torsdag 24 mars 2011

Kvartalsrapport 1 för 2011


Min portfölj har utvecklats väl sedan senaste rapporten i slutet av december. Detta trots nedgångar för H&M och i viss mån Boliden, dvs två av mina tre största innehav. Detta beror förstås framförallt på Swedbanks uppgång och att inget av innehaven har tokrasat.

På rullande tolv månader har utvecklingen varit stark jämfört med index:

        Mitt konto  +21,9 %     OMXSPI  +9,2 %











De enda skillnaderna sedan förra rapporten är som tidigare meddelats att Apple har tillkomit och jag har ökat i H&M. Fördelningen av innehaven är följande:


Swedbank Pref: 35 % av portföljen
H&M: 23 %
Boliden: 22 %
Apple: 11 %
Micro Systemation: 4 %
Diamyd: 3 %
BP 1,25 %
Övriga (H&M-warrants, Obducat): 0,75 %

Inga kontanter och belåningen är ung. 25 % av värdet, vilket är ung. den nivå jag vill ligga på. Jag planerar inga förändringar av portföljen, men eftersom utdelningen i år kommer att bli ganska stor kommer jag förmodligen att köpa Apple för dessa pengar snarare än att betala av lånet. Detta förstså under förutsättning att den inte stiger alltför mycket till dess.

Samma graf för utvecklingen hittills i år (vilket förstås är en väldigt kort tid för att dra slutsatser) ser ut så här:


 Mitt konto  +1,3 %     OMXSPI  -3,3 %












 

8 kommentarer:

  1. Hej ! Vill minnas att du tidigare nämnt att belåningen bör ligga på högst 10-20 %. Nu runt 25 %. Själv ligger jag just nu på 32 %. Tacksam för dina synpunkter på den höjda nivån.

    Häls Karmalogen

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag ligger just nu på 23% och tycker det känns bra. Jag har för avsikt att beta av lånet successivt för att vara obelånad när nästa stora rea kommer om något år. Det är lättare att behålla innehavet när det rasar om man inte är belånad. Om man inte är belånad från början så kan man utnyttja situationen genom att belåna för nya köp när det är rea. Så tänker jag bygga upp min långsiktiga utdelningsportfölj.

    SvaraRadera
  3. Karmalogen: det är helt enkelt bara så min investeringsstrategi utvecklats- från totalt avståndstagande till accepterande av 10-20 % och nu att jag gjort ett stresstest där jag försökte räkna ut hur mycket mina nuvarande innehav skulle kunna sjunka maximalt samtidigt t.ex. vid en stor kreditorns och kom fram till att detta skulle vara mindre än 60 % så en belåning på under 30 % är ingen risk. Dessutom kom jag på att har man bara jobb så kan man ju i händelse av ett enormt börsfall hursomhelst ta ett blankolån för att täcka upp ev underskott och kanske dessutom köpa på rean.

    SvaraRadera
  4. Anonym: det låter vettigt, eftersom det vid en stigande börs är bättre ju tidigare man är inne så kan man ju spara ihop pengarna med tiden. Jag tror dock att jag alltid kommer att vara belånad nu men dock absolut att sälja av om en aktie stiger långt över sitt värde och då säkert minska belåningen.

    SvaraRadera
  5. Hej Lou,

    En fråga; lånar du via superlånet på Avanza, och isåfall vilka tre aktier äger du som berättigar till Superlånet?

    Mvh Alex

    SvaraRadera
  6. Alex: jag kvalificerar mig inte längre, problemet är den relativt stora summan då mitt största obehag (Swed pref) inte berättigar till superlånet. När jag bara hade typ 10 % i lån räckte H&M och Boliden tillsammans med SSAB som jag ägde då.

    SvaraRadera
  7. Det är alltid kul att se blå siffror i portföljen. Eller fram tills man ska fylla på iaf ;).

    Jag har inte riktigt vågat ta steget till att låna för värdepapper än, men det är bara magkänsla och jag tror man kommer till en punkt när man accepterar det.

    SvaraRadera
  8. Lou, jag frågade en gång varför Swed Pref inte var belåningsbar men hon visste inte. Antar att det är för att preferensaktier egentligen räknas som obligationer. Synd för jag ville också belåna med deras superlån, räntan är ju lägre än vad direktavkastningen är på många aktier. Man skulle t.om kunna låna och låsa in dem i en bank till bättre ränta än 2% som superlånet är på. bara dumt att inte ta det.
    Len

    SvaraRadera