onsdag 10 november 2010

Bolidens kurs


Att försöka begripa sig på marknaden är lönlöst i det korta pespektivet men enkelt i det långa som vi alla vet, men det är intressant för en värdeinvesterare att se hur den hanterar Boliden. Det är ett lysande exempel på marknadens kortsiktiga, neurotiska läggning som vi drar nytta av.

Som jag har skrivit gång på gång det här året har Bolidens utsikter förbättrats stadigt på alla viktiga punkter. Detta har varit mycket tydligt för oss som klarar av att läsa kvartalsrapporterna utan att fastna i siffrorna och istället se de stora dragen. Man går mot ett resultat på kanske 14 kr och garanterat minst dubblad utdelning (för 2009 gavs tre kr), råvarupriserna är höga och produktionen god och ökande. Dessutom ska man nu satsa på rejält ökad elektronikskrotåtervinning.

Hur kunde då så många sälja aktien efter årets tre första kvartalsrapporter (med början vid Q4-rapporten i februari)? Det finns ingenting rationellt i detta. Visst finns det ALLTID ett antal svaga punkter i en rapport, men att hänga upp sig på dessa saker är att missa skogen för att det står några träd och skymmer sikten.

Bolidenaktiens många nedgångar utan vettig anledning och den nu så starka uppgången "till sist" visar att vi värdeinvesterare har rätt metod. Man köper när marknaden utan vettig orsak rear ut den. Marknaden kommer att korrigera priset såsmåningom, det kan ta månader eller år, men det sker till sist.

Boliden är inte på något sätt fullvärderad ännu och kommer säkert att sjunka under dessa nivåer gång på gång, men den som väljer bra aktier och sedan sitter still i båten kommer som alltid att tjäna massor av pengar till sist.

2 kommentarer:

 1. Boliden är ett bra exempel på företag man INTE skall sitta still i båten med. Hur många gånger ar boliden gått i konkurs och varit på god väg?

  Många gånger, det började med att Boliden (som var hel ägt av Kruger gick omkull), Sedan var det på gränsen att gå i konkurs på 50-talet, sedan höll boliden på att fälla hela trelleborg genom utlandsexpansion, och nu senast var det 2001 när Carl Bennet fick gå in och rädda bolaget från konkurs och "namnbytet" från Boliden ltd till Boliden AB, vilket i själva verket var ett konkursövertagande....

  Nej Boliden skall man betta under "business cycle" dvs köp när det är deprimerat (och Boliden på konkens rand) sälj sedan när allt set bra ut.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis ska man sälja när det är övervärderat, precis som alla andra aktier.

  Det finns dock ingen anledning alls att dra paralleller mellan dagens extremt välskötta och lönsamma företag och de tokerier som tidigare ledning höll på med under tidigare decennier. Det har lika lite med Boliden att göra som 80-talets galna expansion till andra branscher som Volvo höll på med har med dagens Volvo att göra.

  Dagens Boliden inte bara klarade krisen med superlåga metallpriser, de lyckades dessutom finansiera hela Aitik-expansionen med löpande kassaflöde. That sets a new standard!

  SvaraRadera