lördag 22 juli 2017

I Fingerprints värld


Gårdagens förställning från Fingerprint var en mycket välregisserad historia. Den trogna publiken fick sitt och marknaden i övrigt bjöds på väl inövade fraser. (Se tidigare inlägg.)

Som preludium en kvart innan (!) föreställningen skulle börja bjöd man på meddelandet att man startat ett samarbete med chiptillverkaren Qualcomm, precis den typen av nyheter som får igång spekulationerna om guld och gröna skogar i sociala medier. 

Den vältajmad nyheten dämpade förstås reaktionen på rapporten som bjöd på nattsvarta vinstsiffror (ned med 94 %) och marginaler, långt lägre än analytikerna trott, men hyfsad (bara ned 50 %...) omsättning, vilket förstås betyder att man sålt till lägre priser än tidigare, vilket också bekräftades av VD. Kassaflödet var oväntat starkt, vilket gav många positiva kommentarer från alla som inte verkade se sambandet med att man förstås minskat inköpen, till sist fått betalt från kunder som köpte på sig för mycket tidigare samt, som sagt, vräkt ut allt man kunnat av sitt eget lager. När man växer blir kassaflödet i regel svagt, se bara Netflix för ett extremt exempel, medan det ironiskt nog som sagt kan bli starkt medan en verksamhet minskar. 

Andra akten upptogs i sin helhet av en monolog av VD. Som vanligt serverades positivt "spin" som är svårt att verifiera. Man påstod sig fortfarande ha 50 % av marknaden, ett tidigare kommunicerat påstående med stort symbolvärde men i princip omöjligt att verifiera med någon exakthet. Som grädde på moset påstod man t.o.m. att man nu ökat sin marknadsandel... mumma för sekten, men knappast sant. Kundlagren påstods vara "normala" nu, lika omöjligt att verifiera eller ens bedöma för utomstående men ack så viktigt då det är detta man skyllt alla sina problem på tidigare. Sen kom några allmänna kommentarer om framgångar inom smartcards, en marknad som ännu inte finns och inte kommer att kunna ge vinster på flera år, om ens då med tanke på mobilbetalningarnas utveckling.  

Mest extremt var nog påståendet (till DI) att "Jag pratar inte om tuff konkurrens längre, för nu är det en normal konkurrenssituation." Detta stött av att situationen tidigare när massor av företag rusat in i marknaden bytts till en där inga nya längre kommer in.

Vad är det för trams? De som ville in på denna nya, lovande marknad har ju uppenbarligen kommit in och slåss nu om marknadsandelar. Ska vi verkligen gå på att när priserna sjunkit med ytterligare 20 % och massor av företag nu har godtagbar teknik att sälja så är inte konkurrensen längre tuff? Detta är alltså samma bolag som tidigare vägrade att alls kännas vid att man började få konkurrens förra året...

Till sist kom applåderna och aktien steg tvåsiffrigt...

Jag förstår inte hur marknaden så envist litar på detta företag. De har ljugit och hypat i flera år och inte erkänt hur illa det står till förrän det blivit helt uppenbart för alla. De värderas till elva miljarder, eller om man så vill två LeoVegas, samtidigt som man verkar i en marknad med hög konkurrens, snabbt fallande priser, höga utvecklingskostnader och allmän osäkerhet om hur stor del av smartphonemarknaden som kommer att ha fingeravtrycksläsare överhuvudtaget. 

Jag tror det är högst sannolikt att Fingerprints bästa resultat någonsin kommer att ha varit 2016 och att man nu kommer att vara en i mängden med måttlig vinst. Sannolikheten för att man kommer att motivera sin nuvarande kurs och tjäna mer en elva miljarder i framtiden är mycket låg. Hade ledningen haft verkligt fog för sin optimism hade man lämnat en prognos för resten av året. 

Den som köper idag tar den uppenbara risken att kommande rapporter, när man inte har något att skylla på, kommer att bli dåliga. Då lär inte marknaden vara lika förlåtande. 

De som så blint tror på Fingerprint idag får mig att tänka på vad generalen Melchett sade i Svarte Orm: "That's the spirit, my boy, when there is no hope, a pig-headed refusal to look facts in the eye will see us through!"


5 kommentarer:

 1. Kan bara instämma. Man ska aldrig underskatta kulturen i ett bolag. Det finns ingenting som i nuläget kan övertyga mig om att någonsin köpa aktier i fpc, annat än för kortsiktiga trades.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant. Tack.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 3. Kan hända något stort så ligg inne med ett gäng är mitt tips...
  Samma med Ericsson!

  SvaraRadera
 4. Luften kommer att pysa ut så sakta i detta bolag...

  SvaraRadera