dag.
SvaraRaderaFör det andra är jag inte övertygad om att det är en förbättring. Se t.ex. denna artikel för en kritisk granskning av det argumentet:
https://www.forbes.com/sites/jvchamary/2017/09/18/security-apple-face-id-iphone-x/
Sen tror jag att misslyckandet att låsa upp telefonen på presentationen är en förvarning om att det kan komma att bli problem i början. Snart kan nätet fyllas av utsagor från missnöjda kunder med krånglande telefoner.
Därmed inte sagt att jag tänker köpa Fingerprint eller tycker att de förtjänar annat än kritik för sin dåliga information till marknaden.
Mvh Mattias
Två saker fascinerar mig med denna grupp:
SvaraRadera1) Hur det hela tiden är någon annans fel. Antingen skyller man på
a. Blankare, analytiker, journalister, frimurare och Illuminati som på något vis trycker ner aktiepriset. Bolagets egna resultats påverkan på aktiepriset är förstås obefintlig.
b. CrowHater mfl som har "lurat" folk in i aktien.
2. Att man inte lyckas skilja på branschens/teknikens framtid och det enskilda bolagets marknadsstyrka. Halvledarindustrin har ju upplevt marginalpress en längre tid nu, men det verkar ha passerat många obemärkt förbi.
Kollapsen är så klart tråkig i de enskilda fallen, men aggregerat är det ur en psykologisk synvinkel oerhört intressant.