tisdag 30 augusti 2011

Apple vs. Samsung

Med tanke på alla påståenden om att Apple försöker stoppa konkurrensen från Samsung m.fl. när de stämmer dem i världens alla domstolar för att kopiera deras produkter, dvs iPhone och iPad, kan man betrakta denna före och efter-bild av Samsungs produkter.

Jag tycker den säger inte bara en del om huruvida Apple har något att komma med i sin stämning, vilket väl också visas av hur bra det verkar gå i de olika domastolarna, utan också en del om hur Samsung snabbt har lyckats ta sig upp till andraplatsen bland världens smartphonetillverkare.


11 kommentarer:

 1. Du tycker inte det blir en något skev jämförelse att titta på fem år gamla Samsung-telefoner?

  Med ditt resonemang skulle ingen tillverkare som nånsin haft fysiskt tangentbord på telefonen kunna gå mot en telefon bestående av en stor skärm utan tangentbord.

  Den övre surfplattan ser misstänkt lik ut en Samsung Q1 som släpptes våren 2006. Menar du att Samsung ska tvingas hålla fast vid sina tjockplattor för att Apple släppte Ipad?

  SvaraRadera
 2. Nej bara att de inte gärna kan håll på med så uppenbar plagiering. Galaxy-telefonen är ju i princip identisk med iPhone. Att sno idéer och inspireras gör alla, även Apple, men det är en sak stöld en annan.

  SvaraRadera
 3. Uppenbart fall av plagiering detta. Apple har solklart inspirerats av Samsungs tablet och tillverkat en likadan, med ett hölje av den storlek som ständigt pågående krympning av komponenter medger. En teknikutveckling som alla produktdesigners har tillgång till, eftersom de alla köper komponenter från samma tillverkare. Man kan alltså förvänta sig att alla telefoner och tablets blir tunnare med tiden.

  Det finns inte så himla många olika sätt att placera en skärm på, så viss likhet kommer alltid att finnas. Gå in i en elektronikaffär och titta på tv-apparaterna. Blir du lika upprörd över hur lika varandra de är?

  SvaraRadera
 4. Max: hallå? Titta på Galaxy-telefonen och iPhone... Vill du påstå att detta inte är att plagiera? Vad är då ett plagiat? Att de är 100,0 % identiska?

  Tycker du att kineserna som tillverkar Rolex också sysslar med teknikutveckling?

  SvaraRadera
 5. Ja, vill faktiskt påstå att det inte är ett plagiat. Vad har Samsung egentligen kopierat? Att telefonen är svart? Det finns det nog många telefoner som är. Skärm på framsidan? Batteri och kamera på baksidan? Att bygga en telefon handlar om att passa in komponenter i en rektangulär ask med så små yttermått som möjligt. Givet de avgränsningarna så kommer många telefoner naturligt att likna varandra.

  Samsung har utvecklat flera av komponenterna i iPhone och iPad. Klart de ska få använda sina egna prylar när de gör sina egna produkter. Apple däremot ser ut att välja Sharp, LG, Toshiba m fl i framtiden, pga av de som bekant kyliga relationerna med Samsung.

  SvaraRadera
 6. Det är inte de saker du räknar upp som är problemet, utan att man valt att tillverka en i princip identisk produkt ("look and feel") som man sedan säljer med enorm framgång eftersom den till utseendet uppfattas som precis som en iPhone. Håller man dem bredvid varandra så ser man den otroliga fräckheten. HTC m.fl. har liksom alla andra inspirerats av iPhone, men de har inte tillverkat en iPhone, utan en egen design.

  SvaraRadera
 7. Det är detta som alla ledande teknikföretags problem, vart finns det en moat mer än i varumärket?

  SvaraRadera
 8. Håller med Anders, tror man ska vara väldigt ödmjuk inför framtiden när det gäller teknikföretag. Vinden kan vända fort och det krävs en enorm fingertoppskänsla för att kunna vara det ledande teknikföretaget under en längre period. Finns inget solklart moat som t ex HM har.

  Tack för en trevlig blogg.

  /Martin

  SvaraRadera
 9. Apple har fler vallgravar än varumärket: http://community.nasdaq.com/News/2011-06/icloud-fortifying-apples-moat-in-mobile.aspx?storyid=79441

  SvaraRadera
 10. "Danske Bank sänker sin rekommendation för Swedbank till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 90 kronor från tidigare 125 kronor."

  Har du någon kommentar till detta, riktkurssänkning med 35 kr, trots att banken ökar vinsterna? Med en yield nu på över 6%?

  SvaraRadera
 11. Anders: vad bankernas analytiker skriver är oftast inte värt pappret det står på. Ofta känns analyserna inte djupare än att man tar den nuvarande kursen och justerar lite åt det håll den oftast har legat, som här dagens kurs 85 kr och höjer lite eftersom aktien har pressats ned så mycket den senaste tiden.

  Naturligtvis påverkas Swedbank om den dåliga konjunkturen förlängs ute i världen, men man tjänar sina mesta pengar på svenska bankkunder, framförallt huslånetagare och med nuvarande räntor har man en utomordentlig intjäning som är oerhört säker. Jag har svårt att se att man skulle hamna under 12 kr de närmaste åren om inte konjunkturen går helt åt fanders.

  Se min sammanställning av vad genierna skrev om Boliden när den låg under 20 kr: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/05/forsta-inlagget.html

  SvaraRadera