fredag 27 januari 2017

LVMH ångar på


Mitt case för LVMH är som jag tidigare skrivit att det är som en skatt på rika människor- vad ska man med pengar till om man inte kan ha roligt med dem resonerar de flesta som har det mycket gott ställt. Gårdagens mycket fina rapport visar detta med all tydlighet, inte minst i Kina som ju varit det stora orosmolnet för alla lyxmärken.

Nedslaget på korruption, överkonsumtion och gåvor i Kina har enligt Financial Times tappat farten helt nu och visar sig mest i att rika byråkrater inte längre flashar sina dyra klockor m.m. offentligt utan tvingas vara mer diskreta. En annan orsak till bättre fart i Kina är att Louis Vuitton och de andra märkena har anpassat sina priser nedåt på den kinesiska marknaden så att de inte längre är så väldigt mycket högre mot i väst. Man kan misstänka att detta är i linje med vad kinesiska makthavare önskar eftersom man gjort så mycket för att stoppa kinesiska "personal shoppers" som åkt till Europa på uppdrag från rika landsmän och sedan smugglat in väskor, kläder, klockor och annat.Aktien är på väg mot 200 euro efter en fantastisk resa det senaste halvåret och det finns inga skäl att tro att detta kommer att stoppa nu. Fin och ganska jämn organisk tillväxt tillsammans med stadigt höjd utdelning år efter år samt en överhuvudtaget mycket säker affär belönas i dagens räntemiljö. Jag kan inte begripa varför man väljer t.ex. H&M och andra pressade kedjor när det finns så mycket pengar att hämta som aktieägare i premiumsegmentet, i princip oavsett vilken bransch man väljer.


13 kommentarer:

 1. Hej och tack för en mycket bra blog!
  Hur handlar du LVMH med rimlig courtage? Hos Avanza verkar det vara telefonorder som gäller om man skall handla på Paris börsen vilket känns lite krångligt.

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som den även är noterad i London och USA. Rätta mig om jag har fel.

   Radera
 2. Blir mer och mer sugen på LVMH men vad går courtaget på egentligen?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt via Nordea och det har varit samma som för andra utländska, dvs amerikanska i mitt fall. Under 100 kr.

   Radera
 3. http://www.cnbc.com/2017/01/27/lvmh-ceo-sees-warnings-signs-flashing-in-the-luxury-sector.html

  Jag gillar LVMH som investeringscase, och tror nog att premium segmentet inte är så dumt att investera i. Om estimaten slår in är nog inte nuvarande värdering så jätteansträngd. Dock tycker jag inte man får så mycket margin of safety vid nuvarande nivå om man jämför med hur LVMH har värderats historiskt. Lägg där till att VDn själv går ut med orden ovan så skulle jag själv gärna se lite lägre priser innan jag själv går in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får tänka på att detta är ett familjeföretag mer eller mindre. Han behöver inte bry sig lika mycket om marknaden som vanliga börs-VD:ar utan vill nog framstå som framsynt och seriös. Sjunker marknaden i framtiden vill han inte ha stått och hypat företaget året innan medan om det nu fortsätter att gå bra så har de lyckats trots de utmaningar han flaggade för. Win-win!

   LVMH:s säkerhet ligger i den över tid oerhört starka efterfrågan på deras viktigaste varumärken.

   Radera
 4. Förstår inte hur courtage-kostnaden kan vara en fråga? Har man hittat ett intressant bolag som man vill investera i, så är det väl relativt ointressant om courtaget är 1, 99 eller 300 kr (om man inte är day-trader)?
  Om man tycker att courtaget är för dyrt och någonting som gör att man inte kan räkan hem en investering, då ska man nog leta vidare oavsett.

  Finnas en mängd frågor att ställa sig innan man går in i ett bolag, för mig är courtaget inte en av dessa.

  /Plutusson

  SvaraRadera
 5. Visst spelar courtage-kostnaden en roll! När jag började med aktier var minimi kostnaden 200:- per affär, omräknat i dagens penningvärde kring 2000:- kr, man blir mer uppmärksam på ingångsvärden och att som många gör nu, köper 5 aktier/ måndad inte fanns på kartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så har courtage-kostnaderna har sjunkit rejält senaste åren, just därför anser jag att det en icke-fråga.

   Tycker vidare att det inte är rationellt att avstå ett bra case för att man inte kan köpa tex fem aktier/månad pga courtaget. Visst kan köpa ofta och lite man vill, för att man tycker det är roligt att lägga köp-ordrar och även sprida risken. Men gör det i så fall med bolag som är noterade på den svenska börsen.

   Vidhåller fortfarande att om man har hittat ett bra bolag som man tror på, så måste man kunna köpa en större post alt dela upp köpen i några få ordrar. Avstå inte ett bra case för att du tycker courtaget är för högt, det är inte dyrt att handla aktier idag.

   /Plutusson

   Radera
 6. Håller med dig om att många rika människor löser sitt "problem" med för mycket pengar på där här sättet. Vilket förmodligen också är rationellt i en viss utsträckning. Kvalité håller längre, ger färre problem osv

  Skulle vara kul att veta hur många av LVMH:s kunder som är verkligt rika. Vad jag har förstått så är just lyxkonsumtion något som de som är "up an coming" och de vill SE rika ut ägnar sig åt i viss utsträckning. Inte för att det spelar någon roll för LVMH:s vinster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att efterfrågan hos dem du nämner är oerhört stark- det finns väldigt många i t.ex. Sverige som har råd att köpa en LV-väska i kanvas, typ 10 000 kr och uppåt, men deras sortiment går hela vägen upp till skinnväskor för sexsiffriga belopp osv. LVMH ligger inte i absoluta toppen utan är väl typ som BMW och Mercedes- du kan köpa instegsmodellerna om du kommit en bit upp, men sedan går det en bra bit upp på skalan, utan att nå den verkliga toppen- värstingsportbilar, RR osv.

   Radera
 7. Om du vet var courtaget är så säg det gärna. Bra att veta för oss som inte är så van med telefonorder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte köpt via Avanza eller Nordnet men deras priser finns på hemsidan t.ex.: https://www.avanza.se/vart-utbud/prislista/handel-utland.html

   Radera