torsdag 9 juni 2011

Apples "ekosystem"


Med veckans presentation av iCloud och systemuppdateringarna känns det som om Apple lyckas knyta ihop säcken vad gäller ett sammanhållet och väl fungerande "ekosystem" av tjänster som man är helt ensamma om. Det betyder förstås inte att någon annan inte kan bygga det, men det känns verkligen inte sannolikt just nu att någon annan kommer att lyckas. Microsoft (t.ex.) är mest upptagna med att köpa övervärderad teknik från andra och Google är som vanligt upptagna med att vara allmänt obehagliga i sina kartläggningar m.m.

Värdet av detta i form av kundtrohet (slutar man med iOS-appareter så förlorar man allting) och komparativ fördel mot konkurrenterna är ofattbart stor och visar sig idag inte bara i att man växer ofattbart snabbt, utan i att Mac-datorernas försäljning ökar med över 30 % samtidigt som samtliga "PC-datorer" (inkl. Mac) minskar med flera procent är ofattbart stort och växer för varje dag. Det senare även framkallat av iPads ofattbara framgångar- 25 miljoner sålda exemplar första året, märk väl iPads framgångar, inte tabletmarknaden, eftersom det bara är iPad som säljer.

Jag har själv sedan ett halvår använt en molntjänst i programmet Instapaper som låter en spara artiklar från nätet utan reklam och läsa dem offline på en sida som ser ut som en bok (Apple lägger nu till en sån tjänst i Safari 5). Varje gång jag öppnar Instapaper på min ena iPad synkas automatisk alla nya artiklar jag lagt till på den andra paddan, samt de som jag slängt deletas där med. Dessutom har jag automatisk tillgång till alla artiklar som de själva lägger in i en egen mapp.

Allt detta kan man förstås göra själv, men det är automatiken som är så otroligt skön och praktisk. Att nu kunna få alla sina appar, dokument, bilder etc. automatiskt synkade varje gång man laddar sin iOS-apparat är något som jag skulle kunna betala en bra slant för, men den kommer att vara gratis.

En synnerligen dum kommentar som man hör hela tiden är att Apple inte är först med ett antal tjänster och produkter som man presenteras. Den som säger detta förstår inte att detta är en mycket viktig del i Apples framgång- istället för att vara först med "MP3-spelare", tabletdatorer, smartphones, molntjänster o.s.v. väntar man tills man har en mycket bra produkt/tjänst och lär samtidigt av andras misstag. När man sedan presenterar den är den nästan alltid en otrolig succé och sedan rullar det bara på. Av allt att döma har man lyckats med detta även med iCloud.

Att man inte presenterar någon ny telefon när den "gamla" och modellen innan fortfarande ökar i försäljning närmast explosivt känns mycket rationellt, precis som vi är vana från Apple.

13 kommentarer:

 1. Jag diggar verkligen din blogg och följer den slaviskt. Dock ber jag dig att zooma ut lite och inte skriva så fruktansvärt subjektiva artiklar om Apple. Man ser vad man vill se och det hade varit kul om du inte haussade dig själv ;)

  Högaktningsfullt, Ungdomsmiljonären.

  SvaraRadera
 2. Apple kartlägger sina användare precis lika mycket som google och Fb. Apple kartlägger allt du gör i browsern Safari samt i iTunes.... Dessutom finns spionprogram från start i alla ifåns. De är inte öppna med det såsom Google är.

  Apple är dryga och snor ideer från folk genom att banna deras appar i sin app stor för att sedan implementera samma tjänst i sin egen uppgradering.

  Hatet mot apple växer... Tyvärr då jag gillar deras produkter.

  I långa loppet kommer dock google och android vinna pga goodwill och öppenheten.

  //jh

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vad tror du om börsen framöver - är vi på väg in i en ny krasch eller är det de gamla vanliga olyckskorparna som är i farten igen precis som förra året vid den här tiden?

  SvaraRadera
 4. hej, detta är en fråga om ett annat företag, nämligen nokia. du har tidigare gett företaget en köprekommendation. håller du kvar vid din uppfattning?

  SvaraRadera
 5. tycker S.Jobs såg ganska skröplig och väldigt tunn ut på senaste presentationen ( relativt tidigare framträdande för ett år eller två år sen, ja han har varit sjuk etc), hur ser du på den faktorn, om han trillar ifrån vilka konsekvenser får det för värderingen och den framtida vägen framåt? Tycker det är ett orosmoment och svårt att bedömma...

  SvaraRadera
 6. btw - "slutar man med iOS-appareter så förlorar man allting" - ok jag förstår att man vill stänga in sina kunder i sitt ekosystem men om detta inte är obegligt så vad är? Valfrihet är trots allt något som konsumenter uppskattar i slutänden. Det skapar även en ingångsbarriär om man inte kan ta sig ut senare...

  SvaraRadera
 7. det kan ju tilläggas att jag gillar mina i-produkter men jag är ingen fanboy

  SvaraRadera
 8. Tycker denna bloggen nu spårat ur totalt !
  Inte roligt när nästan alla inlägg endast handlar om Apple . Tittade dagligen på denna bloggen förut för att se om det fans nått nytt nu får det räcka med en gång i veckan .

  Mvh / Fabrikörn

  SvaraRadera
 9. Apple har blivit mer och mer intressant även om jag försöker hålla mig undan från teknikaktier. Nu har apple sjunkit i pris och har ett p/e-tal på 15,5. För ett företag som ökade vinsten med 95% förra kvartalet och som har en enorm kassa är det svårt att säga annat än att det börjar se riktigt intressant ut.

  SvaraRadera
 10. Ang. Nokia så har jag som jag sagt många gånger tidigare aldrig köpt Nokia utan skrivit att jag är (numera var) långsiktigt positiv till företaget, men att jag också trodde att aktien skulle fortsätta falla under det kommande året, vilket i alla fall det har stämt. Jag såg då möjligheten till en attraktiv värdering, men eftersom företaget nu verkar halka efter alltmer är värderingen inte attraktiv ens på denna nivå, vilket däremot Apple är.

  SvaraRadera
 11. Fabrikörn: beauty lies in the eyes of the beholder! Hade jag skrivit en massa om Boliden hade du nog varit mkt positiv.

  SvaraRadera
 12. Anonym 11:29

  Apples värdering är nu nere på samma nivå som mitt under brinnande finanskris. Forward P/E på ett konservativt räknat 2012 är nu snart nere på 8 (åtta) rensat för kassan.

  Billigt? Förmodligen.

  SvaraRadera
 13. Jag älskar Apple som företag. Dock äger jag inga aktier.
  Eftersom Apple inte delar ut så blir enda chansen att tjäna pengar på aktien att sälja den med vinst.
  Så vill jag inte investera i mitt favoritbolag.

  SvaraRadera