måndag 2 november 2015

I apparnas värld


Efter ett par dagar med Apple TV kan jag bara konstatera att Apples budskap om att TV:ns framtid är appar stämmer. Det stämmer mycket väl t.o.m.

Appar är, som många säkert påpekar, ingenting nytt i TV. Jag har haft det i flera år i ett par Samsung-apparater men som alltid är fallet blir appar något helt annat när Apple tar tag i det jämfört med andra. Detta har märkts mycket väl för både smartphones och plattdatorer och Samsungs försök till spel via appar har inte lett någonstans (man försökte sälja in TV med Angry Birds som skulle styras med gester för ett par år sedan, det fungerade inte alls kunde jag konstatera när jag provade).
De nya Apple TV handlar alltså helt och hållet om appar, vilka (förstås) mycket enkelt installeras från App Store-appen på skärmen och sedan styrs med den ultralätta lilla fjärrkontrollens touch-yta. Otroligt enkelt och intuitivt för oss som är vana vid iOS. Jag provade nyhetsapparna (Bloomberg, CBS osv), streamingapparna (Netflix, SvtPlay, TV4) och det märks väldigt tydligt hur mycket krut man i vanlig ordning har lagt från utvecklarna när man tar fram Apple-mjukvara samt hur stark processorn är jämfört med vad en TV levereras med.

En sak till var helt uppenbar för mig och det gör att jag tror att Apple TV kan bli en fin intäktskälla på sikt: det är betydligt roligare och mer beroendeframkallande att styra sin TV via appar och t.ex. välja vilka nyhetsinslag man vill se precis när man vill. Detta gäller precis på samma sätt med andra appar som AirBnB. Skillnaden att sitta och bläddra mellan olika hus och lägenheter bekvämt i fåtöljen på en stor plattskärm är enorm mot att sitta vid en stationär dator, men även vid sin iPad. Här lär vi få se massor av nya användningar. Jag har som säkert många andra också regelbundet kopplat en ipone/ipad till TV:n för att se Svt Play och TV4 i efterhand, det är förstås väldigt bekvämt att kunna slå på dem via fjärrkontrollen och bildkvaliteten är klart jämnare (helt jämn) och bättre av vad jag kunnat bedöma hittills.
Den som avfärdar spelen som alltför enkla har uppenbarligen missat utvecklingen mot mobilspel de senaste åren. Naturligtvis kommer man inte att ha lika tunga spel som finns för dedikerade konsoller, men väldigt underhållande spel för låga priser är de stora kassakorna både för utvecklare och Apple (via deras 30 %) numera. Detta är underhållning för de breda massorna, inte för inbitna nerdar, men absolut inte bara enkla spel och bluetooth-fjärrkontroller kan kopplas in.

En besvikelse är förstås att Siri inte ännu fungerar på svenska, men det är väl en inte för vild gissning att detta kommer en vacker dag, precis som det gjorde i iOS.
Apple TV är en billig produkt, 32 gb-versionen kostar bara 1600 kr, 64 några hundra till, men eftersom man använder sig av nu väldigt billiga komponenter (förra årets A8-processor m.m.) så blir marginalerna väldigt fina och jag ser inga som helst problem för denna produkt att med tiden komma upp i volym och göra ett avtryck i resultatet. Betydelsen blir dock ännu större av att Apple nu äntligen kan erbjuda underhållning i vardagsrummet. 

Fascinerande även för Apple är också att smidigheten tagits till en ny nivå, man behöver endast koppla på Bluetooth på sin iPhone och lägga den vid sin Apple TV och iTunes-kontot, ens nätverk osv läggs in automatiskt. Apparaten känner sedan dessutom av precis vilken utrustning man har och man kan starta och stänga av både Apple TV och ens TV med den llla fjärrkontrollen som också automatiskt kopplar in en på rätt anslutningskontakt. Riktigt ironiskt blir det i mitt fall när Apple lyckas styra Samsungs TV och lösa enheter bättre än Samsung själva lyckas med sin egen TV och blueray-spelare (TV:n lämnas på när man stänger av samsungspelaren...).

Game changer!

1 kommentar:

  1. Jag är också imponerad av den nya Apple TV:n. Jag märker på mina yngre barn att de gillar de barn appar som finns. Så för enklare spel så tror att Apple TV kommer att att bli populär bland barnen. Sen finns det ju allt annat också så jag tror kommer bli en stor succé, som det brukar bli när Apple släpper nya prylar.

    SvaraRadera