fredag 23 september 2011

Lågkonjunktur på börsen

'
I vanlig ordning säljer alla som saknar nerver i rasande takt och har nu värderat börsen helt i linje med en lågkonjunktur. Problemet är väl bara att lågkonjunkturen inte är något faktum, Grekland inte har ställt in betalningarna och Kina inte har imploderat. Jag säger förstås inte att något av detta inte kan komma att ske men det är väldigt okunnigt av alla dessa skribenter på chattsidor och i media (även bland kommentarerna i denna blogg) att påstå att detta är på något sätt korrekt värdering.

Ett exempel: en betalningsinställelse från Grekisk sida skulle förstås brännmärka landet vad gäller att ta upp lån på marknaden för mycket lång tid framöver. Det vore en nationell katastrof, oavsett vad en eller annan idiot-grek (det visade sig finnas rätt många) säger i media. Sannolikheten för att detta skulle få ske à la vad idiot-Paulsen 2008 gjorde med Lehman, dvs helt handlöst och ogenomtänkt är väldigt, väldigt låg. Råvarupriserna är fortfarande historiskt höga även om en eller annan idiot-analytiker kallar gårdagens fall för kopparpriset en "fullständig kollaps" och det nuvarande säljtrycket en "fullständig likvidering av positioner". Ingen risk för att det blir på brist på överord till media dessa dagar...

Några strålande exempel på fascinerande felvärdering:

Boliden har lärt sin läxa från 2008 och terminssäkrat en mycket stor del av sin produktion samt SEK flera år framåt i tiden. När kopparpriset sjunker med några procent faller Boliden med minst lika många procent, ofta fler. Fluktationer i kopparpriset som bara påverkar en del av företagets intjäning och som tack vare terminssäkringen bara påverkar försäljningen av en del av företagets kopparproduktion får alltså mer än 100 % genomslag i värderingen av företagets samtliga framtida kassaflöden.

OK, det låter ju rimligt.

Swedbanks intjäning är naturligtvis inte oberoende av konjunkturen, men folk måste betala sina huslån och göra bankärenden även om (!) det blir klart sämre tider. Det finns inga tecken på att man skulle få några större kreditförluster på den svenska marknaden annat än om man vill tro på patetiska domedagsscenarier som "svenska fastighetspriser kommer att falla med minst 40 %". Man tjänar i år säkert mer än 12 kr ändå värderas företaget under 70 kr (P/E 5,5).

Jag har sedan börsfallet börjat ökat mitt innehav i Boliden med 10 % hittills och Swedbank med 22 %. Dessförinnan ökade jag mitt Apple-innehav med 50 % när den rasade i början av sommaren.


We should be fearful when others are greedy
and greedy when others are fearful.

Warren Buffett

'

23 kommentarer:

  1. Håller med, kul att höra att någon fortfarande är långsiktig.

    Det löser sig nog till slut.

    // Jonathan

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att mycket är billigt i dag, men samtidigt ska vi komma ihåg att marknaden brukar ligga 6-12 månader före reella ekonomin så rasen nu bygger på att man tror att nedgången i ekonomin kommer inom en inte alltför avlägsen framtid.

    SHB värderas också lågt, om än högre än swedbank, men kom ihåg: "Hellre ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris, än ett hyfsat bolag till ett fantastiskt pris".

    Marre

    SvaraRadera
  3. Har nu läst reglerna för att få en kommentar publicerad och inser att mitt inlägg inte kommer att publiceras. Är det tillåtet att fråga varför enbart inlägg som är positiva till dina blogginlägg tillåts för publicering? Vad händer med debatten och analysen om alla bara stryker varandra medhårs?

    /Schwerin

    SvaraRadera
  4. Den största katastrofen för framtiden för dig och mig skulle vara att marknaden blev effektiv. Men jag är inte orolig.
    Ekdungen

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Ingen kommentar på att swedbank ljugit sina aktieägare rakt upp i ansiktet genom att stanna kvar i bankgarantin trots att man lovat att gå ur? Bankgarantin omfattar ju i swedbanks fall 120 miljarder kronor och garantin kommer att upphöra för 83 av dom miljarderna innan sommaren och resten innan nästa års utgång.

    Tankar kring hur kärnprimärkapitalet kommer påverkas när ca 10% av inlåningen i samband med att garantin upphör kommer att få ändrat vägt riskvärde eftersom ingen stat backar upp längre?

    Hur kommer räntenettot påverkas? Inlåningsräntan borde öka när riksgälden drar sig tillbaka och lånen inte är lika säkra längre?

    http://di.se/Artiklar/2011/9/21/245616/Swedbank-fortfarande-kvar-i-bankgarantin/

    / Rickard

    SvaraRadera
  7. "Man tjänar i år säkert mer än 12 kr."
    Du påstår dig vara påläst om Swedbank?
    Du lär bli positivt överraskad!
    Ekdungen

    SvaraRadera
  8. Rickard.
    Det är uppriktigt synd om dig om du tror på vad du skriver.
    Det är ingen skam att använda sig av indexfonder när man inget förstår.
    Ekdungen

    SvaraRadera
  9. Ekdungen,
    Förtydliga gärna vad det är jag inte förstår för jag lär mig gärna nya saker! Jag kom med fyra antydningar vilket eller vilka resonemang anser du faller?

    Påstår du att swedbank inte är med i bankgarantiprogrammet? för enligt riksgäldenshemsida så är dom det.

    Påstår du att man inte ljugit för aktiägarna när man kommunicerat att man ska dra sig ur bankgarantiprogrammet med omedelbar verkan och sedan inte gjort det? För det tycker jag nog att man gjort.

    Påstår du att dom nya lånen som inte täcks av bankgarantiprogrammet kommer tillskrivas samma viktade riskvärde när kapitaltäckningensgraden beräknas som de som har statens backning? Vad var i så fall vitsen med att vara med i bankgarantin?

    Påstår du att dom nya lånen som inte täcks av bankgarantiprogrammet kommer att få lika låg ränta som de som har statens backning? Vad var i så fall vitsen med bankgarantin?

    / Rickard

    SvaraRadera
  10. Hej! Erik här.

    Jag har tidigare varit positivt inställd till Swedbank och även ägt aktier för en månad sedan. Men ju mer jag läst om banken och jämfört mellan de svenska bankerna så har min bild blivit negativare.
    Deras marknadsandelar krymper på samtliga marknader och de har stor exponering till bostadslån som du påpekat. Nu säger jag inte att det kommer ske en kollaps men det är ändå en ökad riskfaktor som jag tycker ska med i kalkylen.
    Långsiktigt må det vara en bra affär om man letar efter aktie med konstant kassaflöde mycket tack vare sin hittills trogna privatkundbas och att de har stor marknadsandel i baltikum som dock verkar smått krympa senaste åren. I närmaste tiden känns det som om Swedbank är på tillbakagången vilket kan anses naturligt i kölvattnet av förra finanskrisen då det ådrog sig mycket bagage...
    Ett "drömscenario" i framtiden skulle vara att banken tar hand om alla reserverade kreditförluster och allmänt städar upp för att sedan verkligen fokusera på retail-banking och i framtiden trimma upp till ännu finare rörelsemarginaler... Jag ser alltså ej att de kommer kunna knipa några marknadsandelar vad gäller företagsmarknaden från Nordea/SHB/SEB... Dvs är min uppfattning/förhoppning att Swedbank _kommer_ att bli en bantad samt trimmad retailbank i framtiden men att bolaget idag ej är på toppen av de svenska bankerna ur kvalitetsaspekt.


    Jag uppskattar din blogg för du har logiska åsikter och ser igenom bruset av "skitnyheter" som rör flera aktier. Det är dock Swedbank jag ej riktigt förstått varför du är så såld på den :S.

    Jag säger inte jag har rätt utan söker en givande diskussion med dig som jag anser har värdefulla kunskaper!

    mvh Erik

    SvaraRadera
  11. Schwerin: vad är det i reglerna

    Alla kommentarer på bloggen skall argumentera sakligt för eller emot inlägget eller någon annans kommentar alternativt för en egen ståndpunkt.

    som säger att man måste hålla med mig? Är det kravet på saklighet som du stör dig på?

    SvaraRadera
  12. Rickard mfl: var det inte så att man gick ur programmet och att detta betyder att man inte kan ta upp nya lån inom programmet och heller inte måste betala för medverkan men ens existerande lån inte därmed sägs upp i förtid? Vad jag förstod låter man dessa löpa ut eftersom detta lönar sig.

    SvaraRadera
  13. Vad jag vill påpeka är den felprissättning som uppstår när marknaden som nu tar ut allt tänkbart elände i förtid och handlar ned allt oavsett företagens styrka. Det är samma sak som när marknaden efter några goda år tar ut guld och gröna skogar långt innan vi vet om det blir fallet.

    SvaraRadera
  14. Ekdungen: det är inget fel i att vara försiktig i sina antaganden tycker jag. Vad tror du Swedbank kommer att tjäna i år?

    SvaraRadera
  15. LM
    Det kan ju vara lite svårt att avgöra på hur många aktier vi ska dela årets vinst. Men om vi tar bolagets nettovinst tror jag på .14600 miljoner. Den stora osäkerheten i detta består av hur mycket återtag som görs av dom reserverade beloppen. Men efter Borgs utspel är nog chansen god att dom blir lite större än vad dom annars skulle blivit.
    Ekdungen

    SvaraRadera
  16. Erik: jag tycker Swedbank har utvecklats mkt bra de senaste 2,5 åren med ordning och reda, uppstädning i Baltikum som kommer att bli en mkt mer betydelsefull marknad med tiden, bra nivå på återvinningarna, bevarad mkt stark marknadspositon på den mkt trögrörliga svenska bolåne- och bankmarknaden allmänt och mkt kompetent ledning med ägarperspektiv. De kommer inte att få några problem med Basel. Kanske tappar man just nu men det är på marginalen. Den stora fördelen just nu är att S är groteskt undervärderad och detta kommer att korrigeras med tiden.

    SvaraRadera
  17. Typ 13,30 alltså eller runt 14 om man drar in alla 10 %. Varför landar du på just den summan?

    SvaraRadera
  18. Tack för svaret Lou /Erik

    De har vad jag minns gått ut och sagt att målet är att dra ner på sin marknadsandel vad gäller bolån vilket borde sänka framtida intäkter så småningom. Hur tror du att Swedbanks EPS kommer se ut om några år vid eventuell räntehöjning? Är bankens intäkter idag relativt låga sett?... Det jag har svårt för att se är någon egentlig vinsttillväxt(inflation borträknad) på längre sikt. Jag är alltså rädd att Swed ej är en bra aktie för utdelningstillväxt utan mer kommer bli en skaplig men "tråkig" utdelningsaktie i framtiden som i dessa dagar jag mest skulle ha som spekuleringsaktie som du själv är inne på, alltså inte "buy and hold" som jag hade tänkt förut.

    Tankar om det? :)

    /Erik

    SvaraRadera
  19. LM
    Först har vi det vi vet, 7300 dom första 6 månaderna. Sedan har vi den tidsfördröjning från tidigare räntehöjningar som alltid finns innan dom slår igenom i resultaträkningen. Därtill den positiva effekten av dom 80 miljarder som har flyttats över från statsgaranterad till ordinär inlåning, där man slipper dom extra avgifter man tidigare fått betala på detta belopp. Vinsterna från Baltikum blir mer värda med den försvagade kronan. Detta gäller även tidigare vinster gjorda under året. Banken hade en stor återtag i Q1 från USA. Man har ändå gått ut och sa
    gt att man förväntar sig återtag 2 halvåret mellan vad man hade Q1 och Q2. Därför tror jag att man klarar att hålla en oförändrad vinstnivå 2 halvåret. Med andra ord 14600 miljoner.

    SvaraRadera
  20. Erik
    Tar mig friheten att svara. En bank växer sällan mer än vad BNP stiger i dom länder där den är verksam. Vi väntar oss nog en mycket låg tillväxt dom närmaste åren i Svenska bankers verksamhetsområden. Vad som gör S så intressant jämfört med dom andra bankerna är deras höga kärnprimärkapital även med dom nya Basel 3 reglerna. Då Basel 3 sänker tex Handelsbanken med 1.5% rör det sig om ett par tiondelar för S . Lägg därtill att Baltikum nog kommer att visa en högre BNP tillväxt än övriga EU. Vad det innebär i praktiken är att det ger S en möjlighet att återköpa så mycket som 30-50% av sina aktier, dom närmaste åren. Allt beroende på hur lågt priset på aktien kommer att vara. Den utdelningtillväxt vi kommer att se framöver kommer till största delen att bero på minskat antal aktier och inte på vinstökning. S minskar inte medvetet sina marknadsandelar framöver men dom siktar på vinst före tillväxt. Att få minskande marknadsandelar i Stockholms innerstad dom senaste åren behöver inte vara en långsiktig nackdel.
    Ekdungen

    SvaraRadera
  21. Tack för svar från dig med Ekdungen :).

    Skulle du se att till dagens kurser på bankerna, så är Swedbank bästa köpet även långsiktigt?

    mvh Erik

    SvaraRadera
  22. Ekdungen: tack för flera insiktsfulla svar! Hur tänker du ang

    "hur mycket återtag som görs av dom reserverade beloppen. Men efter Borgs utspel är nog chansen god att dom blir lite större än vad dom annars skulle blivit."

    Har du någon uppfattning om hur mkt som kan tänkas återtas av kvarvarande reserveringar?

    Du tror att man kommer att fortsätta återköpen i år, tankar kring det?

    SvaraRadera
  23. Nu är vi ute på spekulanternas planhalva men UBS har en siffra på 26 miljarder. Det finns ju konton hos S som heter "kontot för inte osäkra fodringar" som innehåller mer än 6 miljarder. I år har vi ju tagit tillbaka 1.2. Så med den här takten kan vi hålla på länge än. Vad som är intressantare tycker jag är att S har 30% högre riskvikter på sin utlåning till samma Svenska bolag jämfört med andra banker. Nu vet man ju inte om det är S som kommer att sänka sina riskvikter för dessa bolag eller alla andra banker som får höja sina men det ligger en mycket stor summa dold som ytterligare kan höja S kärnprimärkapitalkvot och ge stora möjligheter till återköp. S har ju som regel att upphöra med åte rköpen när man går in i en tyst period innan rapporterna. Efter Borgs utspel valde man att fördubbla köpen under 3 dagar, sedan upphörde man med köpen 3 dagar innan man gick in i en tyst period. "Spekulerar" i att man vill uppvisa en stark kärnprimärkapitalkvot i Q3.
    Ekdungen

    SvaraRadera