tisdag 3 november 2015

Starbucks rapportÄven Starbucks rapporterade i förra veckan sitt bokslutsår och liksom Apples var deras rapport fantastisk, även om det vanliga tramset ekade om att man inte slog analytikernas väldigt upptrissade förväntningar (man landade precis på) och under minuterna efter rapporten i den mycket tunna efterhandeln handlades ned flera procent.

Tre saker man ska ta med sig från rapporten och analytiker-telefonkonferensen efteråt så är det följande:
 1. Försäljningen i jämförbara butiker ("comp store", dvs dem man haft i över ett år) ökade i USA med 9 % och globalt med 8 %.
 2. Man ökar återigen utdelningen, denna gång med 25 %.
 3. Man etablerar nya caféer klart snabbare än planen i Kina och är oerhört positiv till utvecklingen där, jämförbara butiker är upp 9 % samtidigt som man har fått ordning på Europa till sist.
Att man kan leverera på detta sätt när tiderna inte är de allra bästa i världen och dollarn dessutom är så hög är helt oslagbart. Det bådar mycket gott för framtiden tycker jag.
En stor del av hemligheten med att kunna växa på detta enorma sätt i redan etablerade caféer är att man nu säljer mycket mer mat än tidigare. 

Detta hänger samman med att man lyckas mycket väl med att locka in kunderna på nya tider under dygnet och detta inkluderar förstås det nya Starbucks Nights, där man säljer (rätt dyrt) vin och öl efter kl. 16 i amerikanska caféer, inte så många än men antalet ökar snabbt och det kommer förstås att komma globalt en dag.

Även om man ska vara försiktig med att förutse aktiers rörelse i närtid så tror jag att SBUX kommer att fortsätta slå nya ATH under kvartalet som kommer. Den som vill prata Starbucks kan efter den 15 januari komma förbi vår nya "neighborhood store" i Uppsala där jag lär bli en trogen kund. För oss fanboys är det förstås kul att Starbucks nu på allvar etablerar sig i Sverige, bättre sent än aldrig.


13 kommentarer:

 1. De har verkligen lyckats med att växa på riktigt bra trots storleken. Jag tror guidningen för nästa år gör att kursen kanske inte hoppar så mycket som du ser att den kommer göra. Men det gör ju inte så mycket det om man är långsiktig i SBUX.

  Precis hemkommen från två veckor i USA, gissa om det blev många besök på Starbucks :)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar det... Det är ett mindre problem att de är så stora när de växer både organiskt och fysiskt. Kina kommer att bli mångdubbels större med tiden, sen har vi Indien m.fl.

   Radera
  2. Det är så sant. Storleken till trots så har mycket långt kvar när det gäller att nå någon form av helspännande geografisk täckning. Känns lite som HM på det sättet att de har den framtiden framför sig och det utan att ha massa kostnadssamma utlandssatsningar.

   På ett annat spår - såg att Starbucks kommer öppna i Gränby Centrum i Uppsala. Jag tror det är helt rätt placering, bra för mig med som bor i närheten!

   Radera
 2. Tror också på Starbucks framöver, funderar på att öka ytterligare efter ha sålt av WalMart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror WMT ligger fel i tiden, men det kan man såklart ha olika uppfattning om.

   Radera
 3. Min andra bästa aktie säger jag efter betsson.
  Första köpet någonsin på 69 dollar....pre-split ;)
  Folk pratar hela tiden om för dyrt hit o för dyrt hit, men ett bolag som fortsätter att öka vinsten hela tiden kommer ju aldrig komma ner på ett rimligt p/e.
  Tack för en grymt läsvärd blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det. Det är nog ofta två läger/inriktningar, många vill ha allt så snart som möjligt och överskattar chansen att ett förhoppningsbolag ska slå igenom, vi andra satsar (ofta betydligt större summor) på säkra kort som med tiden förhoppningsvis ger en fantastisk avkastning.

   Radera
 4. Till att börja med, tack för givande läsning. Har längre tid handlat med svenska aktier men i år fått upp ögonen allt mer för amerikanska. Uppskattade därför din medverkan i Börspodden. Efter det satt mig in i Starbucks och överväger ett köp. I avsnittet nämnde du att du minskat lite i SBUX dels pga ATH, samtidigt nämner du att det är ATH hela tiden. Har din åsikt ändrats under den månad som gått eller minskar du fortsatt? Kan en väntad FED-höjning eller andra förväntade händelser i närtid få dig att avvakta? Kursen är i skrivande stund $59, vad skulle du själv tycka är en rimlig nivå att gå in allt annat lika?

  Hälsningar
  /C

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för trevlig läsning och intressant medverkan i Börspodden! Starbucks är onekligen ett intressant företag. I avsnittet nämnde du att du minskar ditt innehav i SBUX, har din syn förändrats något sedan dess? Har väntad räntehöjning någon impact på ditt beslut? Du pratade också om bra aktier där överdrivna kursreaktioner neråt ger köpläge, hur ser du på Valeant?

  Hälsningar
  C

  SvaraRadera
 6. Härlig läsning och jag gillar oxå Starbucks både som aktie och kaffehak :)
  Jag undrar hur ser du på att deras P/E står över 30 med dagens kurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt normalt för en stabil tillväxtaktie. SBUX är det sällan rea på, senast var våren 2012

   Radera
 7. Hänt något nytt som du vill kommentera om SBUX? Varit väldigt tyst från dig på ett tag...

  SvaraRadera