onsdag 15 juni 2011

Greker på scooter


Två veckor i sköna Grekland får en att fundera lite över vad som gör att Grekland är som det är- dvs ett land som är underbart att semestra (dvs slöa) i men inte utmärkt sig för någonting annat de senaste 2500 åren.

Jag läste en gång om "getfaktorn", dvs att antalet getter i ett land avslöjar dess välståndsnivå. I Sverige fanns det massor av getter för 100 år sedan, nu är de närmast utrotade, i Grekland finns en och annan get om man säger.

Mer intressant med tanke på Greklands statsfinanser och möjligheter att ta sig ut krisen är kanske en annan iakttagelse som man gör i Grekland- ingen cyklar. I Grekland transporterar man sig med motordrivna fordon, punkt slut. Till och med inne på hotellområdena åker vaktmästarna omkring på gamla oregistrerade scootrar och moppar trots minimala avstånd.

Jag skulle vilja påstå att antalet cyklar i ett land står i direkt proportion till dess innevånares arbetsmoral. I Sverige och i övriga Nord- och Mellaneuropa finns det många cyklar och folk använder dem för att ta sig till jobbet, att handla och åka på utflykter. I Grekland och flera andra länder i regionen orkar folk uppenbarligen inte transportera sig med muskelkraft sig ens inne i städerna.

Den som vill påstå att detta beror endast på att det "är så varmt" i Grekland, Italien, Spanien m.fl. länder är helt ute och cyklar. Visst vill man inte cykla när det är 40 grader ute, men antalet dagar med såna temperaturer är begränsat i alla dessa länder och under en mycket stor del av året är det underbart cykelväder, som nu t.ex. För att inte tala om hur mycket bättre klimat man har på vintern mot i Sverige där jag och många andra som har möjligheten oftast tar cykeln till jobbet trots motvind, regn eller minusgrader vecka efter vecka.

En allmän attityd att man inte behöver anstränga sig så värst för att få allt man behöver för ett drägligt liv ger slöa människor som tror att de har "rätt" till det ena och det andra. Tvärtom är det förstås arbete och självdisciplin som skapar välstånd. Latmaskarna som demonstrerar (snarare deltar i upplopp) dag efter dag i Aten skulle behöva ett studiebesök uppe i norr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar