fredag 16 juni 2017

Zara mot H&M


Inditex och H&M lämnade rapport i veckan och sällan har väl skillnaden dem emellan varit så stor som idag.

Medan H&M öppnade 10 % nya butiker under de senaste 12 månaderna och ökade omsättningen med 4 % så ökade Inditex sina butiker med 4 % men omsättningen med magnifika 12 %. Omvända världen... Det är m.a.o. svårt att undgå intrycket att Zara stjäl väldigt många kunder från H&M just nu. (Läs mer om klädbranschen här.)

Kontrasterna är än mer märkbara vad gäller vinsten. H&M:s faller med 4 % vet vi från senaste rapporten medan Inditex ökar vinsten med 18 %. Eller som Wall Street Journal skrev igår: "The two-horse race in Europe's fast fashion sector is widening".

H&M:s lager vet vi inget om förrän till halvårsrapporten men risken är förstås stor att denna jättelika kapitalbindning har ökat igen. Företaget förklarar vinsttappet med (bl.a.) stora reor men dessa kommer att fortsätta, utdelningen kommer att vara under enorm press och bolaget kommer inte att nå sina finansiella mål om 10-15 % försäljningsökning i år. Allt annat är som jag ser det uteslutet för att inte säga önsketänkande.

Det är lätt att tro att H&M:s nedgång är någonting jag hejar på när jag nu skrivit om det rätt länge, men så är absolut inte fallet. Jag har alltid gillat H&M även om kärleken fått många törnar under åren. På samma sätt som man ska kunna klaga på svenska landslaget när det är dåliga måste man klara kritik mot nationalklenoder på börsen. 



Vad jag däremot kritiserar är investeringar i H&M i tron att det nu är billigt. Jag tycker det är väldigt sorgligt är att så många investerare slösat bort sina pengar på H&M-aktien det senaste året när det har varit uppenbart att företaget är i kris, att väldigt stora svenska pensionsmedel har gått upp i rök och att familjen Persson fortsätter att styra skutan i sank. En skuta som de till 60 % inte äger. Finns det någon som tror att "KJP" hade suttit kvar idag om han inte hade varit storägarens son? Någon...?

Det är lika svårt att tro att särskilt många svenskar skulle äga H&M om de inte vore svenska. H&M är en svensk stolthet i stil med vad Ericsson var för 15 år sedan och vad Nokia var för Finland innan de blev disruptade av Apple. Detta är samma sektliknande patriotism som får folk att på fullaste allvar efter fotbollslandskamper där Sverige genom något mirakel räddade oavgjort påstå att Sverige var det bästa laget. I fåtöljfotboll spelar detta ingen roll, men när man investerar en stor del av sin och sina barns portfölj i ett harvande bolag så får det effekter. Väldigt tråkiga sådana.


14 %, 11 %, 7 % och hittills 5 % i år...

Skulle H&M, och detta går däremot inte att veta, men jag ser det som sannolikt, börja rapportera alltfler försäljningsminskningar i sina månadsrapporter, vilket inträffade för första gången i "modern" tid i i februari i år, eller utdelningen sänkas så kommer aktien att handlas på en annan nivå än dagens 200. Visst finns det betydligt positivare scenarier än så, vilket jag skrivit om tidigare, men just nu går precis allting fel väg för H&M. Att klamra sig fast vid eventuella valutaförbättringar eller tron på lägre investeringstakt samtidigt som försäljningen är så dålig och marginalen under press känns inte rationellt.

Jag sålde mina sista H&M för drygt ett år sedan och köpte Kopparbergs för pengarna. Även om Kopparbergs pga Brexit-omröstningen gjorde en dålig resa förra året så är de ikapp idag medan H&M har rasat vidare. Idag har bolagen ungefär samma PE men jag är känner mig säker på att Kopparbergs har en ljusare framtid än H&M idag.



9 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning av läget i HM. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Häpnadsväckande att antalet butiker och butikskoncept/varumärken bara ökar. Nu Arket och sen ytterligare ett. Det vore bara vettigt om lokalhyrorna blev allt billigare, men så är aldrig fallit. Jag förstår inte hur H&M tänker. När Amazon Fashion rullas ut allt mer i Europa lär det inte direkt hjälpa H&M.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns som de dubblar på det som har funkat tidigare. Bara lite annorlunda, exklusivare förpackning. Svårt att hitta något som går åt rätt håll och att de som hoppas på vändning mest hoppas på lägre kostnader och bättre valuta.

      Radera
  3. H&M skall ner till 150 kr innan den är köpvärd om ens då...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog därikring aktien borde vars nu.

      Radera
  4. Magnus, jag tycker verkligen om ditt sätt att analysera och skriva om olika bolag. Jag har haft HM länge och du fick mig att inse att jag borde sälja större delen av mitt innehav för några månader sedan. Nu åker nog sista slatten också. Tack för en mycket bra blog.
    X-revisor

    SvaraRadera
  5. Jämförelsen med Inditex är ju intressant för den visar att problemen går djupare än att de inte hänger med online. Jag har i något tidigare inlägg varit inne på den troliga betydelsen av att Inditex fortfarande kontrolleras av sin grundare, medan HM är inne på andra och tredje generationsskiftet.

    Jag tror det kring Erling fanns ett helt team av väldigt duktiga inköpare, butiksutvecklare, säljchefer etc och det underlättade för Stefan när han tog över som VD. Efter han avgick och Erling inte längre levde började lagbygget dock långsamt falla isär även om det fortsatte att gå bra i drygt tio år till, om än inte lika bra som tidigare. Förr eller senare så kommer dock skillnaden i kvalitet på den oändliga mängd beslut som fattas i ett storföretag att börja märkas på sista raden. Det är det vi ser nu.

    Jag skulle gissa att IKEA kommer att få liknande problem den dag Ingvar Kamprad inte längre är med oss.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera