Som vanligt gör många liknelsen mellan dagens statsfinansiella kris i Grekland och övriga Piigs-länder och den förra liknande händelsen, dvs krisen hösten 2008. Om Greklnad ställer in betalningen så kommer världen i samma gungning på katastrofens rand som den gången och med en liknande nedgång. Detta är inte en vettig slutsats då den missar ett antal fundamentala faktorer.
Det som utlöste den akuta krisen 2008 var inte Lehmans konkurs, utan att den kom helt utan förvarning när den amerikanska regeringen redan hade räddat ett par stora institutioner och att den amerikanska regeringen verkade inte bara ha tappat greppet, utan t.o.m. verkade beredda att stå och se på när jättebanker kraschade. Galningen Henry Paulson som var finansminister vid tidpunkten gick för säkerhets skull ut och sade att man "inte vid någon tidpunkt hade övervägt att använda skattepengar till att rädda Lehman". Mycket närmare att be marknaden om en kreditkris kan man nog inte komma. Några dagar senare fick man krypa till korset och rädda AIG för en förmögenhet.
Idag följer marknaden intensivt vad som händer i Grekland, man är medveten om att EU:s organ kommer att göra allt för att förhindra en betalningsinställelse och skulle den bli oundviklig så kommer EU och all världens centralbanker att använda sina erfarenheter från 2008 för att minimera dess konsekvenser.
Risken för ett liknande scenario är alltså minimal, även om räntor förstås skulle stiga och riskaptiten sjunka rejält vid en betalningsinställelse, framförallt om den fick effekt på något av de andra länderna så att ytterligare något land ställde in betalningarna. Från detta till situationen i september 2008 då ingen ville låna ut pengar till någon under flera veckor är vägen mycket lång och det kommer inte att ske.
Pöbeln demonstrerar mot vekligheten i Athen |
Så du tror inte att konsekvenserna blir mer omfattande än den tidigare dippen våren 2010?
SvaraRaderadu har fel och gör flera felaktiga slutsatser i ditt resonemang. en kris är aldrig den andra lik men konsekvenserna kan bli liknande tex att ingen vill ha exponering mot svarte-petter.
SvaraRaderaMvh J
och som vanligt på verkar dessa makrofaktorerna inte något av dina innehav kan jag tänka mig...?
SvaraRaderaAnonym: inte långsiktigt tror jag och det är det enda som spelar någon roll.
SvaraRaderaJ: mot Svarte Petter nej, men under kreditkrisen 2008 ville INGEN ha exponering mot NÅGON, det är skillnaden. Detta kommer inte att upprepas pga en grekisk kris.
SvaraRaderaLou
SvaraRaderaDå kan väl du skriva vilka tyska,franska och italienska bolag/banker mm som har exponering mot grekland samt hur stor den är!? Ta gärna med nästa bolag i kedjan också så man får med dominoeffekten!
Länka nu inte till ngn blogg som visar ngn "exponeringskarta" som stämmer lika bra som dina uttalanden.
Mvh J
J: du läser ju inte vad jag skriver! Jag menar ju att alla kommer att göra allt för att undvika en upprepning, t.ex. att stödja bankerna, och detta hjälper upp situationen om G går i ko kurs. Argumentera emot det om du vill, det är nämligen den tes jag jag för fram.
SvaraRadera