fredag 28 januari 2011
The Jobs factor
Det stora orosmolnet på Apples himmel är förstås Steve Jobs hälsa eftersom han sedan flera år brottas med cancer och nu har tagit ledigt på obestämd tid, men fortfarande deltar i ledandet av bolaget. Som med många andra företag med en mycket stark grundare/ledare tror många att företaget är helt beroende av honom. Så är med all sannolikhet inte fallet här.
Det främsta argumentet för att Apple kommer att tuffa på ungefär som tidigare om Jobs inte längre kan delta i driften är vad som hände åren efter 1985. Då kastades Jobs ut från företaget av nye VD John Sculley som han själv rektyterat och sedan försökt att avsätta och under de kommande 12 åren deltog han inte i driften överhuvudtaget- tvärtom startade han en konkurrerande verksamhet.
Åren efter Jobs försvann blev mycket bra för Apple, åren runt 1990 kallas internt de gyllene åren och det var först längre fram som man började få de problem som 1997 slutade med att man höll på att gå i konkurs och Jobs triumfatoriska återtåg. Nyligen berättade Sculley, som ju knappast tjänar själv på att säga det, att det var helt tack vare Jobs som Sculley och resten av företaget lyckades leverera så fantastiska resultat i många år efter 1985. Han sa att eftersom Jobs hade satt ihop ett bra koncept och anställt bra människor kunde han på detta sätt påverka företaget mycket positivt efter att han lämnat det.
Varför skulle det vara annorlunda nu? Jobs har anställt oerhört kompetenta människor, enligt uppgift de ledande specialisterna även inom lite mer perifera delar som de olika material som man tillverkar sina produkter av och hans temoprära (ev. permanenta) ersättare har redan vikarierat som VD när Jobs har varit sjukledig. Naturligtvis skulle aktien falla om det kom ett meddelande om att Jobs av någon anledning inte kommer tillbaka, men jag kan inte se någon anledning att man inte skulle kunna upprepa sina framgångar från tiden efter han lämnade företaget 1985.
Sen är det ju inte helt fel att företaget dessutom är bisarrt välkapitaliserat, med 50-60 miljarder i kassan finns det ju nästan inga gränser för vad man kan rekrytera eller vilka företag man kan köpa.
Apple kommer av allt att döma att bli en utmärkt investering de närmaste åren, vägrar man ändå köpa det pga att det är ett teknikbolag så är det för att man anser att det inte går att investera i teknik, oavsett ens kunskapsnivå.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bra inlägg och jag förstår hur du resonerar. Men nu utgår du från att marknaden reagerar rationellt. Och att konsumenter gör rationella bedömningar. Jag kan försäkra dig om att så inte är fallet.
SvaraRaderaApples stora värde ligger i deras fantastiska varumärkesarbete. Tyvärr är varumärken är egentligen inget annat än irrationella, emotionella associationer i konsumentens medvetande. Steve Jobs person är extremt viktig för Apples stjärnglans och varumärke - oavsett om han egentligen tillför verksamheten något extra.
Apples aktiekurs kommer därför på kort sikt ta oförtjänt mycket stryk den dag Jobs träder tillbaka. Mer allvarligt är att hela Apples attraktionskraft, varumärke och därmed försäljning också riskerar att ta stryk. Permanent.
Ett närliggande svenskt exempel är Kamprads betydelse för IKEA. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer den dagen han inte styr företaget längre.
Därmed inte sagt att Apple kan ha en attraktiv värdering. Men jag tror att du underskattar hur irrationella konsumenter kan vara.
Förlåt, men nu pratar vi om något som jag är fascinerad över så ni får ursäkta att jag spammar.
SvaraRaderaInte nog med att Jobs är extremt viktig för försäljningen - Jobs är också extremt viktig för Apples arbetsgivarvarumärke. Jobs är en ikon - jag tror att det är svårt att förstå hur folk avgudar honom. Det är galet, men också härligt mänskligt.
En stor anledning till att Apple lyckas attrahera några av världens smartaste hjärnor är därför det enkla faktum att de vill jobba för Steve Jobs. Like it or not - det är ett faktum.
Jobs eventuella frånfälle riskerar därför att få långsiktiga konsekvenser för Apples innovationskraft. Och då blir det lurigt på riktigt.
Ett företag kommer långsiktigt vara värt vad det tjänar, oavsett ledare. Den enda skillnade här är att det kommer ta lite längre tid innan det värdet realiseras efter att Jobs slutar. Köp när Jobs kliver av och kursen faller, håll sedan 10 år eller längre.
SvaraRaderaFrågan är varför du Lou analyserar Apple nu och inte 3 år sedan när den stod 3x lägre och allt var dystert. Redan då kunde man se Apples ökade popularitet. 300% hade det gett till idag.
Len
Len: om man alltid upptäckte aktier tidigt eller allra helst först så skulle man vara oerhört rik. Men nu är vi ju bara människor när allt kommer omkring.
SvaraRaderaÖvriga: jag tycker inte man ska överdriva enskilda människors betydelse, bara det faktum att många nu pga vad Jobs skrev nu räknar med att han inte återvänder men aktien ändå inte faller mer säger en del. Solen går alltid upp i morgon, oavsett vad vi dödliga gör.
SvaraRaderaYtterligare ett litet inlägg angående Jobs. En nära kollega har jobbat många år på apple och träffat Jobs några gånger, och naturligtvis passade jag på att fråga om han verkligen är så kompetent, cool, m.m. som alla säger.
SvaraRaderaFörvånande nog var svaret jag fick ett solklart "ja". Tydligen (enligt honom, och det är bara en person så någon vetenskaplig undersökning är det inte) så har Jobs en sådan närvaro och aura att nackhåren reser sig på en när han kommer in i ett rum och börjar med sina presentationer.
Han berättade också att Jobs hade iTunes och web shops konceptet klart för sig innan första ipoden var lanserad.
Så Jobs är unik, och det blir intressant att se vem här som får rätt om hans påverkan på bolaget, och vad som händer när han är borta.
Sorry för O.T men sprang på denna artikel nyss:
SvaraRaderahttp://www.macdailynews.com/index.php/weblog/comments/china_mobile_chairman_were_in_talks_with_apple_over_iphone/
Apple har som sagt bara skrapat på ytan av den kinesiska mobilmarknaden. China Mobile har 750 miljoner kunder. Många har troligtvis inte råd med en Iphone men om man leker med tanken att 5% av dom vill ha en iphone när den finns tillgänglig. Mamma Mia!
Päron; Tror knappast att Iphone kommer sälja såpass bra i framtiden, Nokia kommer starkt nu med sitt nya OS Meego, och den kommer döda Iphone. Nokia kan mobiler, det kan inte Apple det är bara och kolla på vilken skitmobil Iphone är, det enda Iphone har är appbutiken, men när Nokia lanserar sin så kommer iphone försälningen minska---rejält.
SvaraRaderaHur går det för Sonys Walkman idag? Nokia? Dell? Att du skulle ha en endaste aning om vad Apple tjänar om 10 år köper jag inte. Det räcker med att kolla deras egen historik för att förstå det.
SvaraRaderaAnonym: Ja nokia kan tillverka mobiler, men vet dom vad kunderna efterfrågar? Att sälja många mobiler handlar om att tillfredställa kundernas behov bättre än sina konkurrent. Tycker du Nokia har gjort det bättre än Apple senaste åren? Framtiden vet ingen hur den kommer se ut, man kan bara anta. Iphone har som jag skrev tidigare bara skrapat på ytan av många marknader och har fortfarande en väldigt låg marknadsandel. Potentialen är därmed enorm fortfarande. Apple har ju dessutom Mac, Ipad, Ipod, Itunes, Appstore m m där alla produker utom Ipod ökar omsättningen år för år. Nokia kan vara en bra investering men det är för hög risk för mig personligen.
SvaraRadera