torsdag 13 april 2017

Vart är FING-aktien på väg?


Företaget Fingerprint Cards verkar av allt att döma tuffa på med fortsatt utveckling av sina produkter och framgångar, även om konkurrensen nu märks mycket tydligt och varningsflaggorna lyser illrött på sina håll (se tidigare inlägg). Den stora frågan för alla de som idag sitter med aktien eller överväger att köpa för första gången är förstås vart aktien kan tänkas gå härifrån. Jag gör som med H&M-aktien och spekulerar i tre olika scenarier:


It's a wonderful world

Fingerprint sålde mycket bra under sommaren och början av hösten 2016 men drabbades en bit in på hösten oväntat av en plötslig nedgång i kundernas beställningar. Ledningen gjorde sitt bästa för att kommunicera detta i takt med att det inträffade. Kunderna satt nu med stora lager sensorer och blev tvungna att först sälja av dessa innan man kunde återgå till normala beställningar.

Precis som VD meddelade i vinstvarningen i slutet av året och sedan återigen i början av februari trodde företaget att detta var en tillfällig svacka och dessvärre blev denna längre varför man blev tvungen att vinstvarna återigen i mitten av mars. Q1-rapporten blir svag med halverad vinst och omsättning men eftersom marknaden hade mycket låga förväntningar så straffas inte aktien.Under andra kvartalet börjar dock beställningarna återigen att öka då kunderna har betat av sina överlager och prispressen blir måttlig på de sensorer som säljs. Marginaltappet bromsas upp och brutto- resp. rörelsemarginalen ligger kvar runt 45 resp. 35 %. Intäktstappet landar på en måttlig nivå i andra kvartalet och VD andas optimism inför framtiden. Man meddelar att återköpen av egna aktier fortsätter.

Marknaden drar under senvåren och sommaren en lättnadens suck och aktien börjar återigen att stiga upp mot 50-60 kr, dock något bromsat av att alltfler vill hämta hem vinster och antalet aktieägare minskar.


Mellanmjölksscenario

Kritikerna får rätt i att företaget har varit för optimistiska i sina prognoser när först Q1 kommer in något sämre än de mycket lågt ställda förväntningarna och i takt med att ingenting tyder på någon snabb vändning faller aktien måttligt ned mot 30-strecket. I Q2-an framgår att intäktsfallet bromsar in men vinsten faller än mer och marginalmåtten rör sig snabbt mot 40 resp. 30 %. 

Aktien handlas om några månader mellan 25 och 30 kr med plötsliga utbrott åt båda hållen.


Mardrömsscenario ("Sekten får be Bråse om ursäkt-scenario") 

Intäktsfallet fortsätter i oförminskad takt och både Q1 och Q2-rapporten blir hemsk läsning för de luttrade aktieägarna. Marginalerna faller tvärt och marknaden drar slutsatsen att ledningen har fört dem bakom ljuset genom att inte vara öppna med vad som hänt. Kundernas försäljning tar inte fart och prispressen blir stor i takt med att Goodix och andra konkurrenter tar kinesiska kunder ifrån Fingerprint. Återköpen blir inte av.

Fingerprint får problem att nå de överenskomna volymer man satt med sina egna leverantörer och likviditet rinner snabbt ut företaget. Kassan blir den stora snackisen efter Q2-rapporten och marknaden börjar väga in risken för en nyemission. Vinsten störtdyker och det blir högst oklart om man ens kommer att gå med vinst 2017. Blankningarna ökar förstås snabbt.

Kursen halveras på nytt från dagens nivå runt 36 kronor. Skulle dock nyemissionen bli ett faktum kommer vi troligen att se ensiffriga nivåer för aktien.


Min uppfattning

Som alla vet har jag varit mycket kritisk till aktien samt ledningen under väldigt lång tid nu och som jag skrev i mitt förra inlägg finns det inte skäl att lita på ledningen längre. Konkurrenssituationen är allt svårare och det faktum att ledningen inte ens vill ge någon prognos för året betyder förstås att en sådan prognos, för att inte behöva revideras återigen, skulle behöva vara mycket låg. Att tro att det är köpläge för att aktien står i hälften av vad den stod i vintras är väldigt optimistiskt.

Samtidigt får man också väga in att FING inte är som andra aktier. Det verkar inte finnas någon ände på hur mycket stryk många ägare är villiga att ta och det blir bara fler som knackar på porten ju lägre aktien går. Det finns en möjlighet att aktien kommer att repa sig "permanent" genom att försäljningen ökar och detta lockar in nytt kapital påhejat av positiva analyser. Jag tror dock inte att sannolikheten är högre än 10 % för en permanent återhämtning ens i närheten av vad många uppenbarligen hoppas (ivf över 60 kr). Detta skulle dock ge en nästan fördubblad kurs mot idag.Jag tror dock att vi hamnar sämre än mitt mellanmjölksscenario och det är egentligen bara frågan om hur illa det blir. Dagens kurs motiverar en tydligt förbättrad Q2-rapport än den mycket svaga Q1:a som jag tror på. De som tror att FING är billig idag har fel då vinstfallet betyder att PE 2017 i själva verket troligen är mycket högt. Ingen vet hur högt förstås.

Det känns inte alls sannolikt att man kommer i närheten av förra årets försäljning och konkurrensen kommer att äta upp marginalen som ett Oreokex. Även om vi alla är vuxna människor tycker jag synd om dem som lurats in av ledningens prognoser och skönmålning. Fingerprint är inget dåligt företag alls men aktien är väldigt farlig även på dessa nivåer.

1 kommentar:

 1. Intressant spann mellan dig och din syn på bolagets utveckling framgent, och de värsta haussarna på forumen. Nyttigt om inte annat.

  Förtroendekapital tordes krävas av bolaget och ledning för att trygga investerare.

  Hittils verkar de flesta optimister ha fel om aktiekursutvecklingen framöver. Hittils har den backat över 70% sedan toppen förra året.

  Jag tänker på ett uttryck jag stött på tidigare:

  "Everybody needs to be wrong for markets to move. When everyone screams crash is pending, markets tends to move the other direction."

  Själv har jag enträget hållt i ett större/mindre innehav i FING, då företaget jobbar för att bredda sin produktportfölj till att omfatta mer än bara mobiltelefoner, vilket de fortsatt har en stor marknadsandel i. Det finns såklart andra aktier att överväga som troligen har en stabilare utveckling framför sig än Fingerprint. Är rädd att de flesta kommer bränna sig ordentligt förr eller senare.

  SvaraRadera