tisdag 18 januari 2011

Boliden från klarhet till klarhet!


Dagens meddelande om att Boliden ska bygga ut kapaciteten i Garpenberg (huvudsakligen zink) är bara ytterligare en juvel från företaget som verkligen har alla rätt. Precis som i utbyggnaden av Aitik (koppar) och ökningen av metallskrotprocessandet visar man att man ver precis hur man ska sätta sina starka kassaflöden i arbete.

Precis som Placera.nu konstaterar i dagens utmärkta analys kommer detta ändå inte att ge någon brist på pengar. Vi talar ju om ett företag som mitt under brinnande lågkonjunktur med kraftigt sjunkande metallpriser lyckades genomföra Aitik-investeringen med löpande kassaflöde och ändå ge en krona i utdelning som lägst.

Ökning av zinkproduktionen och sänkning av produktionskostnaden för en hanterbar summa är underbart rationellt jämfört med något äventyrligt uppköp. Företaget, VD och övriga ledningen är perfekta exempel på det som Buffett brukar söka efter- "Excellent companies run by excellent people"!

Med anledning av det hör investeringsbeslutet höjer jag min rekommendation för Boliden till att vara köpvärd med säkerhetsmarginal upp till 170 kr.

7 kommentarer:

 1. Spännande!

  Hur kommer det sig att du är så övertygad om att ledningen är så bra? Du har säkert rätt men det skulle vara intressant att höra.

  SvaraRadera
 2. Skulle du kunna dela med dig av dina beräkningar för en nybörjare som vill lära sig? Hur kommer du fram till siffran 170kr?

  SvaraRadera
 3. Skulle hemskt gärna också veta hur en analysprocess går till. Läst om hur du gör lite snabbt i dina essäer, men skulle vara kul om du tog upp det här eller som ett blogginlägg!
  MVH

  SvaraRadera
 4. En Lou Fan här !
  Lou har rekat boliden innan vändningen medan finanskrisen var som jävligast . Jag handlade in mig och hittade sedan denna bloggen och håller fullständigt med Lou ! Var man med 2008 och såg hur ledningen hanterade krisen så inser man att denna ledning är bra ! Hoppas det fortsätter så !

  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 5. David: av precis de skäl jag nämner här ovan och om du läser tidigare inlägg om Boliden- man verkar driva företaget ytterst rationellt och klokt, utan hybris och utan äventyrligheter. Man slår alla rekord i lönsamhet tack vare detta.

  SvaraRadera
 6. Anonym m.fl.: jag kan eg. bara hänvisa till tidigare inlägg. Vad gäller "köpvärd med god säkerhtsmarginal" finns det ingen vetenskap i detta. Jag tror (!) att Bolidens intjäning kommer att öka märkbart tack vare deras investeringar och att råvarupriserna fortsätter att stiga långsiktigt. Vi kan nog vara säkra på att man minst kommer att tjäna 10 kr framöver i snitt och med så starka finanser och stora tillgånga man har behöver man inte räkna med någon hög ränta vid en nuvärdersberäkning, det räcker med 5 % och det skulle då ge ett verkligt värde på 200 kr (10/5%). Jag tror det kan bli mycket mer än så, men om mäan räknar med detta och sedan utgår från 170 kr så har man god säkehetsmarginal.

  SvaraRadera
 7. Om några år ligger styrräntan mycket högre och en vanlig statsobligation eller bankränta kommer ge runt 5%.
  Det är därför tveksamt om det är bra att diskontera med 5% så långt fram i tiden som du gör. en diskontering på 8 eller 9% skulle ge dig ett bättre värde. Själv vill jag hellre räkna med ett värde som ger mig 9% avkastning än 5%, dock får man då ett mycket lägre värde på aktien, plus att du är en Buffett fan vilket betyder att du borde köpa till halva priset.

  SvaraRadera