tisdag 26 januari 2010

Allting är relativt...



De svenska bankernas kreditförluster är alltid ett populärt ämne för den breda finanspressen, läs: DI. Detta gäller Swedbanks förluster allra mest. Det är dock på sin plats att man sätter dessa i proportion en aning. Detta säljer inga tidningar, men det ger en mer rättvisande bild och en sån är ju alltid bra när man ska analysera företag.

Swedbanks reserveringar för fjärde kvartalet är förstås inte kända ännu, men om vi antar att de blir som kvartalet innan så har vi då sammanalgt ungefär 25 miljarder reserverat och bortskrivet. (Observera att en reservation endast är en uppskattning av kommande förluster, inte riktiga förluster.)

Om vi vidare antar att alla dessa blir verkliga förluster så har vi till dags dato alltså 25 miljarder i förlust. Det är vanligt att man nu begår misstaget och jämställer det med ett resultat för ett eller flera år. Så är det inte. Swedbanks förlust i år blir med ovanstående antagande 11-12 miljarder. År 2008 var vinsten 11 miljarder, år 2007 var den 12 miljarder och år 2006 var den 11 miljarder. naturligtvis har en del av vinsterna delats ut och finns inte längre tillgängliga, men jag vill framförallt visa på proportionerna här.

Swedbanks minusresultat 2009 motsvarar alltså ung. en normal årsvinst. Det säger förstås en del om bankens intjäningsförmåga.

Dessutom har banken tagit in ung. 28 miljarder i nyemissioner för att inte riskera sin kapitalisering. Om man skulle räkna ut ett netto av de år som Swedbank hade en riktigt stor verksamhet i "utlandet", dvs 2006 tills idag så blir det samlade resultatet följande:

11 miljarder + 12 miljarder + 11 miljarder - 12 miljarder = 22 miljarder(!). Den som till äventyrs fortfarande tror att banken står och faller med att kreditförlusterna snart måste stanna upp kan förutom detta gärna bli påmind om att de första 12-13 miljarderna av eventuella förluster 2010 "äts upp" av den höga intjäningsförmågan. Först därefter blir det en eventuell förlust och alltså en påverkan på det egna kapitalet. Man ska dessutom inte glömma att banken nu har tillgång till de 28 miljarderna i nyemission.

Allting är relativt...

10 kommentarer:

  1. Hej...
    Det är så jäkla skönt att läsa dina SWE inlägg, som tvärtemot BS lämnar relevant fakta. Som ny börssparare hoppas jag att du kan ge ett tips om följande: Jag vill som alla andra tjäna pengar på börshandel.

    Har inte så mkt kapital att handla för, därför blev det, efter att läst på lite, jag köpte Minilong Swe med stoploss 59,40 sek. Jag tror inte att stoploss kommer att lösa ut, jag tror fortfarande att under 2010-2011 när Minilong SWE får "jobba på" kommer att öka i värde. För Minilong vinsten tänker jag köpa aktier i SWE.
    Är det en dum startegi? Som oerfaren är det dumt med Minilong? och tror du som jag att stoploss 59,40 sek håller? mvh Davo Willcox

    SvaraRadera
  2. hej. Kan man anta att Swedbank kommer tjäna lika mycket som förr eller kommer det bli svårt i baltländerna framöver? Om vinsterna i baltländerna håller sig nere några år framöver kanske man inte ska vara lika optimistisk. Vad jag förstått har Swedbank tjänat ung 6 miljarder senaste åren bara i Sverige och resten utanför.
    Lennart

    SvaraRadera
  3. Hej ,
    Mycket uppskattat läsning.Tack för dina logiska analyser.

    Vad tycker du om Deutsche Banks senaste rek angående Swedbank ? Riktkurs runt 55 kr.
    Stämmer illa tycker jag men det är svårt att vara kaxig mot en sådan motståndare.
    Mvh
    Becher

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Tack för mkt bra läsning.

    En fråga, var kan man hitta innehållet i din aktuella portfölj?

    Sverigeportföljen är ju till vänster, men din egen då?

    Tack på förhand.

    Mvh Alex

    SvaraRadera
  5. Hej Davo.

    Jag är mycket försiktig med både andra (hävstångs-)instrument än aktier och stop-loss. Rörelserna på börsen är såpass stora att t.ex. turbowarrants och stop-loss har en tendens att utlösas över tiden, ibland mycket retligt bara för att det blir en tillfällig kursdykning under en börsdag.

    I ett läge med en enormt nedpressad aktie som har typ "99 %" uppsida som t.ex. Swedbank var under 20 kr i våras så tycker jag att det kan vara motiverat med en MINDRE (!!!) summa i nåt sånt instrument eftersom man då med stor sannolikhet kan få en rejäl vinst med liten insats. Man får heller inte glömma att warrants/optioner etc. är vadslagning och inte investering.

    Den stora delen av ens kapital bör alltid vara i aktier/fonder eftersom dessa på sikt inte påverkas av tillfälliga rörelser, utan kan vara den stabila grunden för ens sparande.

    I dagsläget tycker jag det är alldeles för farligt med såna instrument för de aktier jag har eftersom börsen troligen kommer att fortsätta vara mycket volatil. Köp aktien istället och ha ett flerårigt perspektiv på din investering.

    SvaraRadera
  6. Hej Lennart.

    Se mitt inlägg om Swedbanks intjäningsförmåga från förra veckan.

    Swedbank tjänar mycket bra idag, 7 % bättre än förra året, men naturligtvis kommer Baltikum att behöva ett tag på sig att komma tillbaka, säkert flera år. Swedbanks stora kassako är dock Sverige och denna enorma och i princip säkra intjäningsförmåga är grunden för mitt engagemang i banken.

    SvaraRadera
  7. Hej Becher.

    Mitt tips är att inte bry dig inte om bankernas (etc.) köp- och säljråd som kommer varje dag, utan lita till din egen analys.

    Genierna på Deutsche Bank hade i somras (den 7 juli) säljrekommendation på Swedbank och riktkursen 19 kr. (Detta var dessutom före nyemissionen så riktkursen är ännu lägre om man jämför med dagens aktie utan NE).

    Läs mer här: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2010/01/stalberg-borta.html

    SvaraRadera
  8. Hej Alex.

    Du kan se den i länken "Månadsrapport" t.v. (http://fundamentalanalys.blogspot.com/search/label/M%C3%A5nadsrapport).

    SvaraRadera
  9. Hej
    Du tycks anta att 25 miljarder skall räcka som kreditförluster.Vad säger att det inte kan bli mycket mer? Utlånat kapital är väl ca 300-400 miljarder eller liknande? Vore det klart och slut med 25 så skulle nog aktien rusa uppåt eftersom det "bara" är en årsvinst borta då.

    Tycker du skall börja redovisa portföljindex för 2010 nu.2009 var ett superår för dina placeringar men nu gäller det 2010 också.

    Mvh. Hasse
















    Mvh. Hasse

    SvaraRadera
  10. Hej Hasse.

    Vi vet inte idag vilka förluster det kan bli, jag försöker bara sätta de kända reservationerna och bortskrivningarna i perspektiv till deras vinster. Ja, när vi vet sanningen på hur stora kreditförlusterna blir, men det kan ta många år pga återvinningar av panter osv, så finns det ingen osäkerhet längre. Till dess kan vi bara göra bedömningar.

    Jag redovisar min portfölj vid varje månandsskifte och alltså inte förrän på måndag nästa vecka. Detta är egentligen för kort tid, en månad spelar ingen roll och egentligen inte en så kort tid som ett år heller, men att döma av statistiken för min blogg så är det populär läsning så jag lägger in den.

    Om inte annat kan man se vilka aktier jag har och därmed tror på.

    SvaraRadera