tisdag 17 maj 2011

Apples resultat 2011


I takt med att Apple-aktien sedan några dagar utan vettig anledning faller stadigt, nu senast till 333 dollar kan det vara intressant att fundera lite över innevarande års troliga resultat. Vi börjar med Apples bokslutsår, vilket går ung. fr.o.m. fjärde kvartalet året innan t.o.m. tredje kvartalet "rätt" år. Bokslutsår 2011 går t.ex. till den 25 september detta år.

Resultatet för de första två kvartalen vet vi, de var båda på (ung.) 6,4 dollar per aktie, dvs. 12,8 dollar eller 85 % (!!) av föregående års resultat.

Scenario 1: Apples guidning:

Apples guidning är notoriskt försiktig och överträffas alltid med allt från 30 till ibland över 100 %, men för tredje kvartalet guidar man ung. 5,1 dollar per aktie och låt oss anta att man guidar 6 dollar för fjärde kvartalet, vilket är lågt räknat jämfört då förra årets guidning var 50 % över 3Q-guidningen och året innan var den +24 %, men låt oss räkna lågt.

Resultatet blir då ung. 24 dollar per aktie eller P/E 13,9.

Scenario 2: Oförändrat från Q2:

Att resultatet inte skulle öka från Q2 är förstås inte så troligt med tanke på den explosiva tillväxten just nu, men låt oss räkna på detta. Vi får då helt enkelt 4*6,4 dollar för bokslutsåret, vilket ger ung. 25,5 dollar, vilket motsvarar P/E 13.

Scenario 3: Samma ökning som 2010:

Anta alltså att årets Q3 förhåller sig till Q2 som förra året och Q4 till denna uppskattade Q3 precis som året innan. Detta ger 6,4+6,4+6,8+8,9=28,50, vilket motsvarar P/E 11,7.

Lustigt nog blir resultatet identiskt om man räknar med att ökningstakten "year over year" för Q2 håller i sig resten av året.

I morgon ska jag redovisa min uppskattning, men att tänka på (1) är att både Scenario 1 och 2 är väldigt osannolika. Att tänka på (2) är förstås att detta inte räknar bort Apples stora kassa, f.n. på uppåt 70 dollar per aktie. Skulle man räkna bort det från ovanstående kan man lite grovt räkna på ett aktiepris på 260 dollar nu och ovanstående P/E skulle vara 11, 10 resp. 9...

Att tänka på (3) är att det är mer naturligt att räkna med kalenderår eller i alla fall ung. kalenderåret när man talar om år 2011. I så fall tar vi förstås bort Apples Q1 och lägger till ett med all sannolikhet betydligt starkare "julkvartal" 2011, vilket höjer samtliga ovanstående scenarion med flera dollar och sänker P/E rejält.

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Har en KF hos Avanza - vet du om man kan köpa Apple i den och är man i så fall skattebefriad för utdelningar och den kommande realisationsvinsten när man en gång väljer att sälja av Apple?

  SvaraRadera
 2. Ja, man kan köpa alla akiter som Avanza mäklar, du måste dock betala 15 % på utdelningar på amerikanska aktier, vilket inte spelar någon roll med Apple som f.n. inte delar ut. Annars är det precis som vanligt med KF och skatten ovan dras automatiskt på am. innehav.

  SvaraRadera
 3. Apples problem är att över 50 % av vinsten genereras av en enda produkt. Iphone 4: är mer lönsam än alla andra produkter tillsammans.

  Android utvecklas snabbt och nu har inte längre iOS någon App-fördel över Android. Allt fler konsumenter säger att nästa smartphone blir Android framför iOS.

  Marginalerna för Iphone 4 är inte hållbara i längden. Samsung, LG, Motorola, HTC, SE går mot nollmarginal på Android-produkter. Då kommer det bli svårt för Apple att bibehålla 40 % marginal när teknikinnehållet blir likvärdigt mellan iOS och Android.

  SvaraRadera
 4. Har ett par funderingar...
  Man kan också använda rullande 12mån PE i diskussionen ovan? Vad liggger den på?
  Kassan, tycker det är olustigt när de har så stor kassa, det är oklart vad man kommer göra med den?
  Den senaste kurspressen har väl framförallt med den aktuella index-fördelningen att göra. (alla fonder måste vikta om enligt den nya fördelningen) Så fort det är klart och vi får lite tid bakom oss kan justering i värdering ske?

  SvaraRadera
 5. Anonym: det märks på vad du skriver att du inte använder iOS. Android är inte alls lika integrerat som iOS vad gäller system och apparat, det finns olika app stores för A., installation, setup och överföring till andra enheter man äger är mkt svårare alt. omöjligt för A. Dessutom, eftersom telefonerna är olika kan man som konsument inte alls vara säker på att en app funkar bra på just ni telefon, även om de flesta förstås gör det. Det senare är dessutom en av de största anledningarna till att A- plattorna inte har en chans mot iPad.

  Jag bytte från Mac till PC 1997 och det var först med mitt köp av min första iPad i december som jag fick upp ögonen för det otroliga "ekosystem" som Apple har byggt upp, oerhört enkelt att an öda, oerhört rikt på innehåll och snabbt växande åt alla håll, inte minst bland tidningar.

  Så länge iPhones försäljning ökar ens i närheten som nu kommer man att ha några problem med vinstmarginalen, dessutom visar undersökningar att Android- användare inte alls är lika trogna sin telefon och att många av dem vill uppgradera till iPhone när de får råd. Om Apple börjar sälja en billigare iPhone kommer den att växa än mer.

  SvaraRadera
 6. Jag funderar lite på apples guidning inför nästa kvartal. Dom spår en omsättning på 23 miljarder $ och en vinst per aktie på 5,03$. Jämför man dessa siffrorna med de ifrån det innestående kvartalet så får man fram att dom tror att omsättningen ska sjunka till 93% av vad dom hade innevarande kvartal medans vinsten ska sjunka till 79% av vad dom presterade i Q2. Om så blir fallet så är det en markant marginalminskning. Men ingen kommentar om vad den skulle bero på? Någon som har idéer? Eller har dom bara huggt ett par siffror ur luften och tatt i på den säkra sidan?

  SvaraRadera
 7. Kalle kr: det är ung. 21 dollar. Jag tror inte du behöver oroa dig för kassan, den är snarare en ofattbart stor tillgång som ger frihet som nästan inget annat företag har.

  SvaraRadera
 8. Anonym: se Apples historiska kvartalsrapporter så ser du att de alltid är nästan komiskt försiktiga, naturligtvis för att de vill överträffa dem med råge. Lite larvigt blir det dock tycker jag.

  SvaraRadera
 9. Har följt din blogg ett tag och är nyfken på apple. Har själv en Iphone 4 och är ju fantastiskt nöjd. Håller med dig i att Apples kunder är trogna. Jag har själv tänkt ett flertal gånger att "hur ska jag någonsin kunna ha en annan mobil än apple nu?". Finns inte i min värld. Men sen behöver jag ju inte ha en annan mobil heller. Men min poäng är att jag tror ju inte att jag är ensam om att tycka så. Verkar som du är av samma åsikt :). Därför blir man ju otroligt nyfiken på aktien. Frågan för mig är vilken pris man är beredd att betala för den.

  SvaraRadera
 10. Visst är kassan en tillgång MEN det är ett problem, man genererar inte någon typ av överavkastning på den här biten av värdet vilket i sig är ett problem.

  Det har vad jag vet inte kommit någon typ av statement om vad man kommer använda den till heller... :(

  SvaraRadera