onsdag 26 oktober 2016

Apples rapport


Av allt att döma är det slut på Apples "dåliga" rapporter för den här gången i och med att man igår rapporterade helt klart godkända siffror i förhållande till marknadens förväntningar. Än viktigare är att man guidade en måttlig tillväxt "return to growth" som man sade på analytikertelefonkonferensen, för julkvartalet.

iPhone-försäljningen var ned några procent mot förra året men det beror i vanlig ordning på att 6S inte sålde lika bra som iPhone 6 gjorde på sin tid, vilket ju också är den ena stora anledningen till att man bokföringsåret 2016 (okt.sept) hade sjunkande intäkter för första gången sedan 2002. (Den andra anledningen är den svaga försäljningen öht i Kina.)

De riktigt goda nyheterna är förstås att iPhone 7, och inte minst 7 Plus, säljer oerhört bra samt att Services (garantier, App Store, iTunes, Apple Music, Apple Pay osv) ökar i accelererande takt. Hade man bara kunnat producera snabbare och, dessutom, inte behövt minska "channel inventory" vilka redan rapporterats som sålda (dvs man minskar lagret ute hos leverantörerna och de som är på väg till leverantörerna) så hade försäljningen ökat mot förra året tror jag.Försäljningen av iPhone är alltså just nu inte ett mått på efterfrågan utan egentligen tillverkningen. Då det inte cirkulerar några rykten om produktionsproblem och Apple idag har större kapacitet än någonsin är det uppenbart att iPhone 7 säljer bättre än sina föregångare under samma period. Väldigt bra för marginalen är utan tvekan att plus-versionen nu tack vare framförallt den mycket mer avancerade kameran och att Samsung Note 7 dras tillbaka börjar bli main stream i sortimentet och inte längre en specialprodukt med kanske 10 % av totalen.

Med nya Mac som ska presenteras denna vecka, avtagande minskningstakt för iPad och ett fantastiskt momentum för iPhone kommer julkvartalet troligen att överraska positivt, framförallt om man lyckas producera tillräckligt med iPhones. Marknaden kommer troligen att uppskatta detta.

Den andra stora "nyheten" är alltså Services enorma tillväxt, +24 % i kvartalet. Det är nu med råge det största segmentet efter iPhone även om det förstås är mycket mindre. Om det bara är en sak man ska veta om detta är att Apple själva sagt att dess marginal är 50 procentenheter högre än Apples genomsnittliga (runt 38 %). Detta gör alltså att det är till allra största delen ren vinst man säljer. Detta är möjligt genom att man endast rapporterar sin egen del av iTunes (osv) försäljning, dvs Apples provision på 30 %, som försäljning.

Apple Pay är ännu en liten del av Services men man sade att det ökade med 500 % under kvartalet och det är förstås siffror som talar sitt eget språk. Det lanseras just nu i Japan och kommer snart till Spanien.


Överhuvudtaget ser alltså det mesta nu betydligt ljusare ut för Apple även om Kina är fortsatt svagt och Mac inte riktigt hänger med, precis som all annan PC-försäljning.

För oss i Sverige har förstås dollar-kursen givit en enorm skjuts för aktien. All time high i SEK ligger på ung. 1115 kr, vilket var i februari 2015 då dollarn låg på 8,42. Med dagens kurs på 118 dollar respektive över 8,90 ligger vi över 1050 kr, vilket är 5 % från ATH. Aktiens ATH är förstås inget man ska fästa sig vid men man bör ju ha lite koll på dollarn när man fattar sina beslut om köp och sälj av amerikanska aktier. 

Jag sålde 10 % av mitt innehav igår och kommer att fortsätta att vikta ned något mer om uppgången fortsätter för aktien och dollarn, kanske 25 % av innehavet totalt, men räknar med att Apple kommer att vara mitt tredje största innehav efter Kopparbergs och Handelsbanken även i fortsättningen. Så länge Apple går bra vill säga, vilket jag tror de kommer att göra under många år än.


8 kommentarer:

 1. sålde hela mitt innehav på cirka 40k alltså inte mkt alls funderar lite på att köpa tillbaka några st.
  Min fråga till dig är vad du anser om kronan, hur länge kommer den hålla sig svag? vad tror du? sitter med drygt 40% i amerikanska aktier och det är ganska mkt.

  Tack för en bra blogg.
  Mvh FAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har mycket svårt att se att kronan kan stärkas mot dollarn nu men det är förstås alltid svårt att sia om.

   Kul att du tycker det!

   Radera
 2. Lou, kan du kommentera Kopparbergs senaste kraftiga nedgång och dina tankar kring det?

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska nog snart skriva om det, men det är väl mest oro för pundet som skapat nedgången, det finns ju inga andra nyheter direkt.

   Radera
  2. Passar du på att fylla på, på dessa nivåer?

   Radera
 3. Kan inte hitta din portfölj, vart ser man den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har den inte publicerad här, brukar twittra dess fördelning ibland. Just nu äger jag från största till minsta Kopparbergs, SHB, Apple, Starbucks, Disney, LVMH och Swedbank.

   Radera
 4. Om framtiden för Apples aktie är så ljus, varför har du själv sålt en del, som du skriver?

  SvaraRadera