måndag 26 juni 2017

Den talande revolutionen


De flesta av oss är så vana vid hur vi kommunicerar med datorer och mobiler att vi inte tänker på hur omständligt det är att skriva in text, klicka sig fram på länkar och att få svar som kräver att vi läser en inte sällan lång och finstilt text. Det är ju knappast så vi kommunicerar i andra sammanhang i någon större omfattning- tala och lyssna är det alternativ vi oftast väljer, när vi får välja vill säga. Det användargränssnitt som varit nödvändigt pga bristen på alternativ känns idag självklar och jag sitter lydigt och skriver detta inlägg på ett tangentbord.

Någonting stort är dock på väg att hända även här. Vi är på väg att på allvar börja använda ett betydligt enklare och snabbare kommunikationsmedel- rösten. På samma sätt som med andra revolutioner kommer många att missa vad som händer och helt plötsligt kommer vi att se tillbaka på den tid vi lever i idag som ganska primitiv i detta avseende. På engelska kallar man det "Voice first" men det finns inte mycket skriver om det på svenska vad jag vet.

Voice first är helt enkelt att rösten kommer att bli det första alternativet när vi ska ge instruktioner till apparater och inte minst "datorer". Detta kommer att möjliggöras av att tekniken att ha ständigt lyssnande "apparater" som förstår även mer komplicerade instruktioner har utvecklats enormt de senaste åren samt, förstås, att tala/lyssna är enormt mycket snabbare och enklare än att skriva.



Detta är ingenting nytt, men som alla tekniska revolutioner så sker de först när tekniken är tillräckligt billig, spridd och avancerad så att det verkligen är enkelt att i detta fall tala och lyssna på prylarna. Vi är förstås inte helt och hållet där idag men det går oerhört snabbt framåt. Apples HomePod är 100 % styrd av röst och sedan tidigare har vi vant oss att lyssna på poddar och nu också Storytel m.fl. vars medium helt och hållet är det talade ordet.

På samma sätt som det är oändligt mycket enklare att lyssna på en bok (och nu också utvalda tidskriftsartiklar) på Storytel var man än är och nästan vad man än för tillfället gör än att sitta och läsa den så är det snabbt och enkelt att tala in enklare texter i t.ex. sms och kommandon till Siri än att skriva eller klicka på ikoner.

Visst har denna teknik sina begränsningar, vi är ännu inte framme vid samma uppfattningsförmåga som när en människa lyssnar och det finns begränsningar för på vilka platser och vid vilka tillfällen det är lämpligt att tala till sina prylar. Men det är uppenbart i varje fall för mig att det positiva överväger i det stora hela. På samma sätt som sms har sina fördelar, inte minst för korta meddelanden och för att "slippa" direktkontaken för småsaker så kan man mycket snabbare och enklare kan komma fram till en lösning för mer komplicerade saker om man talar med varandra. 




Problemet vad gäller annat tal än direkt och via telefon är enbart att det har fungerat dåligt och varit allmänt klumpigt eller, oftast, inte alls har existerat som alternativ. I takt med att detta nu som sagt förändras så kommer inte bara vårt beteende att förändras utan hela vår relation till våra "apparater". Det blir troligen snabbt naturligt att tala med sin högtalare den dag detta fungerar till 98 %. Detta är precis samma resa som jag har gjort med sms och andra korta texter- har man väl börjat tala till sin iphone så känns det väääldigt segt att skriva med pekfingret när man av någon anledning inte kan tala in texten. 

Att t.ex. tala in ett direktmeddelande på fem meningar på Twitter är oändlig mycket enklare och snabbare än att skriva det på mobilen. Det går knappt att jämföra. För mig känns det självklart att detta kommer att fortsätta och med tiden bli den "vanliga" metoden. Det kommer att förändra mycket och drabba och gynna olika företag. Att Apple är långt framme här är väldigt lugnande för mig som aktieägare.




3 kommentarer:

  1. Jag vet inte om du sett Scott Galloways videos m.m. om bl.a. Amazons Alexis och hur han tror Bezos planerar att utnyttja detta till ta ytterligare marknad från tradionella branscher. Svårt att värdera hur mycket som är hajp och vad som är realistiskt men det känns onekligen som ytterligare ett trendskifte är full sving i internetrevolutionen.

    Scotts videos m.m. hittar man enkelt på hans youtubekanal:

    https://www.youtube.com/user/l2thinktank

    Han var även på Bloomberg TV nyligen och pratade om Amazons bud på Whole Foods som han var minst sagt positiv till för Amazons del (inte så positivt för alla andra dock).

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  2. Dödsstöten för alla dialekter och mindre språk :-(

    SvaraRadera