onsdag 11 maj 2011

Populism om Diamyd


Dagens utspel från Nordnets Jan Dinkelspiel om att Diamyd skulle ha förtigit riskerna och bara berättat om sina framgångar och därmed ha orsakat småsparare stor skada är ren och skär populism som stinker "vi står minsann på våra utblottade kunders sida".

Först och främst framgår med all tydlighet samtliga risker i Diamyds samtliga prospekt och resultatrapporter, företaget har också gått ut med förtydliganden flera gånger när de sett hur aktien rusat på enstaka ord från ledningen, främst förra VD. Ingen som inte är både blind och döv kunde missa att det absolut inte var säkert att vaccinet skulle bli verklighet.

Visst, jag hade själv ibland åsikter om vad VD sade, men det var inte någon tvekan om att de kommunicerade riskerna likväl som de många framgångarna man hade. Min egna bedömning var att uppsidan mer än väl uppvägde sannolikheten för misslyckande och jag satsade också mycket begränsat med pengar. De som satsade allt de hade och mer därtill hade uppenbarligen ingen aning om vad de höll på med, det var inte "drabbade av Diamyd" utan drabbade av sig själva.

Nordnet och liknande bolag är de som har låter sina kunder belåna sig upp över öronen trots att de bara har ett bolag i portföljen genom köp-låna-köp fler-låna mer o.s.v. (Olika regler dock mellan bolagen och framförallt vad gäller belåningsgrad, men de uppmuntrar på alla sätt till belåning oavsett diversifiering av portföljen.) Lite självkritik skulle vara klädsamt från herr Dinkelspiels sida.

Den som inte tål leken ska hålla sig borta, börsen är inte någon lekstuga med säkra vinster oavsett hur man allokerar sitt kapital.

11 kommentarer:

 1. Ja usch det var riktigt sliskigt.. Det finns hur många suckers som helst som kommer suga i sig det där..

  "Exakt, det var inte mitt fel att jag spekulerade bort mina besparingar, jag blev vilseledd! Stackars mig lilla småsparae..."

  SvaraRadera
 2. * Apple (<$500)
  * Boliden (<170 kr)
  * BP (<$50)
  * Diamyd (<30 kr)
  * H&M (<400 kr)
  * MSAB (<25 kr)
  * Swedbank (<170 kr)
  Av alla dessa återfinns ett Buffetbolag, HM. Nu förstår jag att en fundamental värdeinvesterare inte bara behöver Buffetbolag, men jag kan själv tycka att det är märkligt att bara ett av sju köptips från dig är i Buffetts smak.

  SvaraRadera
 3. Alla är bolag som har en mycket god intjänandeförmåga, dessutom: Buffetts snäva uppfattning om vad han vill investera i är ingen definition av värdeinvestering. Teknikbolag kan också sitta på stora värden, se bara på vad det är värt för MSAB att vara de facto standard inom sitt område, hur mkt är inte Apples ekosystem värt idag. BP och Swedbank verkar båda inom branscher där Buffett har investerat tungt så jag ser inget icke-buffettskt med dem.

  SvaraRadera
 4. "Alla är bolag som har en mycket god intjänandeförmåga"

  Diamyd? What?

  SvaraRadera
 5. kalle kr; Lägg ner, du förstår väl att han menar alla utom Diamyd, men glömde bort att skriva det?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 6. http://diamyd.com/docs/pressClip.aspx?section=investor&ClipID=360

  I denna länk påstår Diamyd att deras preparat blandats ihop med placebo och därför fick de inga bra resultat i en tidigare Fas2 undrsökning.

  ...ingen verkade bry sig om detta.

  Troligtvis hände aldrig detta utand ledningen och aktieägare på Diamyd satte på sig skygglappar och körde in i väggen.

  /jh

  SvaraRadera
 7. Tror att Diamyds uppgång och fall kan bero på följande:

  Man ställde sitt eget preparat mot placebo. Placebo kallas populärt för sockerpiller. Tänk om Diamyds placebo var ett sockerpiller?

  Då är det inte konstigt att resultatet såg lovande ut i FAS 2. Diabetiker tål ju inte sockerpiller.

  SvaraRadera
 8. Jh: du måste nog läsa på lite mer, Apoteket AB hade i uppdrag att ut utvärdera testet, men begick ett fatalt fel som gjorde att de sedan fick betala typ 12 miljoner i skadestånd för. Jag passade på att gå in när aktierna föll skarpt utan fundamental motivering när detta blev känt.

  SvaraRadera
 9. Vore kanon om även din finansblog gick att läsa i flipboard på ipaden...

  SvaraRadera
 10. Blogger har inte fungerat idag och nu är många kommentarer till detta inlägg plötsligt borta.

  SvaraRadera