tisdag 21 juni 2011

iPad i framtiden


För alla företag gäller förstås att man ständigt måste utvecklas sig och framförallt sina produkter. iPodden kom för 10 år sedan och har genomgått enorma förändringar, modell för modell, iPhone är bara fyra år gammal men har också utvecklats rejält från den första modellen. Ingenting slår dock iPads förändring på mindre än ett år och är det något som vi kan vara säkra på så är det att även denna kommer att förbättras otroligt de närmaste åren.

Det är lite märkigt att så många bedömare låter Apple ha bevisbördan för att iPad kommer att bli en varaktig succé när företaget med sina två senaste stora konsumentelektronikprylar (de ovan) har lyckats så spektakulärt och dessutom redan sålt över 25 miljoner iPad samtidigt som konkurrenterna har floppat lika spektakulärt hittills. 25 miljoner blir än mer otroligt när "consensus" bland analytikerna för ett år sedan låg på tre till fyra miljoner för första året.

Om man vänder på frågan, vad finns det som talar emot att iPad skulle kunna bli en liknande succé? Jag kan i alla fall inte hitta något större skäl, men vill gärna höra det om någon har bra förslag. Alla verkar vara överens om att detta är en produktkategori som har framtiden för sig (en amerikansk undersökning förra veckan visade att inte mindre än 20 % av de tillfrågade konsumenterna planderade att köpa en platta under det kommande året), till skillnad från med de två tidigare introduktionerna finns det denna gång i princip ingen konkurrent värd namnet.

dessutom är prisnivån till skillnad från dessa introduktioner för iPad snarare lägre än de fåtaliga konkurrenternas produkter och sist man inte minst har marknaden tagit den till sig snabbare än iPhone och iPod under det mycket viktiga lanseringsåret, den förstnämnda hade t.ex. stora svårigheter att locka tidiga köpare utanför USA pga brist på 3G-kompatibilitet och hög prislapp. IPod hade bara 27 % av marknaden första året i konkurens med liknande, redan väletablerade produkter från Creative och Archos men regerar nu ensamma med över 90 %. Skillnaden är slående mot iPads första år när man redan har över 90 % av marknaden (har någon ens sett en konkurrents produkt ute på stan?) för "riktiga" plattor, dvs inte rena läsverktyg utan "tablet computers".

Min bedömning är att iPad kommer att bli minst lika stor succé och kategoridefinierare som iPhone och iPod och detta på en marknad som säkerligen kommer att vara hundratals miljoner plattor per år inom bara ett par år. marknaden räknar helt uppenbart inte med detta. Med nuvarande P/E under 15 räknar den uppenbarligen tvärtom med en kraftigt sjunkande vinstökningstakt à la Research in Motion (Blackberrys skapare) som faller som en sten framförallt eftersom alltfler företagskunder tar in iPhone och, i mindre utsträckning, Androider istället för "gamla" Blackberry. 95 % årlig tillväxt är förstår inte möjligt hur länge som helst, men P/E 15 är närmast bisarrt så länge det inte finns klara indikationer på att Apples tillväxt håller på att avstanna.

17 kommentarer:

 1. Vad som faktiskt förvånar mig är att Apples kurs ständigt tågar neråt, trots kontinuerlig tillväxt över allas förväntningar, de nya produkterna i sin tur kommer troligtvis bli succéer precis som föregångarna. iPhone 4 gick ju hur bra som helst, och om Apple fortsätter att överaska så lär väll inte iPhone 5's lansering bli mycket sämre i jämförelse mot marknadens respons till 3an & 4ans.

  Eller vad tror du om de framtida produkterna?

  SvaraRadera
 2. Risken för Apple kan väl vara att efterhand som konkurrenterna kommer med vettiga plattor (för med handen på hjärtat är det ju inte så konstigt att iPad är så stor eftersom ingen egentligen försökt ta upp kampen ännu) med 10 tums skärmar och Honeycomb/Ice Cream Sandwich så kommer säkert samma sak hända som med iPhone. Apple säljer fortfarande den enskilt största produkten, men är på totalen omkört av Android-plattor eftersom det finns så många flera att välja på (i olika prisklasser) och man närmar sig funktionsmässigt.

  SvaraRadera
 3. Frågan jag tycker är intressant är livslängden på produkterna och deras livscykel.

  Tex Ipoden (kanske säljs i stora volymer fortfarande vad vet jag) men som produkt känns den dekis och på döende (inte bara ipoden då utan spelare av liknande slag). Vem behöver denna produkt när allt numera finns i telefonen?

  SvaraRadera
 4. Hur värderar man en aktie som inte ger någon utdelning? Hur värderar man guld? Är gud svart? Jag vet inte ens var man skulle börja söka svaren på dessa frågor.

  /Jock Ewing

  SvaraRadera
 5. I t.ex. Berkshire är det väl underförstått att man kommer vidta åtgärder om avkastningen/rabatten går åt fel håll alltför länge vilket utgör något slags stöd för kurs i förhållande till substans men i Apples famlar jag helt i mörker.

  Mitt intryck är att Steve Jobs vill revolutionera världen med Apple mycket mer gärna än vad han vill sända ett guldregn över bolagets aktieägare.

  /Jock Ewing igen

  SvaraRadera
 6. well fair enough, men det är mycket möjligt att det ena leder till det andra.
  Revolutionerar man världen kanske mansitter där med så mycket pengar i slutänden att ett guldregn är oundvikligt.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Apple är absolut inte omkört av android-plattor, inte ens i närheten. Samsung, RIM, Dell m.fl. har gjort allt de har kunnat för att få ut produkter, men de har inte hittat några kunder, bara fyllt lagren och fått in returer i massor. Se Apple Insider m.fl. sidor för detaljerade genomgångar.

  IPhone har inte tappat pga Android, den växer stadigt, tappen finns hos RIM och ffa Nokia. Den senaste amerikanska statistiken visar däremot ett tapp på några procent för Android.

  SvaraRadera
 8. De flesta på mitt jobb undrar fortfarande vad man skall använda paddorna till om man vill kunna producera data och inte bara konsumera.

  ipod är en produkt som finns fortfarande för att dne gör en sak och gör den bra. inget tjaffs om appar eller inkommande telefonsamtal som stör uppspelningen och man behöver inte ladda varje dag.

  SvaraRadera
 9. Jocke: värdet är son alltid summan av alla framtida kassaflöden diskonterat till nuvärde. Att man inte delar ut (just nu!) spelar ingen roll för värdet annat än om detta påverkar de kommande kassa lösens från verksamheten positivt eller negativt. Marknadens prissättning idag kan förstås påverkas en hel del, men på sikt får ägarna alla vinster.

  SvaraRadera
 10. Någon som vet när Apple släpper nästa kvartalsrapport?

  SvaraRadera
 11. Denna blogg är utan jämförelse den största backtradingbloggen alla kategorier...
  Startar i maj 2009 och har redan då minst dubblat vinsterna i tex boliden....inte svårt a tt 'gå in tungt i boliden' och sedan starta en blogg.....
  Liknande scenario har upprepats senare i bloggen....
  Påminner om de 'scams' där man med ngn miljon emailadresser skickar tips om börsutvecklingen.....efter några år finns det flera tusen 'fans' kvar som gärna betalar för förvaltning...

  Naturligtvis är du nästan lika körd i Apple som Diamyd, finns inga fundamenta på lång sikt....finns 'en del' Jobs goodwill här...

  Senast jag hörde så aktiveras 400 000 Android Devices dagligen!!!
  Bara en tidsfråga innan folk inser att de betalar mer än dubbelt så mycket som de borde...

  /tjorven

  SvaraRadera
 12. Tjorven: vilken idiotisk kommentar rakt igenom! Svårt att säga om du bara är korkad, dålig på att räkna eller helt enkelt har en tråkig attityd.

  När jag startade bloggen i maj 2009 var jag ung. 90 % upp under kalenderåret, vid nyår var jag 237 % upp (se etiketten "Årsrapporter").

  När jag startade bloggen låg Boliden på runt 50 kr och mitt snitt på 35 kr, dvs lång ifrån att ha "minst dubblat", vilket du också antyder var fallet med mina andra innehav.

  VILKA DÅ!?!?

  Mitt största innehav Swedbank låg på ung. 40 kr när jag startade bloggen och mitt snitt på 34 kr, dvs bara 18 % upp.

  Tack vare att jag behöll dessa aktier, köpte en massa nya i Swedbank och gjorde andra investeringar (Diamyd var aldrig mer än några procent av portföljen) lyckades jag alltså gå från 90 % när jag startade bloggen till 237 % vid årets slut.

  Även under 2010 slog jag index med råge. Dessutom var min tanke inte att redovisa min egen förvaltning när jag startade bloggen, det kom jag på först hösten 2009, se själv under etiketten "månadsrapporter".

  Dina tankar om Apple är lika förvirrade, jaha, Android aktiveras med 400 000 om dagen, alltså ung. lika många som iOS då. Än sen, iPhones och iPads försäljning exploderar, det är inte därifrån Androids ökade marknadsandelar kommer, utan från RIM och Nokia. Senaste rapporten visar dessutom på en minskning av Android och en kraftig ökning av iOS.

  SvaraRadera
 13. Tror du ska betrakta Apple som en förmögen men nyckfull släkting. Att diskontera kassaflöden i båda fallen är en ganska meningslös räkneutövning eftersom du inte vad.som kommer hända med pengarna de har eller drar in nu.

  SvaraRadera
 14. Anonym: diskonterade kassaflöden är den matematiska sanningen, men inget som är lätt att räkna ut.

  SvaraRadera
 15. Största risken med Apple (det som trycker ner kursen) är att det är ett extremt toppstyrt företag. Främst iPhone men även iPad är Steve Jobs skapelser. Utan Steve kommer företaget stagnera, precis som det gjorde förra gången. Dock borde närmaste 3-4 år vara goda hur som helst.. frågan är bara hur mycket av det man som investerare får del av.
  /Philip

  SvaraRadera
 16. Glöm inte att när Jobs lämnade Apple 1985 var det abrupt men företaget tuggade på tack vare att kulturen satt i väggarna och runt 90-91 upplevde man sin första guldålder och först 5-6 år senare kom krisen. Idag har Jobs mkt medvetet etablerat kulturen och hittat massor av snarlika höga chefer så skulle han återigen få lämna skutan så står Apple ändå mkt stadigt.

  SvaraRadera
 17. Anonym: det är ingen PC så man kan inte vänta sig samma funktionalitet, den slår PC:n på andra områden och har därför en plats, vilket bevisas av försäljningen. Vadå telefonsamtal, den är ingen telefon. Få som har använt dem tvivlar på deras funktionalitet däremot finns det en massa som aldrig provat som har fördomar.

  (skrivet på min iPad)

  SvaraRadera