tisdag 28 juni 2011

Var finns konkurrensen?


Vilka som är ett företags konkurrenter är väldigt ofta oklart för många investerare. Ett klassiskt exempel är Malmström & c:o i floppen Boo.com som var först med att sälja dyra designkläder på Nätet. De trodde på fullaste allvar att de inte hade någon konkurrens eftersom de var ensamma på Nätet sin verksamhet... Konkurrens från butikerna nere på stan kanske...? Det är så man bränner en och annan miljard.

Apple konkurrerade mot Microsoft och förlorade i och med att man till sist bara hade 5-10 % av PC-marknaden mot Microsofts 90 % är den etablerade sanningen och den har förstås viss giltighet. Det var väldigt viktigt med en vettig marknadsandel när en stor plattform gjorde att  mjukvarutillverkarna ville skriva program för den. Jag själv hoppade av Mac 1997 efter fem trogna år när jag med tiden såg hur få program som fanns och hur dåliga dessa konverteringar av PC-program ofta var, mest tydligt kanske MS Office som medvetet gjordes ganska dålig för Mac.

En annan lika viktig konkurrens är den som finns mellan datortillverkare, där Apple visserligen inte alls var störst men ändå var en av de större tillverkarna och idag växer så det knakar medan andra, framförallt Acer, tappar massor. Denna konkurrens har hamnat helt i skymundan och det är galet. Varför då?

Jo, för att syftet med alla företag är att tjäna pengar, ju mer desto bättre, till sina ägare. Ingen dator- eller telefontillverkare finns till för att ha störst marknadsandel. Idag framställs konkurrensen mellan Android och iOS som den stora konkurrensen, medan man glömmer bort att det i betydligt större del är telefontillverkarna som konkurrerar om kunderna. Detta för att det med dages gratis distribution av mjukvara inte alls ställs lika höga krav på marknadsdominans och det absolut inte finns samma behov av "ett system" när man ringer mellan telefoner som när man skulle dela arbete mellan datorer och koppla ihop dem på 80- och 90-talet. Apples 5 % av marknaden ger dem ändå tiotusentals villiga programutvecklare och det i särklass största och bästa app-sortimentet.

Därmed faller också maximen att störst tar allt som så väldigt många av mina kritiker bland kommentatorerna ständigt återkommer till. Som Karl påpekade igår, HTC konkurrerar inte alls i första hand mot Apple/iPhone utan med generiska telefoner som kör Android.

Denna konkurrens är i princip identisk med konkurrensen mellan Windows-datortillverkarna och leder till samma sak- kraftigt sänkta marginaler tills de är i princip obefintliga. Hur ska man då på sikt kunna utveckla sina produkter?

Idag tjänar Apple mer än sju gånger så mycket på att sälja sina Mac-datorer som HP gör. Apple tar hem över 50 % (och andelen växer snabbt) av vinsterna på hela mobiltelefonmarknaden. Det är som sagt detta företagande handlar om- att tjäna pengar. Idag har man bara 5 % av den totala mobilmarknaden, hur stor del av den samlade vinsten kommer man att ha om man dubblar den andelen? 80 %? 90 %?

Säg att Android kommer att en mycket större andel av marknaden än iOS i framtiden, en scenario som är väldigt sannolikt med tanke på den stora mängd billiga smartphones som vräks ut på marknaden av Samsung och många andra. Tänk om marknadandelarna är 60 % Android och 30 % iOS på sikt (eller ännu mindre). Vem kommer att tjäna pengar? HTC, Samsung m.fl. eller Apple med ensamt 30 % av en kraftigt växande jättemarknad? Vilket företag skulle du vilja ha investerat i?

När marknaden börjar förstå hur ofattbart lönsam Apples verksamhet är och med all sannolikhet kommer att vara i framtiden som deras värdering kommer att stiga till himmelen.
15 kommentarer:

 1. "Denna konkurrens är i princip identisk med konkurrensen mellan Windows-datortillverkarna och leder till samma sak- kraftigt sänkta marginaler tills de är i princip obefintliga. Hur ska man då på sikt kunna utveckla sina produkter?"

  Ja, exakt. Men vad är det som säger att apple lyckas behålla sina marginaler i framtiden? Design, funktionalitet och tjänster kan enkelt kopieras av andra aktörer på egen hand eller genom samarbete eller öppna tjänster.

  Att apple lyckats få sina marginaler så höga pga av få modeller (lägre utvecklings-/förvaltningskostnader) och framför allt innovationsförmåga (först med nya, bra produkter = högre pris) innebär ju inte att det kommer fortsätta så. Kommer apples produkter/ekosystem vara så mkt bättre än alternativen i framtiden?

  Det är inte enkelt att hela tiden vara först och bäst, till slut kommer övriga ikapp genom kopiering. Och då ställs apple inför samma resonemang från investerare som microsoft och google senaste tiden. Microsoft har få nya produkter och hotas av bla google. Google kan i sin tur få rejäla problem om facebook skapar egen sökannonsering.

  Tongångarna kan ändras snabbt och plötsligt ligger apple på PE 10 och kommer inte därifrån.

  SvaraRadera
 2. Hårdvaru branschen är inte riktigt på det sättet som det kanske ser ut för en utomstående... I själva verket är inte Apple så jävla mycket bättre än alla andra utvecklingsmässigt, utan fördelarna ligger främst i något många andra konkurenter misslyckats med.

  Det som gör Apple stora är att man stenhårt kontrollerar distrubutionen av sina produkter, ger handlarna låga marginaller, dumpar inte priset på sina produkter, profilerar sig som ett märke där de mjuka värden spelar stor roll i form och design. Asus, Acer, HP tenderar att kriga med vem som har den senaste tekniken istället och vara billigast.

  Acer, HP, Dell, Apple osv står dessutom inte för den primära utvecklingen inom det som möjligör ny hårdvaruteknik. Bjässarna här heter Intel, AMD, Samsung, Nvidia... Apple är helt enkelt bara bäst på att ta delarna och paketera det på bästa sätt.

  Dock skall väl tillägas när det gäller HP att man är otroligt kompetenta på server/företagsidan, och är i Sverige i allafall bar none.

  SvaraRadera
 3. Buffett höll ett ganska intressant tal -99 under pågående it-yra enligt den officiella självbiografin.

  Han påpekar att det varit förtvivlat svårt att tjäna pengar över tid på några av 1900-talets stora innovationer(flyg, bil etc)och att samma sak då rimligen gällde för den tidens hype.

  Han lär betrakta Apple på samma sätt.

  Noterar samtidigt att Apple noteras i 335 USD och Lou har alltså fortsatt fel.

  SvaraRadera
 4. Paml tjänade stora pengar 2000 på sitt marknadsledande operativsystem.

  Motorola tjänade stora pengar 2004 på sin marknadsledande modell Razr.

  Nokia tjänade stora pengar 2005 på sitt marknadsledande operativsystem Symbian.

  RIM tjänade stora pengar på sitt marknadsledande
  operativtsystem 2006-2009.

  Samtliga företag ovan står idag vid ruinens brant.

  Apple tjänar idag stora pengar på sitt marknadsledande operativsystem iOS.

  Imorgon kommer Google tjäna stora pengar på sitt operativsystem Android (säljer 500 000 telefoner om dagen). Om några år är det kanske istället windows mobile.

  Att köpa Apple till ett börsvärde om 310 miljarder dollar, när 50 % av vinsten kommer från den snabbrörliga mobilmarknaden är väldigt riskfyllt.

  Samtliga stora giganter Palm, Motorola, Nokia, RIM som var giganter på sin tid har snabbt fallit samman.

  Risken att Samnsung tillsammans med Google marginaliserar Apples iPhone är uppenbar. Samsung har en hårdvarufördel över Apple, Google har en mjukvarufördel över Apple (Google har över 30 000 ingenjörer inriktade mot internet medan Apple har ingenjörer inriktade mot datorhårdvaru och mjukvara).

  SvaraRadera
 5. Android är för iOS vad Windows var för MAC på 80-talet.

  Android är ett bra OS med bra kringtjänster, likvärdigt med iOS.

  Samsungs smart-phones är tekniskt mer avancerade än iPhone ur alla aspekter. Samsung säljer mobilerna till 0 % marginal, alltså ett avsevärt lägre slutpris till kund. SE, LG, HTC har liknande förutsättningar.

  Android-mobiler kan sälja för 1 000 till 4 000 kr. En iPhone kostar sällan under 7 000 kr.

  Om några år kommer Android helt att kanabalisera Apples iPhone. Redan idag säljer man 500 000 androids per DAG jämfört med Apples 170 000 iPhones!

  På samma sätt som windows med lågmarginal datortillverkare slog på MAC på 80-talet kommer Android med lågpristillverkare att slå ut iOS.

  Det är vannsinne att köpa Apple till 310 miljarder dollar. Marginalen kan bara gå ned! Marknadsandelen kan bara sjunka! Om 2 år kan Apple vara helt marginaliserat. Samsung har 100 000 hårdvaruingenjörer, Google 30 000 internetingenjörer. Apples 30 000 ingenjörer skall ta fram nya MACs, Mac OS, Apple TV, Ipods, Ipads, och iPhones. Apple har max 5 000 ingenjörer på iPhone. Androidkollektivet har över 400 000 ingenjörer totalt (Google, HTC, SE, LG, Samsung, motorola, ZTE, osv osv)

  Android kommer dunka sönder iOS. I slutändan går vi precis som på PC-marknaden mot en monopolsituation på mobila-OS. När Apple är utslaget och om MicroSoft misslyckas med WP så kommer Google att bli den slutgiltiga segraren i detta.

  Satsa på framtiden och köp in dig i Google istället. PE under 12 (sic!) på årets vinst med avdragen nettokassa. Då får du ett företag med monopol på sökningar, video, oligopol på mail och karttjänster, framtida monopol på mobila OS och paddor, samt möjlighet att inom några år totalt slå ut microsofts office-paket samt ta android in i PC-världen.

  Google kommer vinna den mobila striden och befästa sig på nätet. Vad har Apple för online-produkter. Svar: Inga. Apple är inget internetföretag.

  SvaraRadera
 6. Att köpa Apple 2011 är som att köpa Nokia 2006. Företag på topp men som kommer dunkas sönder av sina konkurrenter.

  Apples konkurrent är Google som har ett OS för mobiler som säljs gratis till tillverkar som producerar mobiler med 0 marginaler. Android säljer idag 3 ggr fler mobiler än Apple. Det kommer locka över alla utvecklare till Android och göra iOS lika användbart som MAC på tidigt 90-tal.

  Om du skall utveckla en App, vad utvecklar du då till - Android med 3 ggr fler användare till iOS?

  Matematiken är enkel, Android kommer vinna. WP är för sent ute + Skype gör att teleoperatörerna skyr WP som pesten och ej kommer subventionera WP-telefoner samtidigt som Samsung och HTC ej kommer satsapå WP då man anser att Nokia har fördelar från Microsoft.

  Sålunda kommer teleoperatörerna att köra wp-telefoner i graven då man inte vill få in skype förinstallerat.

  Android, med 0 marginaler vinner teleoperatörernas gunst.

  OCH GOOGLE TJÄNAR BRA MED PENGAR PÅ ANDROID. Redan i år drar man in 1 miljard usd NETTO på reklam i android från mobila sökningar. Vad som är viktigare är att man "dödar" Microsoft och Apple som tvingar lägga stora resurser på ett krig man inte kommer vinna. Under tiden kommer Google i smyg ta fram Google Office och sälja gratis och slå ut MicroSoft Office, sedan tar man fram Google Server och slår ut MicroSoft Server. Då har man slagit ut microsofts 2/3 vinst (1/3 kommer från windows).

  MicroSoft kan halvera sin vinst kommande år, Apple peakar nu. Google är vinnaren när marknadsföring på nätet och mobilen fortsätter att explodera och vinsten kan fortfarande dubblas för Google.

  SvaraRadera
 7. Googles interna rapporter pekar mot att marknadsföring på sökmotorer och Adsense kan komma att uppgå till 200 miljarder USD 2015. Per år!

  Google kommer ha 95 % av sökmarknaden, med intäkter kring 150 miljarder USD med avdrag för adsense. Ponera vinstmarginal om 50 % (lågt räknat) och Google gör en årlig vinst om 75 miljarder usd pretax om 4 år.

  Sanna min ord, Google kommer passa på att slå ut MicroSoft med gratis Office (varför betala 2 500 kr för Word när du kan få samma från Google gratis?) Blir inte förvånad om Google har gratis antivirus program på G, Server OS, video-uthyring på nätet, android för PC om några år.

  Det gäller att se var framtiden är på väg. Den går Googles väg just nu.

  SvaraRadera
 8. Blir Google världens första IT-företag med ett bolagsvärde över 1 000 miljarder USD?

  SvaraRadera
 9. Tack för alla kommentarer. Vad jag dock inte kan förstå är hur ni kan vara så säkra på att konkurrensen kommer att döda Apple medan Google inte kommer att ha några problem med detta. Nejdå, tvärtom kommer lilla Apple med 70+ miljarder i kassan (f.ö. tillräckligt för att köpa HELA den övriga mobilmarknaden dvs HTC, Nokia, Motorola Mobile etc) att trots att inget tyder på dett idag att nu plötsligt bli förbisprunget av Google som mestadels lägger sina resurser på gratisprodukter. Androidtillverkare ska tydligen också streta på utan marginal och slå ut ett Apple som tjänar fantastiska summor på sina telefoner och övriga produkter.

  Det är iden om att Internet ska vara gratis som har varit det stora felet under dess första 20 år, när väldigt få tjänar några pengar blir innovationen kraftigt eftersatt och få vill investera. Apple lyckas hela tiden med det omöjliga, t.ex. att ta betalt för musik på nätet och ta över marknadssegment där de var långt ifrån först på plan med produkter som flyger i cirklar runt konkurrensen- iPod, iPad och iPhone under dess första tre år. Idag är de två förstnämnda de enda som tjänar NÅGRA pengar i sitt segment, medan iPhone är på väg att gå samma väg.

  Den som tror på det ni målar upp måste tro på att Apple plötsligt skulle sluta vara det företag det varit i 35 år, hur troligt är det? Hur mycket mer troligt är det inte att Apple kommer att dominera inom existerande segment och snart nog ha nya produkter inom nya segment, tex TV och slå alla med äpnad där. Men öp gärna Gratis-Google ni.

  SvaraRadera
 10. Hej Lou,

  Du argumenterar väldigt väl för din sak. Tycker din konkurrensanalys var mycket intressant och en ganska ovanlig vinkel för de bloggar jag följer.

  Äger själv Apple men har också titta lite på Google. Här i kommentarsfälten verkar folk tro strakt på att den ena ska äta upp den andra. Men varför skulle inte båda bolagen kunna överleva och fortsätta vara lönsamma?

  SvaraRadera
 11. Hejsan!
  Lou: Intressant och välskrivet inlägg.

  Långsamma cash: Håller med. Även om både google och apple kör samma marknad (smartphones), så kör de även helt olika marknader.
  När såg ni den senaste google datorn som exempel.
  När såg ni den senaste sökmotorn apple gjorde?

  Google tjänar fortfarande mest av sina pengar på dess ursprungliga idé om jag inte minns helt fel, dvs sökmotorn(eller egentligen reklamen för den). Det finns inte särskilt mycket som talar emot dem för tillfället på den punkten.
  Alltsom apple tjänar storkovan på sina stora marginaler + itunes + appstore + macs osv. Har svårt att se att detta ska avta i storlek när 7 / 10 av de närmaste i vänskapskretsen går runt med iphone.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det var lite väl optimistiska google-evangelister som uttalde sig här. Vad jag menade i min första kommentar till denna post är att osäkerheten kring apples marginaler är det största skälet att inte äga apple. Jag tror inte att apple kommer tokdö och gå med förlust inom de närmsta åren. Jag tror att marginalerna kommer minska, inte försvinna helt. Jag vet inte när detta sker, men osäkerheten gör att jag inte tycker det är värt att investera.

  Apple kan ta ut högre priser idag för att deras produkter är bättre. Punkt. Men hur länge kommer det vara så? Jag ser framför mig att ekosystemet kring android kommer att mogna och till slut vara bättre än Apples. Bla pga att antalet personer som använder dessa tjänster kommer vara mångdubbelt fler än Apples.

  Om du inte redan har en hel radda apple-produkter och har din musik/bokhylla/bilder/filer perfekt synkade mellan alla dina apple-prylar och du ska köpa en mobil, vad köper du? Ska du köpa på dig en massa dyra apple-prylar som funkar bra ihop eller vill du välja android och dess mer öppna ekosystem samtidigt som du sparar pengar. Och kanske dessutom har mkt enklare att dela/rekommendera musik/böcker/filer mm med dina vänner. Om 80% av dina vänner har android, så köper du nog också android.

  Jag tror både apple och goole kommer överleva men det betyder inte att något av bolagen är en bra investering.

  Google har egna problem som konkurrensen från facebook om de lyckas stjäla en hyfsad andel av annonsintäkterna genom att få folk att alltid starta webläsaren på facebook och sedan söka därifrån. Kanske kommer de också få bättre kvalitet i de riktade annonserna då de har tillgång till annan information om användarna än google.

  Sedan tycker jag att det är väldigt överdrivet att förutspå en snar död för MS Office. Det är den absolut bästa Office-produkten som finns, inget alternativ är ens i närheten. Web-alternativ kommer att gnaga på säljsiffrorna men inte speciellt mkt under de närmsta åren. Och Microsoft kommer om ett par år även att ha det absolut bästa Office-alternativet på webben. Företag är villiga att betala för detta, men visst kommer Microsofts siffror försämras under de närmasta åren. De kommer tappa privatpersoner och framför allt småföretag som kunder.

  SvaraRadera
 13. "som deras värdering kommer att stiga till himmelen."

  Du sätter upp dig själv för ett platt fall eller fail. Inget stiger till himmelen. Speciellt inte när Mcap redan är 300miljarder usd.

  äger själv AAPL och tror de kommer ge en bra avkastning men det finns inga heliga kor i min fortfölj och inte heller några bolag som har en värdering som stiger till himmeln...

  SvaraRadera
 14. Inte i min portfölj heller. Jag skriver bara vad jag tror idag. Om jag slutar tro på Apple, vilket jag förstås gjort många gånger med andra aktier, så säljer jag allt eller delar beroende på vad som hänt.

  SvaraRadera
 15. "Anonym"

  Jag tror att det är samma person som har skrivit alla anonyminlägg i den här bloggposten. Det är samma stil på dem.

  Det humoristiska med dina räkneövningar på p/e och vinst på Google är ju att samma beräkningar på Apples förväntade utveckling (och dessutom med mycket lägre tillväxtsiffor än vad som har varit fallet hittils, dvs konservativt) skulle göra Apple till en bättre investering än Google på sikt. Faktum är trots allt att Google forfarande bara har en stor lönsam intäktskälla och det är annonseringen (AdSense). Det mesta annat är så kallade "lossleaders". Man tar förlusterna för att kunna locka till sig mer användare/klick och generera mera annonsintäkter. Apple har ju många fler ben att stå på. Google är säkert också en bra investering på sikt (under förutsättning att inget annat företag kommer in och börjar sno annonsintäkter) men Apple och Google konkurrerar ju inte annat än indirekt på någon annan punkt än mobilannonsering där Apple också har verksamhet. Mig veterligt tillverkar inte Google några telefoner annat än två referenstelefoner (hittils), man skänker bort operativet och låter andra ta konstnader (och eventuell vinst) på telefonerna. Google tillverkar inga tablets (än) och inte heller några datorer. Man skänker väl även bort Chrome eller hur? Om Google "lyckas" så kan jag inte se varför det skall påverka just Apple i någon större utsträckning. Det är väl snarare så att Microsoft ligger mer pyrt till där det finns fler gemensamma beröringspunkter...

  För att Google skall lyckas behöver inte Apple misslyckas. Det är tom med så att det kan vara vettigt att äga både två om man gillar lite mer risk (valutarisk framför allt). Då täcker man in betydligt mer av potentialen av vad båda företagen har verksamhet i. Kanske skulle Apple ta sin stora kassa och helt enkelt köpa Google? Dom skulle komplettera varanda ganska bra eller hur?

  SvaraRadera