fredag 7 juli 2017

Börsen och Catena Media


När man har varit med länge på börsen tror man att man har sett allt, men reaktionen på veckans meddelande från Catena Media att man hade stärkt sin närvaro inom "sports betting" genom köpet av den mycket stora sajten Bettingpro var något helt extra.

Jag tänkte lite ironiskt innan börsens öppning att det är väl bara en fråga om hur mycket aktien kommer att falla på denna utmärkta nyhet för bolaget. Aktien, som ju redan pressats hårt den senaste tiden av stora försäljningar, öppnade först upp någon procent för att sedan falla med som mest 5 %...

Det är förstås frestande att försöka hitta någon logik i "hur marknaden ser på nyheten", men det enda denna reaktion bevisar är ju att en ganska tunt handlad aktie som inte är särskilt omtyckt på börsen idag inte styrs alls av rationella beslut om köp och sälj utan av reptilhjärnor hos nervösa ägare.


CTM köper kvalitetsbolag riktigt billigt av olika skäl (se bild ovan från Niklas Ramstedt) och detta är, allt annat lika, naturligtvis mycket bra för företaget, inte minst på sikt. Minussidan är förstås ökande kreditkostnader, men eftersom man lånar hyfsat billigt och bevisat att man är väldigt duktiga på att integrera förvärvade verksamheter så finns det inget som helst rimligt skäl att inte handla upp aktien på liknande besked som detta, än mindre förstås handla ned den.

Marknaden förstår inte Catena och det är bara att göra som vi som var med i Apple under slutet av 2012 och våren 2013 fick göra- vi visste att marknaden var helt fel ute när den räknade ut Apple p.g.a. ett par dåliga nyheter och kunde öka våra innehav billigt i vetskapen att om ingenting väldigt oväntat skulle ske så skulle AAPL snart nog stiga igen.

Vi blev rikt belönade för vårt tålamod...8 kommentarer:

 1. Hej Magnus!

  Jag hoppas att du har rätt om CTM. Utan att ha större insikt vill jag dock påstå att ditt användande av termen "kvalitetsbolag" skiljer sig från majoritetens :) Kan man verkligen jämföra en casino/betting affiliate med t ex Atlas Copco? :P

  Har också legat lång länge AAPL, fast lyckades tursamt (och med lite rudimentär TA) undvika en av de större nedgångsfaserna. Tror fortsatt på aktien och bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Allt är relativt men jag utgår från kvalitéerna jag upplever att bolaget har efter att ha studerat det ingående och träffat ledningen några gånger. CTM är som jag se det ljusår före de mindre spelarna i denna bransch. Det är viktigt att tänka på också att även om Aff-branschen är relativt ny så är detta en rätt stor industri idag som kommer att bara bli viktigare och viktigare. Vi är alltså ovana vid den jämfört med detaljhandeln osv.

   Radera
 2. Det är lätt att bli nervös, men hur är det med dig? Lever du som du lär och köper på dig mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget är tack vare förvärven bättre idag än för ett par månader sen när det stod i 110 kr. Det är det centrala för mig.

   Radera
  2. De relevanta är väl om 110 kr var motiverat för någon månad sen? Förövrigt äger jag och tror som du på en ljus framtid för CTM.

   Radera
 3. Jag har själv nyttjat läget till att köpa fler aktier. Den fundamentala utvecklingen i bolaget talar ett tydligt språk.
  Sedan tror jag listbytet framöver kommer medverka till att fler mer seriösa ägare tågar in i bolagets aktiebok. I nuläget är det helt klart en stor skara nervösa ägare som inte ter sig så lämpliga att äga aktier överhuvudtaget.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. De lånar till ~5.5% och köper till ca 5.5 x EBIT. Direkt har de en avkastning efter skatt på ~15%. Då är inga synergier eller framtida tillväxt inräknad. Magiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nästan lite för bra för att vara sant och märkligt nog kan nog detta bidra till folks skepsis.

   Radera