torsdag 23 juni 2011

Våga vara nerd


Som med allting annat som man går in mycket intensivt i blir man lätt en aktienerd om man håller på med det. Det är bara bra för det är en förutsättning för att man ska kunna överlista marknaden. Marknaden består ju både av personer som är mycket kunniga och väldigt okunniga samt en stor hop däremellan. Den som kan mest är med all sannolikhet också bland dem som lyckas bäst.

Att investera i t.ex. banker utan att läsa på väldigt noggrant om hur de fungerar, vilka deras styrkor/svagheter är och allt annat som man hittar och sedan fortsätta att lära sig kommer att straffa sig. Kanske inte idag, men på lång sikt.

Sedan jag började lära mig Apple s.a.s. har det som vanligt slagit mig hur otroligt okunniga många är som tror sig veta det ena eller andra om företaget. Det är känslor, känslor och lite tidningsartiklar som kommer ur dem. Som sjuåringar ungefär.

Man kan absolut komma fram till att Apple inte kommer att bli en bra investering, men då ska det stödjas av vettiga slutsatser och kunskap, inte på att "Apple bygger slutna system och såna lyckas aldrig" (vilket absolut inte stämmer, se bara på iPod för att ta en mogen produkt) eller "de är dyrare än andra och det kommer kunderna inte att acceptera", "Apple är aldrig först med någonting" som avslöjar att man inte förstår att det är deras medvetna strategi eller varför inte klassikern att hårdvaruspecifikationerna är sämre än vissa konkurrenter, ett påstående som avslöjar att man inte förstått någonting om vari Apples styrka ligger.

Jag lade ned oräknerliga timmar på att läsa på om banker och framförallt Swedbank en gång i tiden, men timlönen så här i efterhand har varit oerhört hög. Våga vara nerd!

8 kommentarer:

 1. Vars hittar du information när du studerar ett företag ? Är det främst årsredovisningen som du läser ?

  SvaraRadera
 2. Vad är din slutsats kring Apple då?

  Själv kommer jag fram till att de har verkligen presterat riktigt, riktigt bra under de senaste 10 åren, men ser inte hur de ska fortsätta kunna göra det. Därmed inte sagt att de KAN fortsätta lika bra.

  Jag liknar Apples senaste tio år med Microsofts 90-tal: Snabb utveckling av det bästa operativsystemet och bästa office-produkterna. Sedan tog det stopp och Microsoft har förvandlats till en kassako utan signifikant tillväxt på nya produkter (förutom databaser där MS faktiskt snart har den absolut bästa till ett riktigt billigt pris).

  Jag ser en stor risk att det blir likadant fast värre för apple pga att de främst lever på kortlivade konsumentprodukter. I det segmentet måste man ligga i som en iller för att inte plötsligt tappa markandsandelar till nya aktörer som delvis kopierar och delvis kommer med något nytt.

  Tillväxten på de redan existerande produkterna kommer oundvikligen att avstanna och då är frågan vilka nya produkter de ska komma med. Att komma med nya versioner av en gammal produkt kommer inte hjälpa tillväxten. Och värderingen av apple är i nuläget skyhög och baseras på att de kan fortsätta med den enorma tillväxten.

  Och det är just det som den stora frågan är: Vilka helt nya produkter ska de komma med? Jag kanske har för dålig fantasi för att förstå vad de ska komma med härnäst, men då får jag helt enkelt avstå från att investera. Innovatörer är livsfarliga att investera i när de redan varit framgångsrika ett bra tag. Kommer de att kunna fortsätta? I teknikbranschen kan jag inte komma på ett enda företag som lyckats med det. Alla går under eller förvandlas till kassakor eller små nischaktörer.

  Eller också har jag helt fel :)

  /Anders

  SvaraRadera
 3. Du har en mycket trevlig sida Lou och det är roligt att logga in här och läsa! Har följt din blogg och diskussionerna på den ett bra tag nu och de har varit mycket intressanta, det är speciellt kul när det kommer in andra duktiga investerare och ger sin syn på vad du har att skriva. Ett tips från mig som inte är kvalificerad ge råd om investering är att läsa Black Swan men speciellt Fooled by Randomness om du inte har gjort det. Det är väldigt lätt att bli resultatorienterad eller falla offer för confirmation bias och liknande ting när man håller på med en sådan variansrik hobby som aktiehandel. Jag tror att det vore possitivt för dig och alla investerare att läsa någon av dessa böcker och i slutändan kommer det nog att spara mycket tid men framför allt pengar! God lycka med investeringarna i framtiden Lou.

  /Ken

  SvaraRadera
 4. Hej Ken. Tack för det. Jag är väl medveten om dessa saker, det är som group think fast man är ensam förstås. En stor anledning till att jag startade bloggen var att få feed back, av båda slagen. Det är därför jag ber om t. ex. anledningar till att Apple inte är så bra som jag tror. Dessvärre är många av kommentarerna kanske inte så sakliga, men andra är det. Jag fokuserar strängt på några få företag jag tror mkt på, vilket också är ett skäl till "hyllningarna" av dem.

  SvaraRadera
 5. Köpråd på diamyd under 30. Hmmmm...?
  /thomas

  SvaraRadera
 6. Anders:

  Skulle du kunna ta en stund och reda ut för mig hur du kan komma fram till att Apples värdering är "skyhög". Jag ser det hela tiden från folk som är Apple-skeptiker, men jag ser sällan något mer saklig argumentation än att "aktien är jättedyr" (I absoulta termer antar jag). Dessutom brukar även argumentet att det har gått så bra dom senaste 10 åren att det omöjligt kan fortsätta. Det förstår jag inte heller. Tillväxten kommer förr eller senare att stanna av (eller åtminstone inte öka i samma takt) men hur sannolikt är det att ett företag som säljer allt man kan tillverka av iPads och iPhones och som ännu bara har knappt 5% av den globala mobilmarknaden skulle totalt tvärstanna från den ena året till den andra? Dessutom har man skapat en helt ny marknad med iPad som man förmodligen kommer att äga fullständigt under de närmaste åren. Om Apple inte ens skall vara värd sin nuvarande *låga* värdering på under p/e 15 på årets beräknade vinst (det är under p/e för hela S&P500 för 2011) så skulle både mobilförsäljningen och iPad behöva kollapsa inom ett år. Hur ser man detta scenario som mycket troligt? Det skulle jag vilja veta mer om.

  Dessutom gör man det mycket lätt för sig när man tror att det bara handlar om hårdvara (men HTC har ju *dualcore* och Amoledskärm ju!) när det i själva verket handlar om plattformar och ekosystem, dvs mjukvara. Och Apple är den enda som har resurserna just nu att spela det spelet (och kanske Google om de kan få tummen ur röven). Inte många verkar ha förstått vad iCloud igentligen kommer att innebära tex...

  Som sagt var. Lite mer vettiga och konkreta argument för Apples nära förestående död skulle vara att föredra...

  SvaraRadera
 7. Nokia, RIM, Motorola, SonyEricsson. Från toppföretag till uträknad kan det gå 2 år.

  Hög risk att Android marginaliserar Apple.

  SvaraRadera
 8. Anonym 23:56

  Och *varför* har detta hänt? Hmm. Vad hände där nångång 2007 när nedgången började? Varför skulle Android marginalisera iOS på en marknad som i sin helhet fortfarande är exploderande. Marknaden för smartphones som helhet måste helt stanna av i sin tillväxt innan det ens är aktuellt att diskutera nån marginalisering. Apple tar med en enda modell 53% av vinsten på den totala marknaden fär mobiltelefoner med endast 5% marknadsandel. 310 tillverkare av Android-telefoner tar tillsamman med alla andra tillverkare som inte kör android resterande del av vinsten. Vilka tror du kommer att vara de mest ekonomiskt uthålliga de närmsta åren? Premiumtillverkare av Android-telefoner som HTC har inte i första hand Apple som största konkurrent utan mycket billigare Kinesiska tillverkare som Huwaei och ZTE. En iPhone är en iPhone men om jag väljer Android, varför i hela friden skall jag välja en telefon som kostar 5000 (HTC) om jag kan få en telefon med samma specar från ZTE för halva priset?

  It's all just a big race to the bottom.

  SvaraRadera