tisdag 3 november 2015

Apples rapportOm det är tre saker som man ska minnas från Apples Q4-rapport så är det följande:
 1. Apples vinst för bokslutsåret 2015 var historiens största och man guidar för fortsatt tillväxt.
 2. Apple köper tillbaka sina aktier så snabbt de någonsin kan.
 3. Apple har överhuvudtaget inte märkt av någon försvagning i Kina.
Apple går alltså oerhört starkt och t.o.m. iPad var en liten ljusning när volymen bara minskade med 10 mot tidigare över 20 %. Viktigast för att bedöma Apples framtid är nog dock att man köper tillbaka så mycket aktier. Nytt rekord räknat i dollar detta kvartal efter en nedgång i aktiekursen i somras, men långt viktigare är alltså att man köper för alla pengar man har.

Apple kan som andra amerikanska företag varken dela ut eller återköpa aktier för de pengar som man inte har slussat tillbaka till USA. Detta vill man inte göra eftersom amerikansk lag då kräver att de då betalar amerikansk bolagsskatt på typ 35 % för dem. Nästan unikt i världen, men USA behandlar sina medborgare som arbetar i utlandet lika illa. Därför måste Apple ta upp obligationslån, vilket förstås är väldigt billigt för dem idag, och använda dessa pengar.
Som denna artikel (läs den!) visar köper man idag tillbaka för alla pengar man har tillgängliga efter att utdelningen och andra behov har täckts. Ingenting kan väl vara mer bullish än att ett företag snabbar på sina återköp på detta sätt? De vet vartåt det barkar idag och de förstår att det gäller att passa på och köpa aktien. Det har varit precis samma sak ett antal gånger förut, mest påtagligt efter raset 2013. Man skyndar att handla för att goda tider är på ingång och aktien är ändå svårt undervärderad.

Kina är i vanlig ordning en starkt skinande stjärna för Apple. China Mobile-affären för snart två år sedan börjar nu uppenbarligen ge stort avtryck i försäljningen och i takt med att 4G-nätet byggs ut i landet så skördar Apple frukterna. Den som lyssnar på telefonkonferensen (finns just nu på deras IR-sida och på iTunes, tas bort efter 14 dagar) får mycket som inte rapporteras och analyseras korrekt i media och en av dessa godbitar var hur tydligt det lyste igenom att man är extremt optimistisk till Kina och talar om hur medelklassen växer explosionsartat.Att den kinesiska medelklassen växer så snabbt är förstås hysteriskt "bullish" också för mina två andra innehav; Starbucks och H&M.

iPhone växer som aldrig förr och, lika viktigt, genomsnittsintäkten stiger stadigt från en redan väldigt hög nivå. Som jag skrivit tidigare spelar det mycket liten roll att uppgraderingen var mindre i år. "Alla" verkar vilja ha den och priset är verkligen inget hinder. Tänk att det bara är 1-2 år sedan väldigt, väldigt många på allvar trodde att Samsung höll på att krossa Apple, deras undergång var nära och deras enda räddning var att sälja en billig iPhone
2 kommentarer:

 1. Det är märkligt att det är så få som skriver och pratar om (fenomenet) Apple i Sverige. Du är en av få och är dessutom kunnig och insatt. (Ännu färre som är i Sverige)

  Ja, var det inte Samsung som skulle ”disrupta” Apple. I själva verket är det så att Samsungs egna smartphones blir ”disruptade” av ”tillräckligt bra” Androidenheter (ofta kinesiska)
  Apple är ju mindre sårbara för low-end disruption.

  Ben Thompson skrev, efter rapporten, dessutom intressant och analytiskt varför det finns skäl att tro att Apple och inte minst iPhone har en ljus framtid.

  https://stratechery.com/2015/stop-doubting-the-iphone-the-macintosh-company-2/

  SvaraRadera
 2. Märkligt är ordet. Tack för bra länktips!!!

  SvaraRadera