måndag 24 januari 2011

A piece of the Apple


Jag visste att jag ville ha en iPad redan innan jag hörde talas om den för ett år sedan, helt enkelt för att jag länge har velat nå Internet snabbt och enkelt utan att behöva starta en vanlig dator eller vara hänvisad till en minimal mobilskärm. När jag sedan köpte min för två månader sedan hade jag varit nöjd med denna funktionalitet, men upptäckte att den innehöll en massa annan funktionalitet och kunde med hjälp av appar utökas i användande till nästan vad som helst (den som inte tror mig kan prova Star Walk), och det var bara att konstatera- Apple hade skapat en ny "ikonisk" produkt, precis som iPod och iPhone- en produkt som förändrar allt och alla andra tillverkare måste förhålla sig till och i bästa fall kan producera lätt patetiska kopior av.

Det här är ytterligare en sak som man måste förstå intuitivt för att förstå det överhuvudtaget- den som fastnar i en jämförelse med en laptop (och förmodligen kommer fram till att den är sämre eftersom den "saknar tangentbord") missar allt. Detta är en helt ny produkt, är det någonting den liknar är det iPod Touch, inte en klassisk bärbar dator. Den som inte förstår skillnaden kan ju försöka sitta och läsa en tidning i en bärbar dator i en skinnfåtölj i en bar utan att se ut som en idiot. Jag slapp se ut som en idiot när jag gjorde just detta när jag fastnat i snön i Zürich häromveckan, och den enda verkliga skillnaden mot att sitta där med en riktig tidning var att jag kunde läsa obehindrat trots att beslysningen var mycket svag i rummet. Detta faktum plus att jag lika gärna hade kunnat göra typ 100 andra saker med den där jag satt bekvämt i min fåtölj betyder att potentialen är enorm för denna produkt och denna potential kommer osvikligen att leda till att Apple kommer att tjäna enorma summor på den.

Det är egentligen först nu, trots iPodar och många andra erfarenheter av företaget, som jag inser det unika med Apple, bättre sent än aldrig (jag får skylla på att jag aldrig ägt en iPhone) och jag har ägnat den senaste tiden till att lära mig mer om företaget och se om det kunde vara värt att investera i. Min entydiga slutsats är att så är fallet.

Apple är bättre än konkurrenterna på samma självklara sätt som H&M och IKEA är det- många andra försöker göra samma sak, men år ut och år in lyckas man mycket bättre, varför man blir det företag som hela branschen mäter sig emot. Att skriva om att en ny Nokia-telefon är "den nya iPhone-dödaren" är lika insiktsfullt som att tro att ett nytt kalkylprogram är det som ska ta död på MS Excel. Apple dominerar och konkurrenterna kan i bästa fall göra en hyfsad kopia. Problemet är bara att man inte köper kopian när man kan få originalet till nästan samma pris, dessutom med tillgång till iTunes och App store, den senare firade häromdagen tio miljarder nedladdningar. Sedan dess har man tills nu sålt 70 miljoner ytterligare (räkneverket finns här). Say no more...

Apple har som jag ser det flera "competitive advantages" mot konkurrenterna, vilket gör dem till det ideala teknikföretaget att investera i (till rätt pris förstås...): En trogen, lätt fanatisk kundkrets som verkligen identifierar sig med företaget och dess produkter. Detta kan användas genom att man bygger ut erbjudandet, med samma användargränssnitt och "känsla" i produkterna. Den som har en iPhone, kan lätt fås att köpa en iPad eftersom det är mycket roligare att surfa på den och apparna har mycket större spelrum på en stor skärm. Även om man äger en iPhone kan man vilja ha en liten iPod att lyssna på musik med, där hela minnet kan användas till att lagra låtar, istället för att lyssna via telefonen. Listan kan göras mycket längre, men tillsammans betyder det miljoner och åter miljoner sålda enheter, varje vecka.

I och med att man har denna starka grund kan man sedan låta vem som helst tillverka program till ens apparater (som bara säljs via iTunes, App store och Mac store), sälja sin musik, tidningsprenumerationer, böcker o.s.v. Apple tar en del av varje transaktion men i och med den enorma mängden så blir det väldigt mycket pengar.

Mer om varför världens högst värderade IT-företag är en bra investering kommer i morgon.16 kommentarer:

 1. Att Apple är ett bra företag råder ingen tvivel om. Men är det rätt läge att gå in i Apple nu? Är inte värderingen på företaget väl högt?

  Det känns som att det krävs samma strida ström av nya innovationer även i framtiden för att Apple ska kunna motivera sitt pris. Och däri ligger en kraftig skillnad mot tex IKEA, H&M eller andra bra företag. Inget av dessa behöver förändra världen varje år för att forsätta tjäna pengar...

  Visst kan Apple leva gott på andra innovationer via AppStore men det räcker inte för att motivera nuvarande värdering.

  SvaraRadera
 2. Intressant artikel om Äpplet: http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/fran-coolt-nischforetag-till-storspelare_5886563.svd

  Jag är också intresserad av Apple som investeringsobjekt, ska bli intressant att läsa dina fortsatta studier i ämnet. :)

  SvaraRadera
 3. Orosmomentet är Steve Jobs. Huruvida man vill ta "naturexperimentet" på 90-talet som indikativt för hur bra Apple klarar sig utan honom är väl upp till var och en, men för min del känns det som om man skulle behöva rätt mycket mer marginal innan det är köpläge. Om Jobs blir allvarligt sjuk och aktien faller rejält kanske det skulle vara värt risken.

  SvaraRadera
 4. Vad intressant att du skriver ett så bra inlägg om både iPad och Apple!

  Jag är intresserad av bägge. Har inte hoppat på i-Pod/-Phone/-Pad-trenden än, men har på sistone varit väldans sugen på just en iPad att använda istället för en bärbar dator till att surfa med.

  Frågan är nu ifall den kan ersätta en bärbar? Kan jag blogga bevämt via den? Finns det bra ersättare till Excel, Word, Bildredigerare osv, till bra pris?

  Ytterligare funderingar till dig som vet:
  Vilken konfigurering rekommenderar du?
  WiFi-modellen eller WiFi+3G?
  Hur stort minne tycker du behövs?
  Du tycker inte det är begränsning med avsaknad av möjlighet att koppla hårddisk till den?
  Avsaknaden av USB - ingen nackdel?
  Det är inte för liten skärmyta (i jmf mot bärbar 15tums-standard?

  Är det inget som saknas den? Något du stört dig på?

  Ser fram emot Apple-inlägget imorrn! Hoppas du tar upp till vilken kurs den kan tänkas vara en bra investering då!? Men du är ju en fundamentalare, så... :)

  Tack för ett bra inlägg om en intressant produkt i tiden!

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg, jag har själv kollat in Apple den senaste tiden, de har ett grymt momentum, och jag tror inte de kommer att sakta ner inom överskådlig framtid.

  Jag startade själv min Apple-karriär med en iPhone (grymt nöjd) och har numera även en iPad. iPad-hypen har varit stor och bred, ändå tror jag inte så många förstår sig på iPaden som produkt och dess potential. Marknaden är enorm och Apple har chans att dominera den.

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte ens man behöver titta på Apples siffror för att förstå att det inte är en bra investering. Uppfyller typ alla kriterier för varför man ska rata det:

  Hypat och älskat av alla
  Småsparare rusar till bolaget
  Moaten sannolikt rätt risig

  SvaraRadera
 7. Kul att det finns *nån* i ekonomibloggosfären som inte avfärdar Apple med "för högt värderad" innan man ens lagt två sekunder på att undersöka om det är sant. Efter rapporten är P/E kring 18 på ett företag som ökar omsättningen med 50% och vinsten med 70% ihålligt. Drar man bort den massiva kassan är P/E nere i 14. Den här bloggen förklarar med fina grafer varför Apple just nu är lika billigt som när aktien stod i $78 för två år sedan:

  http://www.asymco.com/2011/01/24/wall-streets-infinite-loop-the-tragic-tale-of-apples-valuation/

  Om det fanns ett riskkapitalbolag som hade resurserna så skulle man kunna köpa Apple och betala av skulderna på 4 år med befintligt kassaflöde och det är *utan* ytterligare tillväxt som jag förstår det. Om inte dollarn kollapsar eller det tredje världskriget inträffar de närmaste tre åren så finns det förmodligen ingen bättre buy and hold att göra på den här planeten just nu. Disclosure: jag är ingen fanboy. Har just köpt en iPhone, har ingen mac men äger aktier sen ett år tillbaks.

  Din analys skall bli väldigt intressant att läsa.

  SvaraRadera
 8. Det ska bli kul att läsa din analys av Apple. Jag har själv bestämt mig för att gå in i Apple de kommande veckorna. Det som lockar mig mest är att de redan nu tjänar ordentligt med pengar, och då har affärerna i Kina just bara börjat att rulla igång, tillväxten i Kina/Asien kommer att vara skyhög de kommande åren, och Apples produkter kommer inte kineserna kunna kopiera.

  SvaraRadera
 9. Martin, Kina har tom kommit ur startblocken ganska ordentligt när det gäller Apple men den fortsatta potentialen är ju också rätt ok för att uttrycka det milt:

  http://tech.fortune.cnn.com/2011/01/22/chinas-love-affair-with-apple/

  SvaraRadera
 10. Karl, tack för länken, den artikeln hade jag dock redan läst, och det är delvis pga av den som jag har så stark framtidstro för Apple :)

  SvaraRadera
 11. Anonym1: Högt i förhållande till vad? P/E är just nu historiskt lågt.

  SvaraRadera
 12. Erik: jag återkommer om "jobs-faktorn" senare i veckan.

  SvaraRadera
 13. PeL: om du köper till tangentbord kan du göra det mesta. Apple har egna versioner av kalkyl o.s.v som kostar 75 kr/st. 3G 16GB, bra med 3G när man behöver men onödigt dyrt med extra minne idag som jag ser det, det är ju bara att slänga onödigt som man samlat på sig. Jag ser den som sagt inte som ett rent alternativ till en laptop, utan en ny produkt med massor av användningsområden som du aldrig kan komma i närheten av med en vanlig dator (utan GPS och gyro t.ex.). Viss usb användning kan man tydligen ha med en adapter, men lär man sig att använda iTunes bra så är det bara att köra allt via synkroniseringen. Safari stöds inte av Blogger, det är det enda jag stört mig på, varför det är svårt att skriva inlägg via den, annars ingenting, tvärtom.

  SvaraRadera
 14. Anonym 2: du bör nog läsa på en aning.

  SvaraRadera