onsdag 5 april 2017

Portföljvikter och kommentarer till innehaven


Jag skrev nyligen om min nya portföljstrategi där jag delar upp mina olika innehav i basinnehav och tillväxtcase. Jag har idag fler innehav och man kan undra hur detta rimmar med en fokuserad värdeinvestering. Svaret är att jag som tidigare har olika vikt i portföljen men att skillnaden mellan innehaven nu är klart större.

Detta är en genomgripande förändring. Som exempel kan nämnas att jag för något år sedan hade mer än 40 % av portföljen sammanlagt i SHB och Swedbank, ofta klart mer än så. Detta var då min stabila bas som skulle ge utdelning och det blev några episka utdelningsveckor i april varje år från storbankerna. Nu har jag som sagt fått mycket mer tid till analys och dessutom har bankerna värderats upp rejält varför dessa, liksom Starbucks och Disney som känns rätt rimligt värderade idag, har minskats till fördel för företag jag har större förväntningar på.

Dessutom har jag två nya innehav, LeoVegas som är ganska stort och Storytel som ännu är ett litet innehav.


Innehav med mellan ung. 10 och 20 % av portföljen 

Catena Media
Apple
Kopparbergs
LeoVegas
LVMH

Dessa kan alltså vara allt från halva till nästan hela portföljen. Idag utgör de 65 %. Dessa innehav tar 90 % av min uppmärksamhet idag.


Mindre innehav (typ i storleksordning):

Netflix
Disney
Starbucks
Storytel
SHB
Swedbank
Kommentarer till innehaven idag (länkar till tidigare inlägg):

Catena Media: Största innehavet vars vikt dock sjunkit pga att andra innehav gått starkt samt att jag ökat från kassan i andra.

Apple: Ett basinnehav som jag tidigare minskat lite men idag inte har några som helst planer på att minska mer.

Kopparbergs: Stabilt tillväxtcase som jag har stora förhoppningar för. Jag har dock minskat ned det sedan i höstas.

LeoVegas: Nyaste innehavet som jag tycker lovar gott för framtiden

LVMH: Juvelen i portföljen som jag tror jag kommer att fortfarande äga om 10 år. Eller varför inte 20? Ökade igår innehavet med 1/3 och minskade SHB motsvarande.

Netflix: Stabilt tillväxtcase som jag inte kan låta bli att äga.

Disney: Kvalitet rakt igenom, men knappast någon större tillväxt i närtid.

Starbucks: Som Disney.

Storytel: Ett fantastiskt svenskt företag som jag kommer att få anledning att återkomma till.

Bankerna: Idag små innehav som ger utdelning och som mycket sannolikt kommer att överträffa index.

Jag har inte börjat tro att diversifiering är grejen, och har egentligen bara fem innehav som spelar någon större roll. Jag dock kanske lite för många idéer just nu och jag får se hur dessa innehav går, inte minst de mindre. 

Jag är samtidigt plågsamt medveten om att hade jag de senaste åren sålt allt utom det innehav jag trott mest på SAMT vågat äga som enda innehav (hade uteslutit Kopparbergs), senaste året var det utan tvekan Apple, så hade jag haft bättre utveckling.  

4 kommentarer:

 1. Grym portfölj. Påminner om min egen men där står bankerna för majoriteten. Har köpt catena på slutet. Ska bli grymt spännande att se den kvartalsrapporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att hålla med om, fortsätter resan så kommer nog aktien att följa med.

   Radera
 2. Tack för en jätteintressant blogg. Lvmh verkar ju vara ett trevligt företag, funderar på att köpa. Men det finns två aktier med det namnet hos Nordnet. Vilken ska man välja? Hittar ingen uppgift om deras utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Har inte nordnet men den ena kan vara deras listning i NY. Välj Paris-listningen. Se deras hemsida för info om utdelningen. De gör det annorlunda mot här.

   Radera