torsdag 27 oktober 2016

Apples värdering


Det är troligen uppenbart för den som har följt Apple noga de senaste åren att "berättelsen" har förändrats radikalt. Från att vara ett ifrågasatt tillväxtbolag till att marknaden har börjat ses som en ganska säker placering. Säker såtillvida att den gamla historien om att "Om Apple inte snabbt får ut en ersättare till iPhone så..." inte längre har lika många abonnenter (se dock dagens SvD för ett exempel) och alltfler verkar se dem som vad de enligt mig är- en vinstmaskin av betydligt högre kvalitet än konkurrenterna som kommer att fortsätta trycka pengar.

Än har förstås denna berättelse övertygat alla, men i takt med att iPhone nu förstås bättre, framförallt dess prenumerationsliknande intäkter när det är de som tar kunder av de andra samt, viktigast, även om kundernas genomsnittliga uppgraderingstakt förlängts något så uppgraderar verkligen nästan alla kunder sina iPhones (liksom iPads och Mac, men med betydligt längre intervall). 

Det blir alltså alltmer uppenbart att Samsung och de övriga inte kommer att ta Apple kunder ifrån dem och att även om tillväxten har avstannat rejält så betyder detta inte att folk slutar att köpa, eller för den delen att byta fån Android. Hur man kunde tro det till att börja med är bara ytterligare ett exempel på att många inte förstås Apples vallgrav (moat).Ytterligare bränsle på brasan kommer förstås från Services-segmentet (iTunes, App Store, Apple Pay, Music osv) som nu är deras största efter iPhone och växer just nu med 24 % per år. Detta är verkligen de prenumerationsintäkter som marknaden tycker så mycket om. Dessutom med astronomisk marginal, långt bättre än t.o.m. iPhone. Apple ökar stadigt på de tjänster som erbjuds och detta gör att folk köper allt mer samt, även köper hårdvaran och ännu mer tjänster osv.Apple aktien är notoriskt svår att förutsäga men om denna "berättelse" håller i sig så tror jag att aktien både kommer att fortsätta vara mindre volatil än tidigare, och kommer att stiga på sikt. Med ett PE på runt 13 medan marknaden ligger över 20 finns det mycket att ta av den dag marknaden verkligen slutar oroa sig för Apple förmåga. Jag har sagt det förr (som i Börspodden för ett år sedan, avsnitt 112) men jag tror Apple kommer att gå till 200 dollar med tiden.

2 kommentarer:

 1. Tack för ett som alltid mycket bra inlägg! Jag har personligen AAPL som näst största innehav och gläds åt att de äntligen presenterade nya MacBook Pros nu senast. Min analys är att det bör finnas ett stort uppdämt behov av att uppgradera sin MacBook Pro eftersom den senaste stora uppdateringen var väldigt många år sedan, och många säkerligen skjutit lite på det i förhoppning om att en större uppdatering skulle komma. Dessutom finns tecken på att Corporate-världen accepterar Mac som primär dator i högre grad. Googla och se gällande IBMs uttalande att de totalt sett _tjänar_ mycket pengar på att använda MacBooks istället för PC-laptops, trots dess mycket högre inköpskostnad.

  Sen är MacBook i totala pengar mätt med största sannolikhet fortfarande en ganska liten del med tanke på de relativt låga volymerna. Men jag tror att för många av Apple-kundernas vardag och därmed "brand-moral" är den en viktig produkt, och MacBook Pro-användare lär ha en minst lika hög lojalitet som iPhone-användare. Dessutom har MacBook Pro i absoluta tal ett mycket högre pris per enhet än iPhone vilket inte heller ska föraktas.

  Vänligen,
  Mr. H. E Pennypacker

  SvaraRadera
 2. Svårvärderat, men Kina har ju varit en stor kund tidigare, och nu vill de inte längre köpa Apple's telefoner.

  De är för dyra och konkurrenterna är för bra tror jag personligen som ej äger varken aktier eller produkter från Apple.

  How Apple Lost China to Two Unknown Local Smartphone Makers

  Länken--> https://www.msn.com/en-us/news/technology/how-apple-lost-china-to-two-unknown-local-smartphone-makers/ar-AAkFwCe

  SvaraRadera