torsdag 11 november 2010

För dyrt...


H&M faller (trevligt nog för det kan ge mig möjlighet att öka mitt innehav såsmåningom) och nästan varje dag kan man läsa att aktien är för dyr. Precis som man kan lära sig en del av det faktum att både Veckans Affärer och Affärsvärlden skrev att H&M var för dyr vid börsintroduktionen 1973 så är följande citat tankvärt:

En gång per år sätter sig en mycket respekterad investerare och funderar över att köpa Coca-Cola, men trots att han beundrar företaget för dess enorma framgångar och starka finanser tvingas han återigen konstatera att aktien nu är alldeles för dyr för att motivera köp.

Citatet är från 1938.

Se de kolumnerna till höger om mitten i denna sammanställning över aktiehistoriken.


14 kommentarer:

 1. Varför stör det dig så fantastiskt att en del har en avvikande åsikt i frågan?

  När man blir så känslomässigt engagerad i ett företag har man inte längre den kyla som krävs för att göra en objektiv och kritisk granskning av företaget.

  SvaraRadera
 2. Lou,

  du verkar uppenbarligen tycka att H&M inte är dyr. Det vore intressant att få höra hur din analys ser ut? Vad är ett rimligt pris idag?

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Är väl ganska naturligt att H&M pressas lite nu när bomullspriset fortsätter att rusa, samt att börsen pekat lite nedåt sen tisdag. Inte för att folk tycker den är dyr?

  Om du själv passar på att köpa en aktien när den går neråt, är det inte samma som att (om än indirekt) tycka att aktien var för dyr att köpa innan raset? ;)

  Är fortfarande nyböjare så rätta mig gärna om jag har fel!
  Mvh

  SvaraRadera
 4. Hej Lou

  Håller lite med Anonym #2 - det vore kul att se hur du räknar när du kommer fram till dina slutsatser eller värderingar. På kronan är naturligtvis inte relevant, men om du t.ex. menar att H&M är köpvärd upp till 400 kr så bör du ju ha någon sorts beräkningar och antaganden för att komma fram till den siffran?

  SvaraRadera
 5. Håller med både anonym #2 och Jonas, men har lite eget att tillägga:
  Det känns nästan som att du gör allt för att smutskasta de som inte har likartad syn som du har på H&M, och att du gör allt för att folk ska köpa aktien. Ligger ditt innehav på H&M på minus, och nu pushar du alla så att den ska nå break-even?

  SvaraRadera
 6. Sista frågan är egentligen två frågor:
  Ligger ditt innehav på minus?
  Trycker du på folk så att de ska handla med aktien så att når break-even?

  SvaraRadera
 7. Hej alla.

  Det är faktiskt enda gången jag har fått så många kommentarer som jag faktiskt inte förstår meningen med (undantag hur jag kommer fram till att den är köpvärd, men det framgår nog av etiketten "HM" i vänstermarginalen, det saknas ju inte precis inlägg om mitt favoritföretag).

  Min blogg ger aktietips och min syn på aktiemarknaden och världsekonomin. Följ dem eller låt bli, de som har följt mig sedan starten i maj -09, av kommentarer att döma är det ett antal personer, har tjänat väldigt bra på det.

  Att säga att folk som tycker en viss sak har helt fel och förklara varför är verkligen inte att smutskasta någon. Att t.ex. påstå att de ljuger, stjäl eller liknande är smutskastning.

  H&M är Sveriges största företag och naturligtvis tror jag inte att jag kan påverka kursen.

  Om jag ligger på plus eller minus på en aktie (jag ligger väldigt mycket plus på nästan alla mina innehav f.ö., på H&M ligger jag på plus) spelar ingen som helst roll för mina beslut att köpa eller sälja, endast om jag anser att aktien är över- eller undervärderad. Det är svår loserstämpel att hänga upp sig på om man ligger på minus på en aktie.

  Förutom allt ni kan läsa i de tidigare 17 inläggen om Sveriges bästa företag H&M så kan ni få en väldigt värdeinvesteringsinriktad analys här: företagets intjäningsförmåga är oerhört säker (man har bara en mindre nedgång i vinstökningen år 1999 i modern tid, helt ofattbart bra), därför kan vi räkna med en väldigt låg ränta när vi beräknar värdet på företaget, 3 % (ingen vetenskap i detta!) och om man då tar en trolig vinst på 12 kr och delar med 3 % så får man 400 kr.

  Att man väntar med att köpa i hopp om att den, liksom många gånger tidigare, sjunker helt omotiverat t.ex. pga allmän nedgång på världens börser betyder inte det att jag tycker den är dyr idag. H&M har trots sin fantastiska historia handlats ned gång på gång och då passar jag på att köpa, precis som med andra aktier.

  Slutligen hoppas jag som sagt på fortsatt nedgång så jag och andra som vet vad de håller på med kan köpa fler aktier.

  SvaraRadera
 8. Tack vare Lou har jag gjort bra affärer i Swedbank och BP. Ska man lyckas på aktiemarknaden bör man gå emot strömmen när man på lång sikt har oddsen på sin sida, det gör Lou och det får han skit för av fårskocken.

  Vart är alla som skrev ner Swedbank våren 2009? Vore det inte plats med ursäkt för all skitsnack om bolaget som baserades på luft?

  SvaraRadera
 9. Bästa Christian,

  Det är ingen som har hoppat på Lou eller kastat skit. Har man en blogg oavsett kategori, får man vara beredd på att folk ställer motfrågor när tankar korsas. Vill man inte ha dessa frågor får man göra bloggen privat eller ta bort funktionen att kunna kommentera.

  Jag har inga tankar kring detta men tycker det är ett absurt uttalande av en anonym ovan att Lou försöker pressa upp aktien. Kan vara årets bästa påstående, i högre klass än veckans alla dårar på börssnack :)

  Ha en trevlig helg alla!

  SvaraRadera
 10. Lou - berätta gärna mer om hur du kom fram till en diskonteringsränta på 3% till HM. Kräver du bara en avkastning på 3% för den aktien?

  Som jmf är 3% t.e.x ungefär vad den långsiktiga riskfria räntan är fn

  SvaraRadera
 11. Vilken tillväxtpotential ser du i H&M som genererar ett P/E-tal på 33? Ser du en drastisk omsättningstillväxt i jämförbara butiker eller kommer de att höja tillväxtmålet på nya butiker? Vilken långsiktig omsättningstillväxt använder du vid beräkningen av en diskonteringsränta om 3%?

  Mvh
  Mathias

  SvaraRadera
 12. Diskonteringsränta på 3 % låter väl optimistiskt, tycker jag. Med en så låg ränta framstår nog alla aktier som undervärderade idag. Det dubbla är nog mer korrekt. Det skulle väl ge en aktiekurs på H&M på 200 kr? Dagens kurs är runt 230 kr.......

  SvaraRadera
 13. Har själv följt HM i några månader nu och funderar på att köpa och behålla lääänge! Dock tror jag att HM's kurs på kort sikt kommer att sjunka. Bomullspriserna har senaste året nästan fördubblats, vilket jag tror kommer synas på hm's resultat inom en snar framtid om inte företaget redan har någon form av hedge mot bomullspriser? Ökade bomullspriser och en nedåtgående trend kan ge köplägen i detta fantastiska bolag som alla borde äga :)

  SvaraRadera
 14. Jag hade missat de nya kommentarerna till denna artikel.

  Diskonteringsräntan för ett mycket väletablerat bolag med otroligt säker intjäningsförmåga ska vara nära den riskfria räntan. Att prata om 6 % är helvilt för H&M.

  En betydligt högre multipel än f.n. 19 är motiverat när risken är minimal, vinsten ökar med minst 20 %/år (hittills i år 29 %) och man har jättestora marknader kvar att växa i.

  På kort sikt vet ingen hur H&M-aktien kommer att utvecklas, men på sikt är riktningen solklart uppåt i många, många år till.

  SvaraRadera