onsdag 22 mars 2017

Fingerprint nightmare


Företag är värda (exakt) summan av sina framtida kassaflöden (diskonterat till nuvärde). Marknaden gör en bedömning av dessa och värderar sedan företaget utifrån denna korrekta, eller inkorrekta, bedömning. Till stöd för sin värdering finns alltid företagsledningens kommunikation. För vissa företag, som Kopparbergs, är kommunikationen begränsad, för andra är den alldeles för riklig. Det viktigaste är dock att den i huvudsak ger en ärlig uppfattning om vad ledningen tror. I Fingerprints fall är det uppenbarligen inte så.

Om helt utomstående analytiker (behöver inte gå längre än till min egen blogg, men även SvD Börsplus och Richard Bråse på DI har bidragit till folkbildningen) kan göra en bättre bedömning av företagets faktiska situation idag än ledningen så finns det bara två möjliga förklaringar. Antingen är ledningen helt inkompetent eller så missleder den marknaden.Efter gårdagens plötsliga vinstvarning känns följande scenario rimligt:


 • Fingerprint dolde i höstas att deras försäljning föll genom att fortsätta ända in i kaklet med att sprida en extremt ljus bild av innevarande och nästkommande år. Utan tvekan var detta pga att diverse dåliga omen började dyka upp i media. I Q3:an sänkte man visserligen årsprognosen men inte alls så mycket som man borde.
 • Inte förrän de blev tvungna i absolut sista stund innan de skulle ha sin kapitalmarknadsdag lämnade man sin vinstvarning den 8 december.
 • Denna vinstvarning berättade inte hela sanningen utan lade sig precis på gränsen av vad som man kunde komma undan med när man justerade ned omsättningsprognosen för helåret till 6,6-6,8 miljarder.
 • Till följd av att man inte avslöjat hela sanningen om försäljningstappet så blev Q4-rapporten ännu en kalldusch för marknaden då man landade precis längst ned i sitt guidade omsättningsintervall och överraskade (surprise!) negativt på sista raden.
 • Q4-rapporten var dock sannolikt inte heller korrekt utan tror jag friserats till så att siffrorna inte blev helt nattsvarta. Jag misstänker som jag skrev för två veckor sedan att man redovisat försäljning som inte blivit av eller i vilket fall inte skedde innan årsskiftet.
 • Man dämpade även fallet i aktien med en överraskande hög utdelning som man måste ha vetat att man knappast skulle ha råd med. Hade denna inte presenterats så hade förstås aktien fallit mer än rapportdagens sju procent.
 • Man gödde sedan sin mycket optimistiska guidning för helåret på 7,5-9,5 miljarder och kommunicerade att överlagren hos kunderna (och som sagt egna lagernivåer) skulle försvinna under Q1. Detta trots att man vid det här lagret (i februari) måste ha vetat att så inte skulle ske.
 • VD vägrade att köpa (läs förlora egna pengar) någon aktiepost att tala om i sitt bolag. Dagen efter rapporten, den 2 februari blev VD intervjuad i SvD och försökte förklara varför han inte förrän då köpt aktier. Dessvärre fick han ensam lägga ut texten och intervjun framstår nästan som ett FING-pressmeddelande. Christian Fredrikson slipper bli pressad av några högst påkallade följdfrågor om hur han kan veta att överlagret snart är borta hos kunderna, varför han till skillnad från andra VD:ar inte på flera månader kunnat köpa en vettig post i bolaget, konkurrenssituationen eller om de själva sitter på överlager.
 • Fingerprint fortsätter sedan sin fördröjningsstrid för att hålla motverka raset i aktien. Fortfarande den 9 mars deltog man i ett event ordnat av Nordea, som givit företaget en köprek efter rapportbesvikelsen, där man återigen målade upp en falsk bild av guld och gröna skogar.
 • Man höll sedan återigen ut till i absolut sista stund innan man vinstvarnade igår. Detta för att slippa ansvar för att ha vilselett marknaden genom att inte i tid korrigera tidigare kommunikation. 


Fingerprint Cards är ett råttbo utan dess like, det förtjänar inget som helst förtroende av marknaden eller aktieägarna. Jag har stor sympati för alla dem som trott på ledningen och inte minst de falska profeter bland storägarna/twittrarna. De senare har pumpat ut budskapet dagligen att företaget saknar konkurrenter, kommer att göra fantastiska vinster som bara kommer att öka och öka. De som däremot fortsätter att köpa aktien eller för den delen behålla den idag trots att ledningen så uppenbart inte är att lita på har jag dock inget medlidande med om de förlorar sina pengar. Visst kan mirakel ske och företaget få ordning på allting osv men det är långt troligare att utförsbacken bara fortsätter, företaget fortsätter att göra marknaden besviken ända tills aktien handlas ensiffrigt en dag. 

Det Fingerprints ledning ägnat sig åt ligger långt ifrån vad man kan vänta sig av ett storbolag. Man har cyniskt undanhållit information om hur illa det ser ut och inte förrän det är helt oundvikligt berättat och då fortfarande givit en skönmålande bild. Man fortsätter att sprida haussad information om allting som inte kan bevisas vara uppenbart felaktigt- sin marknadsposition, konkurrenternas framgångar och hur man tror att marknaden kommer att växa. I värsta fall finns det mycket mer att gräva fram.

En intressant fråga som jag inte tror har utretts är t.ex. om någon storägare fick sälja in i det för övriga aktieägare miserabla återköpsprogrammet.

Allt för att hålla uppe aktiekursen som idag inte alls är "låg". Om företagets vinst, vilket är väldigt sannolikt, faller brant i år så är det av sekten så omhuldade PE-talet idag väldigt högt på innevarande år. Den som tror att blankarna kommer att ge sig nu lever i samma alternativa verklighet som Fingerprints pressmeddelanden.


7 kommentarer:

 1. Får tyvärr hålla med, det känns som det svenska versionen av Tesla. Mycket hype, senaste tekniken, ska revolutionera världen etc. men i slutändan så blir det bara luftslott och andra företag blir vinnarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I värsta fall är det långsiktigt endast ledningen och andra som hoppat av i tid som tjänat på att de kom in så stort med smartphones. Hade de inte kastat allt sitt krut på vad som oundvikligen snart skulle bli en lågpriskomponent med många tillverkare så hade de säkert breddat sig mer och därmed säkrat sig för framtiden betydligt bättre.

   Radera
 2. https://www.youtube.com/watch?v=J-GVd_HLlps

  SvaraRadera
 3. Lite PARE över det hela. Förhoppningsbolag har även Warren Buffet fast han är så duktig att han håller tyst om det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som PARE men med betydligt mer tillväxt initialt. PARE lärde mig mycket till priset av 16500 kr. Väl investerat så här i efterhand.

   Radera