torsdag 27 januari 2011

Vad håller H&M på med?


Man kan ju verkligen undra vad H&M tror att de håller på med! Under sitt senaste verksamhetsår inte bara lät de kronan stiga mot dollarn, utan det har också framkommit att världsmarknadspriset på bomull fördubblades under samma period!

Dessutom hade de under Q4 2009 haft mage att göra en stor hedgningsvinst, viker gjorde att analytikerna överskattade Q4-vinsten i år. Sen kommer de idag dragande med petitesser som att försäljningen i ländernas valutor och omsättningen stigit rejält. Vet de inte att det bara är vinsten just nu som räknas. I SEK och inget annat!

För att inte tala om hur dålig kontroll över vädret de verkar ha! Dessutom... vadå "jämförbara butiker"? Butik som butik, det är väl självklart?!

Man kan ju också undra vad jag håller på med som med anledning av de underbara försäljningssiffrorna och den låga kursen ökade mitt innehav med 25 % under dagen...

12 kommentarer:

 1. Ja, det var ingen dålig reaktion inte... Jag tyckte dessutom att deras personalkostnader förklarades på ett rimligt vis då de behöver IT-lösningar i förhållande till antal butiker. Det kommer tuffa på framöver, på kort sikt tror jag kursen kommer ligga kvar ett tag (synd man köpte innan rapport), möjligen en liten rekyl i morgon, men på lång kan jag bara hålla med er andra. Ökar man med 10-15 % i butiksantal och kan hålla sin standard så kommer ju också vinsterna att öka med motsvarande siffror. Jag har lite insyn i HM;s IT och det är en fruktansvärd koll de har på butikernas vinst i förhållande till läge och utseende. Jag vet att flera andra butikskedjor har försökt kopiera...

  Lycka till och tack för en fin blogg...
  M

  SvaraRadera
 2. Att HM har högre IT-kostnader gör mig trygg inombords. E-handel och marknadsföring är så viktigt. HM kommer att ge mig ett rikare liv en vacker dag.

  Tack för intressant läsning.

  /Marknadsföraren

  SvaraRadera
 3. Undrar hur lågt värderingen kommer sjunka innan det vänder? Jag menar HM är ju trotts allt HM, bara namnet är ju värt pe 20 :) Känns bra att de prioriterar Kina och USA. Där har de mycket att hämta. Bra att de har några stora marknader att växa kvantitativt på där de redan är etablerade. Det ger utrymme till kvalitet i öppningar på nya marknader, bra pr.

  SvaraRadera
 4. Håller fullständigt med. Tyckte själv inte att rapporten var fantastisk, men den var helt OK på de punkter jag bryr mig om. Visst lite mindre vinst nu än man hade väntat sig, men fler nya butiker än planerat och bra ökning av omsättningen. Dessutom mycket tillfälliga effekter som påverkar, precis som du säger.

  Ett tapp på 7% är vansinnigt... vansinnigt bra. Perfekt tillfälle att köpa för den långsiktige.

  SvaraRadera
 5. När handlas aktien exlusive utdelning?

  SvaraRadera
 6. Meh, jag som tänkte köpa massvis.. är H&M fortfarande bra långsiktigt?

  SvaraRadera
 7. Härligt ironiskt inlägg! :)
  Köpläge anser jag :)

  SvaraRadera
 8. Var det inte JP Morgan som satte 178 i riktkurs? Det är kanske dit vi ska? :)

  SvaraRadera
 9. Kul! Jag gjorde själv några egna reflektioner kring HM på min blogg.

  http://scandinavianspruce.blogspot.com/

  // S

  SvaraRadera
 10. Det finns många fördelar med H&M, inget snack om saken. Det finns dock ett stort orosmoment och det gäller deras IT-investeringar. Här finns anledning att höja ett varnande finger. H&M har valt SAP, och har med Accenture som leverantör. Den kombinationen kommer tyvärr att leda till mycket stora kostnader och stora problem framöver. Jag har sett detta på andra företag så jag vet vad jag talar om. Låt oss alla hoppas att H&M har ett antal interna projektledare som är kompetenta och som kan hålla de externa konsulterna kort. Dessvärre befarar jag motsatsen. SAP kommer sannolikt att kosta ett flertal miljarder de närmaste åren och kommer också att dränera företaget på energi. Ericsson, Försvarsmakten mm är exempel på var detta har inträffat. Det är inte för inte som SAP kallas för Hitlers hämnd.

  SvaraRadera
 11. Håller med om att införande av nya IT-system kan kosta en del.Det brukar ta ca två år innan verksamheten har satt sig.Under införande tiden hänger allt på att man har flexibel organisation som kan komma på nödlösningar för att få allt att fungera någorlunda.
  NISSE

  SvaraRadera