onsdag 18 maj 2011

Apples vinst


Analytikerna förutspår just nu (trenden är stigande) ett resultat för Apple på 24,63 på en omsättning om 103 mdr dollar samt för nästa år 28,51 på 124 mrd. Om ingenting väldigt oväntat händer så kommer detta att vara helt av banan fel! Analytikerna har haft fel förr om man säger och som ni kan se (länken ovan) så ökar deras fel, senast var de mer än 19 % för lågt.

Som jag skrev igår ligger detta (24 dollar) ungefär på den nivå som Apples guidning kommer att vara och guidningen är normalt väldigt lågt satt, helt enkelt för att Apple vill att den ska överträffas rejält. Sen uppskattar man i att resultatet bara kommer att stiga med 17 % året därpå, att jämföra med att det idag stiger med nästan 100 % "year over year". Att tro på detta(och få betalt för att göra det) är för mig svårt att förstå.

Som jag ser det talar idag snarare nästintill allting för att Appels resultat kommer att fortsätta stiga kraftigt, förmodligen t.o.m. snabbare än idag. Det ställer krav på de som försöker uppskatta resultatet.

Apples viktigaste produkt just nu är förstås iPhone som tack vare enorm försäljning på alla gamla marknader, inte minst hemmamarknaden, och explosiv utveckling i Kina kommer att sälja ofattbara antal, säkerligen minst 50 miljoner till de kommande två kvartalen (mer om detta i kommande inlägg). Övriga produkter och tjänster kommer att få kraftig skjuts av den s.k. halo effect Apple gärna talar om, dvs att man som konsument dras in i Apples universum om man t.ex. köper en iPad är mycket mer benägen att köpa en Mac, iPhone än andra. Denna effekt är accelererande och kan få ofattbart stor betydelse i framtiden, men den märks redan idag på att Mac ökar med över 20 % samtidigt som datorförsäljnngen totalt minskar och att varannan ny macköpare köper en Mac för första gången men kan alltså ha haft en iOS-produkt sedan tidigare. Listan kan göras mycket längre, t.ex. är t.o.m. den ständiga dåliga nyheten i varje kvartalsrapport, iPod-försäljningen, inte särskilt allvarlig då konsumenterna nu i högre utsträckning köper premiummodellen Touch för att komma in i iOS. Allt detta sammantaget kommer att få en fortsatt explosiv inverkan på resultatet.

Jag tror att man under de kommande två kvartalen kommer att tjäna minst 15 dollar. Det betyder att man antingen under deras "FY 2011" eller kalenderåret 2011 kommer att bryta 30 dollar per aktie och om inget oförutsett händer så kommer man troligen att under kalenderåret 2012 landa i närheten av 50 dollar.

21 kommentarer:

 1. Jag har läst en hel radda liknande analyser de senaste månaderna. Och även om de flesta är rätt konservativa så pekar det ändå bara åt ett håll, rakt upp i stratosfären. 49 av 50 analytiker har buy rating och riktkurser som ligger upp mot det dubbla av dagens kurs. Det gör dock exakt ingenting för aktien och har inte gjort på mer än sex månader. Jag har sparat i aktier och följt börserna sedan 2006 och jag har aldrig sett nåt liknande. Det verkar snarare vara så att goda nyheter tenderar att sätta ännu mer press på aktien. Och hade det inte varit för den nyliga rekylen i dollarn så hade jag förmodligen snart varit nere på plusminusnoll trots att jag köpte mina första aktier förra våren på $250 (till betydligt högre dollarkurs än nu då...)

  Man kan spekulera ihjäl sig på vad det kan bero på men händer inget innan året är slut och utvecklingen fortsätter ungefär samma takt så bör det ligga ungefär $100 per aktie i kassan. Det känns mer och mer som att det krävs en split eller ett spektakulärt uppköp som katalysator. Det verkar som marknaden är totalt immun mot de fantastiska tillväxt och vinstsiffror som Apple uppvisar kvartal efter kvartal. Samtidigt som Amazon och Netflix båda rapporterade under förväntningarna senast och direkt fick betalt med uppvärdering från redan absurda nivåer (P/E 70-80 mot Apples 16).

  Jag behåller definitivt. Men det är lätt att tappa sugen som det har sett ut...

  SvaraRadera
 2. Det finns förövrigt en del teorier om att det är andra saker än det underliggande värdet som har drivit aktien de senaste månaderna. Bla den här: http://tech.fortune.cnn.com/2011/05/18/apple-closes-at-or-near-max-pain-8-weeks-out-of-10/

  SvaraRadera
 3. Apple sålde under kvartal 2 2011 36 miljoner enheter. Upprätthålls den takten så kommer man att sälja 144 miljoner enheter per år. Antar vi att hälften av jordens befolkning är för gamla/unga/fattiga för att bry sig om apples produkter så återstår det 3,5 miljarder potentiella kunder. delar man 144 med 3500 får man talet 0,0411... vilket skulle innebära att fyra procent av alla potentiella kunder går och köper en appleprodukt varje år. Ska försäljningen dubblas så innebär det då att åtta procent, nästan en tiondel av alla potentiella kunder ska göra en investering på ett antal tusen kronor hos företaget varje år. Får hoppas för din skull att det blir så. Men själv är jag skeptisk.

  SvaraRadera
 4. Anonym har en viss poäng, det kan ske mättnad i highend segmentet. När "alla" redan har en Iphone så blir det svårare att kränga ut Iphone 5. Därmed inte sagt att det inte fortfarande finns en stor potential.

  Gillar fortfarande inte den stora kassan, Kassan är inte värd mer än vad den är och den tillför inget tillväxtmässigt. Visst den är en trygghet men sätter ett lock på värderingen och hur man kan extrapolera ut framtida tillväxt på kapitalet.

  SvaraRadera
 5. mao - jag skulle vilja veta vilka intentioner de har med den och i vilket tidsperspektiv...att köpa pengar på börsen bör inte ha någon större premie.

  SvaraRadera
 6. Fortsatt resonemang om hur mycket tillväxt som är möjligt: Apple sålde nästan 20 miljoner Iphone under kvartal 2. Ska den takten hålla i sig så ska man sälja 40 miljoner till under resten av året. Jag har googlat lite och hitta uppgifter på att den totala mobilförsäljningen 2010 var 1,4miljarder enheter, upp med 18% ifrån 2009. antar vi att det 2011 säljs lite mer än 20% mer än 2010 så kommer det att säljas ca 1,7 miljarder telefoner 2011. Varav ca 850miljoner i de två nästkommande kvartalen. 40/850 ger på min miniräknare 0,047 alltså ca5% av alla telefoner som säljs ska vara Iphones. Ska försäljningen dubblas så ska alltså en tiondel av alla telefoner som säljs i världen vara Iphones. Hel klart möjligt. Men det känns som att man börjar skymta marknadsandelsmaxet.

  SvaraRadera
 7. Apple har lyckats att skapa helt nya behov med sina produkter. Ta ipad, vem trodde att folk skulle "behöva" en platta? Nu minskar pc-försäljningen pga den ökande försäljningen av plattor. Apple har varit tidigt framme med flera produkter som blivit stilbildande. Frågan är om de kommer ha fler ess i rockärmen framöver? De har onekligen en enorm kassa så de har i varje fall muskler att utveckla helt nya produkter i framtiden.

  SvaraRadera
 8. Karl: läs lite Buffett som moraliskt stöd när du tycker uppvärderingen tar för lång tid, värderingen kommer på lång sikt att motsvara värdet, det gäller bara att ha tålamod, inget är mer värdefullt än det, dessutom kan du som jag köpa fler aktier billigt.

  SvaraRadera
 9. Anonym1: räkna istället så här: om det säljs 1,7 miljarder telefoner per år och antalet stiger och om världens befolkning sakta men säkert (inte minst i Kina) blir mer köpstark är det då inte troligt att en hysteriskt populär telefon som iPhone kommer att stå för i alla fall ett par hundra tusen av dessa inom några år? Titta på fotona från Kina när fyran och sedan den vita släpptes så förstår du vad jag menar. Vem hade trott att Nokia skulle ta halva världsmarknaden, men de gjorde de genom att poesi era de telefoner marknaden ville ha, ta bort den fula antennen (för oss som minns den...) o.s.v.

  SvaraRadera
 10. Kalle kr: jag tycker du tänker fel ang. kassan. Det är INTE ett problem, se bara hur man kunde betala jättesummor i förskott för att säkra tillgången från japanska företag efter katastrofen, vilket annat företag kan göra det? En stor kassa drar ned räntabiliteten, men det är bara ett exempel på hur siffror kan lura en, Apple hade inte varit ett bättre företag om man delat ut en massa och idag haft en fjärdedel så mycket pengar, tvärtom mycket sämre rustat för den alltid så osäkra framtiden.

  SvaraRadera
 11. Du borde ta bort köprådet på Diamyd.

  SvaraRadera
 12. Om de ställer in sina försök med Diamyd-vaccinet, dvs lägger ned detta, så gör jag det, detta har man inte gjort och tvärtom vad väldigt många tror är det inte (!) bevisat att vaccinet inte fungerar. Ett antal studier, framförallt den i USA, pågår fortfarande och den europeiska är inte avbruten.

  SvaraRadera
 13. Glöm inte att iphone är en sk smartphone, smartphones tar en allt större del av den totala mobilmarknaden. Så även om den totala försäljningen av mobiler står still så kommer en allt större del av denna kaka utgöras av smartphones, apple skulle med andra ord växa även på en totalt sett stillastående marknad.

  SvaraRadera
 14. En stor kassa är givetvis ett problem av en mängd skäl. Nedan ett axplock:

  1, Lou är själv inne på ett av problemen:
  "tvärtom mycket sämre rustat för den alltid så osäkra framtiden." - alltså en krigskassa.

  2, Ledningen lockas att göra vansinniga satsningar, förvärv etc... och jo... Apples direktörer är precis som alla andra direktörer.

  3, Som kalle kr skriver: "...att köpa pengar på börsen bör inte ha någon större premie."

  4, Och vad kommer den stora kassan från? Just det... inga utdelningar. Steve Jobs och co har stora visioner men skulle tro att få av dem inbegriper att dela ut pengar. Till varje pris lär man vilja revolutionera, slå världen med häpnad, ny inbrytning i nya områden etc - ser ju riktigt trevligt ut men föredrar nog den motsatta filosofin, tex Swedish Match.

  Mina enkla tankar till varför jag inte äger Apple.

  SvaraRadera
 15. Anonym 00:00

  Om du menar en dubbling i försäljningen för att motivera en dubbling av aktien så var det inte det jag menade. Jag menade ett uppvärdering med avseende på *dagens* fundamenta. Så länge aktien inte ens *minst* följer med vinsstillväxten så innebär det att vinsten värderas mindre och mindre per dollar för varje kvartal som går. Vi är nu nere på ett P/E som är i nivå med när finanskrisen brann som värst 2009. Så alldeles oavsett fortsatt vinsttillväxt är aktien undervärderad redan nu...

  Varför skulle Apple inte kunna ha en marknadsandel på över 4%? Och jag menar då del av *mobilmarknaden* (4-500 miljoner per år) inte en del som motsvarar halva befolkningen på jorden som kan tänka sig att köpa en mobil nån gång i framtiden(?) Nokia hade ju över 40% för några år sedan, 25% idag? Den resan tog 20-25 år att göra. Idag har Apple 4 st tillverkare före sig i marknadsandel. Men även om Apples totala del inte skulle öka (i procent) så skulle man ändå kunna öka försäljningen ordentligt eftersom smartphone-segmentet växer väldigt snabbt samtidigt som det totala antalet sålda mobiler också ökar när fler har råd att köpa.

  Jag hör ingen som är orolig över att flera tillverkare som satsat på Android har problem med lönsamheten samtidigt som tillverkare som ZTE och Huwaei kommer in på marknaden med helt ok telefoner till halva priset (eller mindre). Hur länge vill man sälja tiotals miljoner telefoner om året om man inte tjänar pengar på dem? Eller tom förlorar. Och hur bra support får man om inte tillverkaren anser sig ha råd att uppgradera och hjälpa dig när du får problem?

  Det gör *mig* skeptisk.

  SvaraRadera
 16. Anonym 22:58: förutom att det är rätt bisarrt att påstå att en stor kassa är ett problem för ett företag så håller inte dina argument särskilt väl! När under de senaste 10 åren har Jobs & c:o hittat på dumheter somslösat med sitt kapital? Och då menar jag inte bara direkt farliga grejer för företaget utan ens en felsatsning värd namnet? Att Apples ledning skulle vara som andra företags ledning motsägs kraftigt av att de nu är världens näst högst värderade företag från att ha varit i djup kris för tio år sedan.

  Man köper inte pengar, utan ett välskött och solitt företag!

  Den stora kassan kommer från att man lyckas växa kraftigt, med f.n. ofattbara 100 % med 40 % bruttomarginal.

  SvaraRadera
 17. Rapport från verkligheten:

  Apple Inc.(Public, NASDAQ:AAPL) 335.22 USD

  SvaraRadera
 18. Jaha? Köpläge alltså, eller vad menar du? Inte är det väl att marknaden har rätt? Om marknaden alltid hade rätt så vore Warren Buffett inte rik.

  SvaraRadera
 19. Jag ar inte en foresprakare for att marknaden alltid har ratt och jag tror att Buffett faktiskt har begavning i att valja aktier men maste anda invanda mot foregaende kommentar fran Lou.

  Att anse att marknaden alltid har ratt betyder inte alls att det inte skulle finnas nagra Buffetts. Det betyder bara att Buffett hade tur. Med sa manga som verkar pa aktiemarknaden kommer sjalvklart nagra ha sa fantastisk tur att de gor ratt flera ganger pa raken och blir vansinnigt formogna.

  SvaraRadera
 20. Skulle tro att marknaden större delen av tiden är ganska effektiv när det gäller t.ex. S&P500-bolag. Fyndköp kan möjligen göras under extrema marknadssituationer som t.ex. finanskrisen men är svårt att utvärdera egentligen (lätt att bli resultatorienterad, vi kan inte testa 100 000 utfall).

  I ett bolag som t.ex. J&J kan vi fullständigt strunta i kursen och uppskattar gärna att priset går till noll men i ett bolag som inte lämnar utdelningar och där kursen står still tjänar vi ju inga pengar oavsett "värdet" på bolaget.

  SvaraRadera
 21. Buffetts framgång har lika mycket med tur att göra som Messis har. Läs "The superinvestors of Graham- and Doddsville" för en genomgång för hur det gick för dem som följde i Grahams fotspår.

  Det finns massor av exempel på hur marknaden ahr felprissatt stora bolag, t.ex. många av dem som Buffett har investerat i med fantastiskt resultat. Hur felprissatt var inte stora Boliden för drygt två år sedan för att ta ett bra exempel som jag själv har erfarenhet av, ett mycket större exempel är förstås BP för ett år sedan som jag fick så My ket kritik för att jag skrev att kursen var helt av banan för ett så rikt företag.

  Oavsett utdelning äger man drygt en mulnar del av Apple per aktie man äger, det är värdet, men visst, en utdelning skulle utan tvekan höja kursen, folk är ju kortsiktiga till sin natur (Apples egen avkastning ligger ju klart högre än börsens normala avkastning) så pengarna gör mer nytta i Apple allt annat lika.

  SvaraRadera