Sedan jag började växla om mot alltmer tillväxtorienterade bolag har jag oräkneliga gånger mött argumentet att ett visst bolag har mycket kvar "för att växa in i värderingen". Jag tror att detta synsätt, om än i grunden sant, är väldigt skadligt för mångas avkastning. Detta för att det gör att man hoppar av snabbväxande, högt värderade företag och istället köper lågt värderade företag med minimala tillväxtutsikter för att dessa känns tryggare.
I grund och botten är det som sagt sunt att inse att ett företag som har hög värdering också förutsätts av marknaden att fortsätta leverera tillväxt. Väldigt många som satt med FING under vintern 2015/16 insåg överhuvudtaget inte detta vet jag efter många diskussioner med dem. De trodde (se inlägg) att värderingen reflekterade nuvarande kassaflöden och inte en rejält ökad vinst. Resultatet känner vi alla till idag.
När uppgången pågår bara några månader... |
Problemet med synsättet att ett företag ska "växa in i värderingen" är dock att det uppfattas som att företagets värdering idag är överdriven och att kursen enbart kan försvaras om tillväxten exploderar högre till en rimlig värdering. Detta stämmer förstås för ett företag vars aktiekurs på kort tid tjugodubblats som Fingerprints hade gjort.
Det stämmer dock oftast inte alls för ett företag som t.ex. växer stadigt med 20-25 %, vars aktie handlas i PE 35 och efter att ha legat stilla under en tid plötsligt uppvärderas med 80 % på ett halvår. Det är dessa företag som väldigt många säljer i tron att deras aktie är farlig. I tron att vidare uppgång kräver ökad tillväxttakt osv.
När en liknande uppgång pågår under sex år av ständigt förbättrade resultat. |
I själva verket är det högst osannolikt, allt annat lika, att kursen inte skulle fortsätta uppåt om företaget fortsätter att leverera som hittills i dessa fall. Marknaden kräver inga under för att hålla kvar t.ex. PE 35 för ett snabbväxande kvalitetsbolag. Om vinsten ökar med 25 % ytterligare ser vi troligen i varje fall motsvarande uppvärdering av aktien. Detta inte minst idag när räntan i princip är obefintlig och marknaden älskar fina omsättnings- och vinstökningar.
NetEnt 2008-17(från Börsdata) |
NetEnt har haft det motigt det senaste året, varför jag inte äger den, men dessförinnan steg aktien stadigt i flera år under ständigt imponerande tillväxt och vinstökning. Den som hoppade av t.ex. i januari 2014 hade fått en mycket fin uppgång men missade i så fall att aktien mer än tredubblades igen. Det hade varit enkelt att påstå att NetEnt 2014 nu "måste växa in i värderingen" eftersom PE låg runt 35 då. Det var kanske sant på ett plan men det underförstådda att aktien var för högt värderad stämde inte alls.
Det ger ofta ett seriöst intryck att vara skeptisk till bolag som uppvärderats snabbt, men om man säljer enbart på dessa grunder kommer man aldrig någonsin att få uppleva en tenbagger.
Så sant som det är sagt! Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaDet är en god poäng. Själv tycker jag allt som oftast att något annat ser attraktivare ut vid hög värdering och har därför motiverats att byta. Vilket inte alltid har varit fördelaktigt.
SvaraRadera